Evcil kaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
kaz ırkları
Kaz Irkları

Evcil kazın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Mısır'da keşfedilen mağaralarda firavunlar zamanından kalma resimler ise buna kanıttır.

Milattan önce 390'lı yıllara dayanan Eski Roma efsanelerinde Romalıları, Gollara karşı uyaran ses kazların sesleri olmuştur ve Roma'nın kurtarılmasına, saldırıya karşı zamanında savunmaya geçmelerine neden olmuştur. O zamandan beri kazların değeri Romalıların arasında artmıştır.

Homer isimli Yunan bir araştırmacı, MÖ 388'de kazların yetiştirilmesi ile ilgili bir yazı yazdı ve sonra 17. yüzyılda kazlar üzerine bilimsel araştırmalar başlandı.

Evcil kazlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Son zamanlarda kazların standart ırkları, ABD ve dünyanın birçok ülkesinde bulunmaktadır ve genel olarak gri kazlardan üreme gerçekleştirilmektedir. Kaz yetiştiriciliğinde ekonomik melez ırklar olarak yetiştirilen kazlar aşağıdakilerden ibarettir:

toulouse kazı
Toulouse Kazı

Toulouse kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ırk Fransız bir ırktır ve tüketim için kaz yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen ırklardan olmaktadır. Toulouse kazı, büyük cüssesi nedeniyle yetiştiricilerin ilgisini çekmektedir. Erkek Toulouse kazları, olgunluk yaşlarında 11,7 Kilogram, dişiler ise 9 Kilogram ağırlığa ulaşabilir.

Bu kazların vücutları genel olarak balık etli ve tüyleri az olmaktadır. Bu da tüketim için tercih edilmesinin asıl sebebidir.

Emden kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Emden kaz ırkı Almanya'ya ait bir ırktır. Bu ırk ilk olarak Almanya'nın Bremen kentinde yetiştirilmeye başladı, Emden kazları, sonra Bremen ismi ile tanındı ama ilk olarak Emden şehrinden İngiltere'ye gönderilmesi nedeniyle Emden kazı olarak dünyaya yayıldılar.

Bu kaz ırkı ise et üretimi açısından oldukça değerli ırklardan olmaktadır ve kümes hayvanları besiciliği tarafından büyük ilgi görmektedir.

Emden kazları, Toulouse kadar düzenli vücut sahibi değildir ve tüyleri turuncu tonlarında olmaktadır. Gaga rengi açık renkte, ayakları ise koyu renktedir.

Çin kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin kazı, Toulouse kazlarından daha küçük bir cüsseye sahiptir ve görünüm olarak diğer ırklardan oldukça farklıdır. Vücutları, diğer ırklardan daha düz, boyun ve ayakları ise daha uzundur.

Çin kazlarını diğer kaz ırklarından farklı yapan özelliklik, gagaları ve kafalarının arasındaki bir kambur gibi çıkıntı olmasıdır. Çin kazları, beyaz ve koyu kahverengi olmak üzere 2 farklı renkte bulunmaktadır.

Afrika kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika kazları, Çin kazlarının bir çeşitidir ve ağır cüsseli kaz ırklarından sayılır. Afrika kazları melez bir ırk olarak yetiştirilmektedir.

Bu ırk, ilk olarak 1874 yılında dünyaca tanındı. Afrika kazları; kahverengi, gri ve beyaz renkte görülmektedir. Bu kazlar, Çin kazları ailesinden olmasına rağmen cüsseleri, Çin kazlarına kıyasla daha dolgun ve büyüktür. Gagalarının üstündeki kamburun rengi, soğuk veya sinirli olduğu zaman değişir.

Kanada kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada kazlarının büyük cüsseleri, uzun ve siyah boynu ve göğüs bölgelerinde kravat şeklinde bir beyaz desen bulunmaktadır.

Bu kaz ırkı, Kuzey Amerika'ya ait yabani gri kazlardan melez olarak üremesi yapılarak elde edilmiştir. Ağırlıkları 5,1 ila 6 kilogram arasında değişmektedir. Bu kazların yabani bir kaz ırkından üretilmiş oldukları için genel olarak kapalı kümeslerde yetiştirilir ve zamanında kanat kesimi yapılmazsa uçarak kaçabilirler.

Bir süre bakımları iyi bir şekilde yapılırsa kalıcı olurlar ve evde kolayca yetiştirilir.

Sebastopol kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sebastopol kazları beyaz renktedirler ve genellikle orta boyutta bir vücuda sahiptirler. Bu kazların diğer kaz ırkları ile farkı tüylerinin şekli olmasıdır ve tüyleri farklı şekilde kıvrık olması onları ünlü yapmıştır. Sebastopol kazların ağırlıkları 4 ila 5 kilogram arası değişmektedir.Sebastopol Kazların gagaları ve ayakları turuncu renkte ve gözleri ise açık mavidir.

Sebastopol kaz ırkı, genel olarak Avrupa'da Danup deresi etrafında ve Karadeniz'de yaşamını sürdürmektedir.

Amerikan Buff kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan Buff kazı olarak bilinen bu ırk, orta boyutlu kaz ırklarındandır. Erkek kazlar 8 kilograma, dişi kazlar ise 7 kilograma kadar ulaşabilmektedir.

Bu kazların gözleri koyu fındık renginde, gaga ve ayakları ise turuncudur.

Brecon Buff kazı (Deve tüyü)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kaz ırkı üretimi, ilk kez 1930 yılında İngiltere'nin Breconshire şehrinde yapıldı ve Amerikan Buff ırkı ailesinden gelmektedir. Bu ırkın gaga ve ayakları koyu kahverenginde, bacakları ise pembe tonundadır.

Franconian kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya'nın en eski ırklarındandır ve Bavyera eyaletine ait bir ırktır. Bu kazlar, genel olarak bakımı ve beslemesi kolay bir ırktır.Bu kazların ağırlıkları ise 4 ila 6 kilogram arasında değişmektedir. Franconian kazları gök mavisi ve kahverengi tonlarında bulunmaktadır.

Linda kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Linda kazları, Almanya'nın Oldenburgkentine ait bir kaz ırkıdır ve orta cüsseli kaz ırkı olarak sınıflandırılmıştır. Genel olarak gri ve beyaz renklerinde bulunmaktadır. Bu kazların erkek cinsleri olgunluk dönemlerinde ağırlıkları 7 kilogram, dişiler ise 5 ila 6 kilogram bir ağırlığa ulaşabilmektedir.

Linda kazlarını ünlü yapan özellik, yavrularına karşı diğer ırklardan daha farklı bir annelik duygusuna sahip olmalarıdır.

Normandy kazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Normandy kazları, Fransa'nın Normandiya bölgesine ait bir kaz ırkıdır. Normandy kaz ırklarının erkek ve dişileri, birbirlerinden renkleri yardımıyla kolay bir şekilde ayırt edilebilir.

Normandy kaz ırklarında erkekler her zaman beyaz, dişiler ise beyaz ve gri rengi karışım tüylere sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]