Flinders Nehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Flinders Nehri, Avustralya'da bulunan bir nehirdir. Dünya'nın en uzun 182. Nehridir. Uzunluğu 1004 km'dir. (109,000) km2'dir. Ağzı Carpentaria Körfezi'ne bağlanır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

1.004 kilometre (624 mil) uzunluğunda, Avustralya'daki en uzun sekizinci nehirdir. Havza 109.000 kilometre kareyi (42.000 mil kare) kaplar. Havzadaki birincil arazi kullanımı otlatma ve diğer tarımdır, havza kıtanın %1,5'ini kaplamaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgenin geleneksel sahipleri, binlerce yıldır bölgede yaşayan Kalkadoon, Mitakoodi, Kukatj, Guthaarn, Mayi-Yapi, Mayi-Kulan, Mayi-Thakurti, Ngawun, Wanamara, Mbara, Yirandali ve Gugu-Badhun halklarıdır.

Jirandali (Yirandali, Warungu ve Yirandhali olarak da bilinir), Kuzey-Batı Queensland'in, özellikle Hughenden bölgesinin Avustralya Aborjin dilidir. Dil bölgesi, Dutton Nehri, Flinders Nehri, Sturgeon Dağı, Caledonia, Richmond, Corfield, Winton, Torrens, Tower Hill, Landsborough Creek, Lammermoor, Hughenden ve Tangorin dahil olmak üzere Shire of Flinders'ın yerel yönetim bölgesini içerir.

Wanamarra (Maykulan ve Wunumura olarak da bilinir), Kuzey Batı Queensland'de bulunan bir Avustralya Aborjin dilidir. Dil bölgesi, Shire of McKinlay, Shire of Cloncurry ve Shire of Richmond içindeki alanları, Flinders River bölgesini ve Kynuna ve Richmond kasabalarını içerir.

Dalleburra (Dalebura, Dal-leyburra, Yirandali olarak da bilinir), Kuzey-Batı Queensland'in, özellikle Hughenden üzerinden Lammermoor İstasyonu'nun bir dilidir. Dalleburra dil bölgesi, Flinders Shire Belediyesi'nin yerel yönetim sınırlarını içerir.

Flinders Nehri, 1841'de HMS Beagle'dan Kaptan Wickham ve Teğmen John Lort Stokes tarafından kaşif Matthew Flinders'ın onuruna seçildi. Stokes, Flinders ve Albert nehirlerinin halicinin haritasını çıkarıp araştırdı ve bölgedeki Disaster Inlet, Morning Inlet ve Van Diemen Nehri gibi diğer birçok özelliğin adını verdi.

Robert O'Hara Burke, William John Wills ve Charles Gray 1861'de nehir deltasına ulaşarak kıtayı güneyden kuzeye geçme hedeflerini tamamladılar. Gray, Cooper Creek'e dönüş yolculuğunda öldü ve hem Burke hem de Wills, depolarını terk edilmiş halde bulmak için dereye ulaştıktan sonra öldüler.