En yüksek dağlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Everest Dağı'nın uçaktan çekilmiş bir fotoğrafı

En yüksek dağlar listesi, yeryüzünde yüksekliği deniz seviyesinin 7200 m. üzerinde bulunan 100'den fazla dorukları listelemektedir. Bu dorukların büyük hepsi orta ve güney Asya'da bulunmaktadır.

Sıra Dağ Yükseklik (m)[1] Yükseklik (ft) Bölge Koordinatlar[2] Prominence (m)[3] Bulunduğu dağ sırası[4] İlk tırmanış Tırmanış sayısı (deneme) 2004 öncesi [5]
1 Everest Dağı/
Sagarmatha /
Chomolungma
8,848[6] 29,029 Mahalangur Himalaya 27°59′17″K 86°55′31″D / 27.98806°K 86.92528°D / 27.98806; 86.92528 8,848 yok 1953 145 (121)
2 K2/
Qogir/
Godwin Austen
8,611 28,251 Baltoro Karakurum 35°52′57″K 76°30′48″D / 35.8825°K 76.51333°D / 35.8825; 76.51333 4,017 Everest Dağı [7] 1954 45 (44)
3 Kangchenjunga 8,586 28,169 Kangchenjunga, Himalayalar 27°42′09″K 88°08′49″D / 27.7025°K 88.14694°D / 27.7025; 88.14694 3,922 Everest Dağı 1955 38 (24)
4 Lhotse 8,516 27,940 Mahalangur, Himalaya 27°57′42″K 86°55′59″D / 27.96167°K 86.93306°D / 27.96167; 86.93306 610 Everest Dağı 1956 26 (26)
5 Makalu 8,485 27,838 Mahalangur Himalaya 27°53′21″K 87°05′19″D / 27.88917°K 87.08861°D / 27.88917; 87.08861 2,386 Everest Dağı (Lhotse) 1955 45 (52)
6 Cho Oyu 8,188 26,864 Mahalangur Himalaya 28°05′39″K 86°39′39″D / 28.09417°K 86.66083°D / 28.09417; 86.66083 2,340 Everest Dağı 1954 79 (28)
7 Dhaulagiri I 8,167 26,795 Dhaulagiri Himalaya 28°41′45″K 83°29′36″D / 28.69583°K 83.49333°D / 28.69583; 83.49333 3,357 K2 1960 51 (39)
8 Manaslu 8,163 26,781 Manaslu Himalaya 28°32′58″K 84°33′39″D / 28.54944°K 84.56083°D / 28.54944; 84.56083 3,092 Cho Oyu 1956 49 (45)
9 Nanga Parbat 8,126 26,660 Nanga Parbat Himalaya 35°14′18″K 74°35′22″D / 35.23833°K 74.58944°D / 35.23833; 74.58944 4,608 Dhaulagiri 1953 52 (67)
10 Annapurna I 8,091 26,545 Annapurna Himalaya 28°35′43″K 83°49′11″D / 28.59528°K 83.81972°D / 28.59528; 83.81972 2,984 Cho Oyu 1950 36 (47)
11 Gasherbrum I 8,080 26,509 Baltoro Karakurum 35°43′27″K 76°41′44″D / 35.72417°K 76.69556°D / 35.72417; 76.69556 2,155 K2 1958 31 (16)
12 Broad Peak 8,051 26,414 Baltoro Karakurum 35°48′38″K 76°34′05″D / 35.81056°K 76.56806°D / 35.81056; 76.56806 1,701 Gasherbrum I 1957 39 (19)
13 Gasherbrum II 8,034 26,362 Baltoro Karakurum 35°45′27″K 76°39′11″D / 35.7575°K 76.65306°D / 35.7575; 76.65306 1,523 Gasherbrum I 1956 54 (12)
14 Shishapangma 8,027 26,335 Jugal Himalaya 28°21′12″K 85°46′43″D / 28.35333°K 85.77861°D / 28.35333; 85.77861 2,897 Cho Oyu 1964 43 (19)
15 Gyachung Kang 7,952 26,089 Mahalangur Himalaya 28°05′52″K 86°44′47″D / 28.09778°K 86.74639°D / 28.09778; 86.74639 700 Cho Oyu 1964 5 (3)
Gasherbrum III 7,946 26,070 Baltoro Karakurum 35°45′34″K 76°38′31″D / 35.75944°K 76.64194°D / 35.75944; 76.64194 355 Gasherbrum II 1975 2 (2)
