Eugénie Grandet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugénie Grandet
YazarHonoré de Balzac
Ülke Fransa
DilFransızca
Türİnsanlık Komedyası
YayımGrasset Yayınları, 1833

Eugénie Grandet, ilk kez 1833'te[1] Fransız yazar Honoré de Balzac tarafından yayınlanan bir romandır.

Balzac, iddialı projesi La Comédie humanine'i tasarladığında neredeyse hemen ikinci bir baskı daha hazırladı, bazı karakterlerin adlarını gözden geçirdi, böylece Eugénie Grandet daha sonra Comédie'de Taşra Hayatından Sahneler (Scènes de la vie de eyalet) bölümüne sığdı. Uzun tasvirlere, ayrıntıların kılı kırk yararcasına anlatılmasına bu romanda ötekilerinde olduğundan çok daha az yer verilmiştir. Konu da, kahramanların kişilikleri de olayların gidişi içinde hareketli bir canlılıkla gelişir. Balzac, kitabı, o zamanlar sevgilisi olan ve kızı Marie-Caroline Du Fresnay'in annesi olan Maria Du Fresnay'e adamıştır.

Her yazarda olduğu gibi Balzac'ın eserleri arasında değer bakımından şüphesiz farklar vardır. Çok ve çabuk yazabildiği için eserlerinin bazılarında bugün roman tekniği açısından kusur olarak gösterilecek zayıf yönler bulunur. Ama unutulmamalıdır ki Balzac 19. yüzyılın başlarında, Fransız romancılığının yeni yeni gelişmeye başladığı bir zamanda yaşamıştı. Balzac'ın bu gelişmeye büyük ölçüde katkıları olmuştur.[2]

Romanlarında dış çevrenin tasvirine büyük önem verdiğinden ilk başlarda gerçekçi bir yazar olarak kabul edilmişse de daha sonraki eleştirmenler onu hayali geniş, yaratmasını, yaşatmasını bilen, hayalle gerçeği karıştırarak estetik sonuçlar elde eden, dar bir çerçeve içinde kalmayıp kendi kendini aşan usta bir romancı olarak görmüşlerdir.[2]

Arkaplan[değiştir | kaynağı değiştir]

Eugénie Grandet, Balzac'ın yaklaşık 55 mil ötedeki Tours'ta büyüdüğünden beri aşina olduğu Saumur kasabasında geçmektedir. İki kasaba da Loire üzerinde, şatolarla benzer büyüklüktedir. Tours tarihsel ve politik olarak çok daha önemliydi, bu da Balzac'ın açılışta Grandet Malikanesi'nin Saumur'un en önemli binası olduğu izlenimini vermesini açıklayabilir. Balzac, Devrimin ardından büyümüş olsa da, yetişkinliğini Paris'te restore edilmiş Bourbon Monarşisi altında geçirdi. Balzac en çok, 1830 devrimi, Bourbon Monarşisi'ni devirdiğinde iktidara gelen Louis Philippe'in Temmuz Monarşisi (1830-1848) döneminde yazdı. Bir zaman sonra kendisi bile yazdıklarının fazlalığından ürkmeye başladı ve yazdıklarının kapsadığı tarihe bir sınır getirmeye karar verdi. Çerçevesini Büyük Devrim'den yaşadığı güne kadar olmak üzere daralttı. İnsanlık Komedyası da 1789-1848 arası 60 yılı kapsamaktadır.

Başlıca karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Grandet (Grande): Fıçıcılıkla, bağcılıkla zengin olmuş, para babası bir cimridir.
  • Eugénie Grandet (Öjeni Grande): Grandet'nin kızı; babasına bağlı, alçakgönüllü bir kız.
  • Madam Grandet (Madam Grande): Grandet'nin karısı; kocasının baskısı altında ezilmiş bir kadın.
  • Charles Grandet (Şarl Grande): Grandet'nin erkek kardeşinin oğlu; şımarık yetiştirilmiş, gözü yükseklerde züppe bir delikanlı.
  • Des Grassins (De Grasen): Banker; Eugénie'yi oğlu Adolphe'a (Adolf) almak ister.
  • Cruchot (Krüşo): Noter; o da Eugénie'yi yeğeni De Bonfons'a (Dö Bonfon) almak emelindedir.
  • Nanon (Nanon): Grandet'lerin emektar hizmetçisi yaşlı bir kadın.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Olaylar 19. yüzyıl başlarında Fransa'da Saumur kasabasında geçer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Barthelme, Donald (17 Ağustos 1968). "Eugenie Grandet". New Yorker. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016. 
  2. ^ a b Honore Balzac (1969). Eugénie Grandet. Vahdet Gültekin tarafından çevrildi. İstanbul: Hayat Neşriyat Yayınları.