Fancy Bear

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fancy Bear veya Mandiant güvenlik şirketinin tabiriyle APT28; Kaspersky güvenlik şirketinin tabiriyle Pawn Storm, Sofacy Group; Fire Eye'ın tabiriyle Tsar Team, Microsoft'un tabiriyle ise STRONTIUM, Rus bir yasadışı siber saldırı grubudur. Bazı iddialara göre Rusya Silahlı Kuvvetleri İstihbaratı ve direkt Rus Hükûmeti ile de bağlantıları bulunmaktadır. Fancy Bear ismi Rus kökenli Amerikan vatandaşı Dmitri Alperovitch'in grup üyelerini adlandırmak için kullandığı tabirden gelmektedir.[1][2][3]

Örgüt 2011-2012 gibi başladığı eylemlerine yıllardır devam ediyor. Özellikle Batılı pek çok devlet ve devletler arası işbirliği örgütünü hedef aldı. Alman ve Norveç parlamentoları, Fransız televizyon kanalı TV5Monde, Beyaz Saray, Demokrat Parti, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim kampanyası gibi büyük çaplı hack olaylarına karıştılar.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UK accuses Kremlin of ordering series of 'reckless' cyber-attacks". The Guardian. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
  2. ^ "Meet Fancy Bear and Cozy Bear, Russian groups blamed for DNC hack". The Christian Science Monitor. 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
  3. ^ "Indicting 12 Russian Hackers Could Be Mueller's Biggest Move Yet". Wired. 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Mueller Finally Solves Mysteries About Russia's 'Fancy Bear' Hackers". The Daily Beast. 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022.