16 Annapurna II 7,937 26,040 Annapurna Himalaya 28°32′03″K 84°07′20″D / 28.53417°K 84.12222°D / 28.53417; 84.12222 2,437 Annapurna I 1960 6 (19)
17 Gasherbrum IV 7,932 26,024 Baltoro Karakurum 35°45′33″K 76°36′57″D / 35.75917°K 76.61583°D / 35.75917; 76.61583 715 Gasherbrum III 1958 4 (11)
18 Himalchuli 7,893 25,896 Manaslu Himalaya 28°26′07″K 84°38′24″D / 28.43528°K 84.64°D / 28.43528; 84.64 1,633 Manaslu 1960 6 (12)
19 Distaghil Sar 7,884 25,866 Hispar Karakurum 36°19′33″K 75°11′18″D / 36.32583°K 75.18833°D / 36.32583; 75.18833 2,525 K2 1960 3 (5)
20 Ngadi Chuli 7,871 25,823 Manaslu Himalaya 28°30′12″K 84°34′03″D / 28.50333°K 84.5675°D / 28.50333; 84.5675 1,020 Manaslu 1970 2 (6)
Nuptse 7,864 25,801 Mahalangur Himalaya 27°58′02″K 86°53′10″D / 27.96722°K 86.88611°D / 27.96722; 86.88611 319 Lhotse 1961 5 (12)
21 Khunyang Chhish 7,823 25,666 Hispar Karakurum 36°12′19″K 75°12′28″D / 36.20528°K 75.20778°D / 36.20528; 75.20778 1,765 Distaghil Sar 1971 2 (6)
22 Masherbrum 7,821 25,659 Masherbrum Karakurum 35°38′28″K 76°18′21″D / 35.64111°K 76.30583°D / 35.64111; 76.30583 2,457 Gasherbrum I 1960 4 (9)
23 Nanda Devi 7,816 25,643 Garhwal Himalaya 30°22′36″K 79°58′15″D / 30.37667°K 79.97083°D / 30.37667; 79.97083 3,139 Dhaulagiri 1936 14 (12)
24 Chomo Lonzo 7,804 25,604 Mahalangur Himalaya 27°55′48″K 87°06′29″D / 27.93°K 87.10806°D / 27.93; 87.10806 590 Makalu 1954 3 (1)
25 Batura Sar 7,795 25,574 Batura Karakurum 36°30′36″K 74°31′27″D / 36.51°K 74.52417°D / 36.51; 74.52417 3,118 Distaghil Sar 1976 4 (6)
26 Kanjut Sar 7,790 25,558 Hispar Karakurum 36°12′18″K 75°25′04″D / 36.205°K 75.41778°D / 36.205; 75.41778 1,690 Khunyang Chhish 1959 2 (1)
27 Rakaposhi 7,788 25,551 Rakaposhi-Haramosh Karakurum 36°08′33″K 74°29′21″D / 36.1425°K 74.48917°D / 36.1425; 74.48917 2,818 Khunyang Chhish 1958 8 (13)
28 Namcha Barwa 7,782 25,531 Assam Himalaya 29°37′50″K 95°03′19″D / 29.63056°K 95.05528°D / 29.63056; 95.05528 4,106 Kangchenjunga 1992 1 (2)
29 Kamet 7,756 25,446 Garhwal Himalaya 30°55′12″K 79°35′30″D / 30.92°K 79.59167°D / 30.92; 79.59167 2,825 Nanda Devi 1931 23 (14)
30 Dhaulagiri II 7,751 25,430 Dhaulagiri Himalaya 28°45′46″K 83°23′14″D / 28.76278°K 83.38722°D / 28.76278; 83.38722 2,396 Dhaulagiri 1971 4 (11)
31 Saltoro Kangri 7,742 25,400 Saltoro Karakurum 35°23′57″K 76°50′51″D / 35.39917°K 76.8475°D / 35.39917; 76.8475 2,160 Gasherbrum I 1962 2 (1)
32 Jannu 7,711 25,299 Kangchenjunga Himalaya 27°40′54″K 88°02′36″D / 27.68167°K 88.04333°D / 27.68167; 88.04333 1,036 Kangchenjunga 1962 17 (12)
33 Tirich Mir 7,708 25,289 Hindukuş Dağları 36°15′19″K 71°50′30″D / 36.25528°K 71.84167°D / 36.25528; 71.84167 3,910 Batura Sar 1950 20 (11)
Molamenqing 7,703 25,272 Langtang Himalaya 28°21′17″K 85°48′39″D / 28.35472°K 85.81083°D / 28.35472; 85.81083 430 Shishapangma 1981 1 (0)
34 Gurla Mandhata 7,694 25,243 Nalakankar Himalaya 30°26′17″K 81°17′53″D / 30.43806°K 81.29806°D / 30.43806; 81.29806 2,788 Dhaulagiri 1985 6 (4)
