Eva J. Pell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eva J. Pell
Doğum11 Mart 1948 (76 yaşında)
New York, New York, ABD
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri
EğitimNew York Şehir Koleji, Rutgers Üniversitesi
Kariyeri
DalıBiyoloji, Fitopatoloji, bilim yönetimi
Çalıştığı kurumlarPensilvanya Eyalet Üniversitesi, Smithsonian Enstitüsü

Eva J. Pell (d. 11 Mart 1948), Amerikalı biyolog, bitki patoloğu ve bilim yöneticisidir. Pell'in araştırmaları, hava kirleticilerinin bitki örtüsü üzerindeki fizyolojik ve biyokimyasal etkilerine odaklanmıştır. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi ve Smithsonian Enstitüsünde bilim yöneticisi olarak görev yapan Dr. Pell, birçok pan-kurumsal bilim enstitüsünü başlatmıştır. Smithsonian'dan ayrıldığından beri, ilkokul çocukları için nesli tükenmekte olan türleri kurtarma temalı bir dizi macera hikâyesi yazmaktadır.

Erken yaşam ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eva Joy Pell New York'ta doğdu. New York Şehir Kolejinden 1968 yılında biyoloji alanında lisans derecesi ve 1972 yılında Rutgers Üniversitesinden bitki biyolojisi alanında doktora derecesi aldı.[1]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eva J. Pell, 1973 yılında Pennsylvania Eyalet Üniversitesinde Bitki Patolojisi Yardımcı Doçenti olarak atanmıştır. 1991 yılında Bitki Patolojisi Seçkin Profesörü, 1995 yılında ise John ve Nancy Steimer Tarım Bilimleri Profesörü unvanını almıştır.[2]

Pell'in araştırmaları, hava kirleticilerinin bitki örtüsü üzerindeki fizyolojik ve biyokimyasal etkilerine odaklanmış ve araştırmaları molekülerden ekofizyolojiğe kadar geniş bir alanı kapsamıştır.[3] Çalışmalarında sülfür dioksit, asit yağmuru ve ozon gibi çeşitli kirleticileri inceleyen Pell, ozonun neden olduğu hızlandırılmış yaprak senesansı (yaşlanma) mekanizması üzerine yaptığı çalışmayla tanınmaktadır.[4] 100'den fazla yayının ve 65 bildiri özetinin yazarı veya ortak yazarıdır.[5]

Pell'in bilim yöneticiliği kariyeri 1 Temmuz 1999'da Pensilvanya Eyalet Üniversitesine Araştırmadan Sorumlu Geçici Başkan Yardımcısı olarak atanmasıyla başlamış ve Ocak 2000'e kadar bu görevi sürdürmüştür. Ocak 2000'de Dr. Pell, Pennsylvania Eyalet Üniversitesinde Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Enstitü Dekanı olarak atandı. 12 Mayıs 2006 tarihinde unvanı Araştırmadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Enstitü Dekanı olarak değiştirildi ve 31 Aralık 2009 tarihine kadar bu görevi sürdürdü.[3]

Araştırmadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevinde Pell, yaşam bilimleri, malzeme, enerji ve çevre, sosyal bilimler, siber bilimler ve sanat ve beşeri bilimler için disiplinler arası enstitülerin geliştirilmesine öncülük etti. Yaşam Bilimleri için Huck Enstitüleri,[6] Malzeme Araştırma Enstitüsü, Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü,[7] Penn State Enerji ve Çevre Enstitüleri ve Siber Bilim Enstitüsü'nün[8] tüm gelişimini denetledi. Bu çabaların bir sonucu olarak Eva, Huck Yaşam Bilimleri Enstitüleri ve Malzeme Araştırma Enstitüsü'ne ev sahipliği yapan son teknoloji Milenyum Bilim Kompleksi'nin inşasını üstlendi.[9] Altı enstitü de doğrudan ona rapor veriyordu. Ayrıca sponsorlu araştırma, uyum ve üniversitenin hayvan araştırma merkezinden de sorumluydu. Buna ek olarak Pell, ekonomik kalkınmayı teşvik etmek amacıyla Penn State araştırmacılarını endüstrilerle buluşturan Penn State Araştırma ve Teknoloji Transfer Organizasyonundan da sorumluydu.[10] Pell, ekonomik kalkınma konusunda aktif olarak çalışmış ve Ben Franklin Center of Central and Northern Pennsylvania, Ben Franklin Technology Development Authority, Technology Collaborative ve Life Science Greenhouse for Central Pennsylvania gibi çok sayıda eyalet kurulunda görev almıştır. Aynı zamanda Penn State Araştırma Vakfı ve Araştırma Parkı Yönetim Şirketi'nin de başkanlığını yapmıştır.[1]

Penn State Graduate School'un dekanı olarak Pell, lisansüstü kabulleri, bursları, ödülleri ve müfredatı denetledi ve lisansüstü programlara başvuran azınlıkların sayısını artırmak için Penn State'te çeşitli programlar geliştirdi.[10]

