Francesco Gattilusio

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Francesco Gattilusio'nun sikkesi

I. Francesco Gattilusio (d. yaklaşık 1326 – ö. 6 Ağustos 1384), Enez ve Midilli Adası'nda hüküm süren Cenevizli soylu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gattilusio ailesi Ceneviz Cumhuriyeti'nden geldi. Enez'in efendisi Francesco Gattilusio ve erkek kardeşi Niccolò Gattilusio'nun ebeveynleri bilinmemekle birlikte, İngiliz tarihçi Anthony Luttrell, hanedan kayıtlarına dayanarak annelerinin Doria Ailesi'nin bir üyesi olduğunu savunuyor.[1]

Büyükbabası, Papa VIII. Bonifacius'un büyükelçisi ve Bologna, Milano ile Cremona'nın Podestà'sı olan şair, ozan ve tüccar Luchetto Gattilusio'ydu. Amcası Oberto (Obertino) Konstantinopolis'te büyükelçiydi.

Francesco Gattilusio'nun tarih kayıtlarında adına, ilk defa bir korsan olarak rastlarız. 1354 yılında Francesco ve tayfası Bozcaada'ya çıktı. Ada, daha sonra Bizans İmparatorluğu tahtının üç eş imparatorundan biri olan İoannis Palaeologus'un ikametgâhı olarak hizmet vermektedir. V. İoannis ve akrabaları Matheos Kantakuzinos ve VI. İoannis Kantakuzinos ile o sırada anlaşmazlık içindeydiler. Kasım 1354'te V. İoannis, Francesco Gattilusio'nun sürgünde bulunduğu Bozcaada'dan gizlice ayrılıp Konstantinopolis'e varmayı başarmış, 22 Kasım 1354'te Konstantinopolis'a girerek hükümdarlığını ilan etti. Bu yardımının karşılığında, Francesco Gattilusio, imparatorun kız kardeşi Maria Paleologa ile evlenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Luttrell, "John V's Daughters: A Paleologo Puzzle" 29 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Dumbarton Oaks Papers", "40" (1986), p. 110.