35 Saser Kangri I 7,672 25,171 Saser Karakurum 34°52′00″K 77°45′09″D / 34.8666667°K 77.7525°D / 34.8666667; 77.7525 2,304 Gasherbrum I 1973 6 (4)
36 Chogolisa 7,665 25,148 Masherbrum Karakurum 35°36′42″K 76°34′18″D / 35.61167°K 76.57167°D / 35.61167; 76.57167 1,624 Masherbrum 1975 4 (2)
Dhaulagiri IV 7,661 25,135 Dhaulagiri Himalaya 28°44′09″K 83°18′55″D / 28.73583°K 83.31528°D / 28.73583; 83.31528 469 Dhaulagiri II 1975 2 (10)
37 Kongur Tagh 7,649 25,095 Kongur Shan Kunlun 38°35′36″K 75°18′48″D / 38.59333°K 75.31333°D / 38.59333; 75.31333 3,585 Distaghil Sar 1981 2 (4)
Dhaulagiri V 7,618 24,993 Dhaulagiri Himalaya 28°44′02″K 83°21′41″D / 28.73389°K 83.36139°D / 28.73389; 83.36139 340 Dhaulagiri IV 1975 2 (3)
38 Shispare 7,611 24,970 Batura Karakurum 36°26′26″K 74°40′51″D / 36.44056°K 74.68083°D / 36.44056; 74.68083 1,240 Batura Sar 1974 3 (1)
39 Trivor 7,577 24,859 Hispar Karakurum 36°17′15″K 75°05′10″D / 36.2875°K 75.08611°D / 36.2875; 75.08611 980 Distaghil Sar 1960 2 (5)
40 Gangkhar Puensum 7,570 24,836 Kula Kangri Himalaya 28°02′48″K 90°27′21″D / 28.04667°K 90.45583°D / 28.04667; 90.45583 2,995 Kangchenjunga unclimbed 0 (3)
41 Gongga Shan/
Minya Konka
7,556 24,790 Daxue Shan 29°35′43″K 101°52′47″D / 29.59528°K 101.87972°D / 29.59528; 101.87972 3,642 Mount Everest 1932 6 (7)
42 Annapurna III 7,555 24,787 Annapurna Himalaya 28°35′05″K 83°59′28″D / 28.58472°K 83.99111°D / 28.58472; 83.99111 703 Annapurna I 1961 10 (17)
43 Muztagh Ata 7,546 24,757 Muztagata Kunlun 38°16′42″K 75°06′57″D / 38.27833°K 75.11583°D / 38.27833; 75.11583 2,735 Kongur Tagh 1956 many
44 Skyang Kangri 7,545 24,754 Baltoro Karakurum 35°55′35″K 76°34′03″D / 35.92639°K 76.5675°D / 35.92639; 76.5675 1,085 K2 1976 1 (2)
45 Changtse 7,543 24,747 Mahalangur Himalaya 28°01′29″K 86°54′31″D / 28.02472°K 86.90861°D / 28.02472; 86.90861 520 Mount Everest 1982 9 (9)
46 Kula Kangri 7,538 24,731 Kula Kangri Himalaya 28°13′34″K 90°36′54″D / 28.22611°K 90.615°D / 28.22611; 90.615 1,650 Gangkhar Puensum 1986 3 (2)
47 Kongur Tiube 7,530 24,705 Kongur Shan Kunlun 38°36′59″K 75°11′55″D / 38.61639°K 75.19861°D / 38.61639; 75.19861 840 Kongur Tagh 1956 2 (3)
48 Mamostong Kangri 7,516 24,659 Rimo Karakurum 35°08′27″K 77°34′39″D / 35.14083°K 77.5775°D / 35.14083; 77.5775 1,803 Gasherbrum I 1984 5 (0)
49 Saser Kangri II E 7,513 24,649 Saser Karakurum 34°48′15″K 77°48′18″D / 34.80417°K 77.805°D / 34.80417; 77.805 1,450 Saser Kangri I unclimbed 0 (0)[8]
50 Ismail Samani Peak 7,495 24,590 Pamir (Akademiya Nauk Range) 38°56′32″K 72°00′57″D / 38.94222°K 72.01583°D / 38.94222; 72.01583 3,402 Muztagh Ata 1933
51 Saser Kangri III 7,495 24,590 Saser Karakurum 34°50′44″K 77°47′06″D / 34.84556°K 77.785°D / 34.84556; 77.785 850 Saser Kangri I 1986 1 (0)
52 Noshaq 7,492 24,580 Hindu Kush 36°26′00″K 71°49′40″D / 36.4333333°K 71.82778°D / 36.4333333; 71.82778 2,024 Tirich Mir 1960 33 (3)