Pell'in Penn State araştırma ofisinde görev yaptığı dönemde araştırma harcamaları yaklaşık iki kat artarak 2009 yılında 393 milyon dolardan 765 milyon dolara yükselmiştir.[2] Ulusal Bilim Vakfı'na göre Penn State, bilim ve mühendislik Araştırma ve Geliştirme harcamalarında tüm kamu ve özel üniversiteler arasında ulusal düzeyde dokuzuncu sırada yer aldı.[11]

9 Eylül 2011 Cuma günü Penn State Mütevelli Heyeti yeni bir laboratuvar binasına "Eva J. Pell İleri Biyolojik Araştırma Laboratuarı" adının verilmesini onayladı. 20.000 metrekarelik bina immünoloji ve bulaşıcı hastalık araştırmalarını desteklemek üzere tasarlandı.[12]

Pell, 4 Ocak 2010 tarihinde Smithsonian Enstitüsü'nde Bilimden Sorumlu Müsteşar olarak çalışmak üzere ayrılmadan önce 36 yıl boyunca Penn State için çalışmıştı.[13] Smithsonian'daki görevi sırasında Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Front Royal, Va'daki Koruma ve Araştırma Merkezi, Cambridge, Mass'taki Smithsonian Astrofizik Gözlemevi, Edgewater, Md'deki Smithsonian Çevre Araştırma Merkezi, Suitland, Md'deki Smithsonian Müze Koruma Enstitüsü ve Panama'daki Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü'nün faaliyetlerini denetledi.[14]

Pell'in Smithsonian'daki görev süresi boyunca, Smithsonian Koruma Biyolojisi Enstitüsü Washington, D.C.'deki Ulusal Hayvanat Bahçesi'nde son teknoloji bir genetik laboratuvarı açtı.[15] Ayrıca, Ekim 2012'de Smithsonian, Tennenbaum Deniz Gözlemevleri Ağı'nın kurulduğunu duyurdu.[16] Proje, biyolojik değişim ölçümlerini standartlaştırmak amacıyla dünya çapında ilk kıyı ekolojik saha alanları ağı olacak.

Pell, Mart 2014'te Smithsonian Enstitüsü'nden emekli oldu.[17] Eylül 2019'da Pell, 9-12 yaş arası çocuklar için ResQ and the Baby Orangutan adlı nesli tükenmekte olan türleri kurtarmayı konu alan bir dizi macera romanının ilkini yayımladı.[18] Serinin ikinci kitabı ResQ Takes on the Takhi'nin Nisan 2020'de yayımlanması planlanıyor.

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Eva J. Pell, Ira Pell ile evli. Erika Pell ve Rachel Pell adında iki yetişkin kızları ve üç torunları var.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Eva J. Pell: Executive Profile". Bloomberg Businessweek. New York: Bloomberg L.P. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2014. 
  2. ^ a b c "Honorary Alumni Awards" (PDF). Pennsylvania State Alumni Association. 26 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  3. ^ a b "Eva J. Pell: Under Secretary for Science" (PDF). U.S. House of Representatives. 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  4. ^ Pell, Eva J.; Bryan W. Brendley; Judith P. Sinn (1996). "OZONE-INDUCED ACCELERATED FOLIAR SENESCENCE: IMPLICATIONS FOR TOXICITY AND COMPENSATION" (PDF). Gen. Tech. Rep. NE-214. Radnor, PA: U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Northeastern Forest Experiment Station.: 13-19. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 
  5. ^ "Penn State research facility named for Eva J. Pell". Pennsylvania State University. 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  6. ^ "Report of the Interdisciplinary Task Force". Association of American Universities. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 
  7. ^ "Interdisciplinary Research Focus Bearing Fruit, Places Penn State at Forefront of National Trend". Pennsylvania State University. 12 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 
  8. ^ "About the Institute for CyberScience". Penn State Institute for CyberScience. 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 
  9. ^ "Growth in research funding can spur innovation, economic development". Penn State News. Pennsylvania State University. 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 
  10. ^ a b "Newsdesk Staff Biographies: Eva J. Pell". Smithsonian Institution. 31 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  11. ^ "R&D expenditures at universities and colleges" (PDF). National Science Foundation. 13 Ocak 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  12. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Penn State News - Research Facility3 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  13. ^ "Eva Pell Named Smithsonian Under Secretary for Science". Smithsonian Institution. 26 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  14. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; SI Newsdesk Bio4 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  15. ^ "Smithsonian's National Zoo Opens New Genetics Lab". Smithsonian Institution. 26 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  16. ^ "Emmett Duffy Named Director of Smithsonian's Tennenbaum Marine Observatories Network". Smithsonian Institution. 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  17. ^ "Eva Pell to Step Down As Smithsonian's Under Secretary for Science". Smithsonian Institution. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  18. ^ Danahy, Anne. "Take Note: Former Penn State Research VP Pens Children's Book". radio.wpsu.org (İngilizce). 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019.