Eutaxia ve Artemisios için Mezar Kabartması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
August Kestner Müzesi'nde Eutaxia ve Artemisios için mezar kabartması.

Eutaxia ve Artemisios için Mezar Kabartması Hannover'deki August Kestner Müzesi antik koleksiyonunda bulunan Helenistik dönem mezar rölyefidir.

August Kestner Müzesi antik eser koleksiyonunda bulunan iki Grek mermer mezar kabartmasından biridir (Envanter numarası I 45). MÖ 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmekte olup, Attika'da yapılmış diğer parçadan yaklaşık iki yüz yıl daha gençtir. Mezar kabartması, İzmir çevresinden gelmekte olup, Carl Humann aracılığıyla müzeye kazandırılmıştır. Hellenistik dönemde İyonya'da, Attika'nın aksine, böyle lüks cenaze törenleri yasak değildi.

Mezar kabartması, mezarda yatan iki kişinin tasvirini ve isimlerini içeren bir yazıtı göstermektedir.[1] Solda Hermon'un kızı Eutaxia, sağda onun kocası, Menekrates'in oğlu Artemisios yer almaktadır. Kabartmanın süslemeleri, yaygın tasvir biçimlerine dayanmaktadır. Eutaxia giysileriyle tasvir edilmiş olup sol duvara yaslanmaktadır. Bir kolunu karnının önünde tutarken diğer eliyle başını desteklemektedir. Sol bacağı neredeyse diz hizasına kadar örtünün altından görünmektedir. Eutaxia ile duvar arasında sol tarafta elinde bir pyxis tutan küçük bir hizmetçi figürü yer almaktadır. Her iki figürün yüzleri de kırılmıştır. Artemisios ağırlığını sol bacağına vermiş, sağ bacağı ise serbest olup sola eğimlidir. Elleri karnının önünde kavuşturulmuştur. Kalın bir pelerin giymiş olup sağ ayak ucunda daha küçük bir hizmetçi figürü bulunmaktadır. Asıl kabartmanın üstünde, Yunan mezar yapısının mimari bir taklidi yer almaktadır. Saçaklık, alınlığı çevrelemektedir. Üçgenin ortasında bir rozet vardır. Altında ise dışarıda iki rozet, içeride ise iki defne çelengi bulunan bir friz yer almaktadır. Çelenklerdeki disklerde basit bir selamlama olan ΧΑΙΡΕ (sağlıklı ol) yazısı bulunmaktadır. İsimlerinin yazısı ise yanlardaki rozetlerin altına kazınmıştır. Gable'ın kenarlarını ve tepesini Akroterler süslemektedir.[2][3]

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ernst Pfuhl, Hans Möbius: Die ostgriechischen Grabreliefs. Bd. 1, Zabern, Mainz 1977, S. 162 Nr. 532 Taf. 82.
  • Hans-Georg Dettmer: „… den Sinn für das Schöne erwecken …“. Führer durch das Kestner-Museum Hannover. Kestner-Museum Hannover, Hannover 1998, 3-924029-28-8, S. 94.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Inschriften von Smyrna 152 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Datei:Grave relief of Eutaxia and Artemisios Museum August Kestner 1.jpg - Territorio Scuola". territorioscuola.com. 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  3. ^ Shorr, Dorothy C. (1940). "[PDF] The Mourning Virgin and Saint John - JSTOR". The Art Bulletin. 22 (2). jstor.org. ss. 61-69. doi:10.1080/00043079.1940.11409018. JSTOR 3046686.