53 Pumari Chhish 7,492 24,580 Hispar Karakurum 36°12′40″K 75°15′10″D / 36.21111°K 75.25278°D / 36.21111; 75.25278 890 Khunyang Chhish 1979 1 (2)
54 Pasu Sar 7,476 24,528 Batura Karakurum 36°29′16″K 74°35′16″D / 36.48778°K 74.58778°D / 36.48778; 74.58778 645 Batura Sar 1994 1 (0)
55 Yukshin Gardan Sar 7,469 24,505 Hispar Karakurum 36°15′00″K 75°22′30″D / 36.25°K 75.375°D / 36.25; 75.375 1,313 Pumari Chhish 1984 4 (1)
56 Teram Kangri I 7,462 24,482 Siachen Karakurum 35°34′48″K 77°04′42″D / 35.58°K 77.07833°D / 35.58; 77.07833 1,702 Gasherbrum I 1975 2 (0)
57 Jongsong Peak 7,462 24,482 Kangchenjunga Himalaya 27°52′52″K 88°08′05″D / 27.88111°K 88.13472°D / 27.88111; 88.13472 1,298 Kangchenjunga 1930 2 (3)
58 Malubiting 7,458 24,469 Rakaposhi-Haramosh Karakurum 36°00′12″K 74°52′31″D / 36.00333°K 74.87528°D / 36.00333; 74.87528 2,193 Rakaposhi 1971 2 (6)
59 Gangapurna 7,455 24,459 Annapurna Himalaya 28°36′17″K 83°57′51″D / 28.60472°K 83.96417°D / 28.60472; 83.96417 563 Annapurna III 1965 8 (13)
60 Peak Jengish Chokusu 7,439 24,406 Tian Shan 42°02′06″K 80°07′32″D / 42.035°K 80.12556°D / 42.035; 80.12556 4,148 Ismail Samani Peak 1938
61 K12 7,428 24,370 Saltoro Karakurum 35°17′42″K 77°01′18″D / 35.295°K 77.02167°D / 35.295; 77.02167 1,978 Saltoro Kangri 1974 4 (2)
62 Yangra (Ganesh I) 7,422 24,350 Ganesh Himalaya 28°23′28″K 85°07′38″D / 28.39111°K 85.12722°D / 28.39111; 85.12722 2,352 Manaslu 1955 1 (6)
63 Sia Kangri 7,422 24,350 Siachen Karakurum 35°39′48″K 76°45′45″D / 35.66333°K 76.7625°D / 35.66333; 76.7625 640 Gasherbrum I 1934 6 (0)
64 Momhil Sar 7,414 24,324 Hispar Karakurum 36°19′04″K 75°02′11″D / 36.31778°K 75.03639°D / 36.31778; 75.03639 980 Trivor 1964 2 (6)
65 Kabru N 7,412 24,318 Kangchenjunga Himalaya 27°38′02″K 88°07′00″D / 27.63389°K 88.1166667°D / 27.63389; 88.1166667 780 Kangchenjunga 1994 1 (2)[9]
66 Skil Brum 7,410 24,311 Baltoro Karakurum 35°51′03″K 76°25′45″D / 35.85083°K 76.42917°D / 35.85083; 76.42917 1,152 K2 1957 2 (1)
67 Haramosh 7,409 24,308 Rakaposhi Karakurum 35°50′24″K 74°53′51″D / 35.84°K 74.8975°D / 35.84; 74.8975 2,277 Malubiting 1958 4 (3)
68 Istor-o-Nal 7,403 24,288 Hindu Kush 36°22′35″K 71°53′55″D / 36.37639°K 71.89861°D / 36.37639; 71.89861 1,040 Noshaq 1969 4 (5)
69 Ghent Kangri 7,401 24,281 Saltoro Karakurum 35°31′03″K 76°48′01″D / 35.5175°K 76.80028°D / 35.5175; 76.80028 1,493 Saltoro Kangri 1961 4 (0)
70 Ultar Sar 7,388 24,239 Batura Karakurum 36°23′54″K 74°42′32″D / 36.39833°K 74.70889°D / 36.39833; 74.70889 700 Shispare 1996 2 (5)
71 Rimo I 7,385 24,229 Rimo Karakurum 35°21′21″K 77°22′05″D / 35.35583°K 77.36806°D / 35.35583; 77.36806 1,438 Teram Kangri I 1988 1 (3)
72 Churen Himal 7,385 24,229 Dhaulagiri Himalaya 28°44′06″K 83°12′58″D / 28.735°K 83.21611°D / 28.735; 83.21611 600 Dhaulagiri IV 1970 3 (0)
73 Teram Kangri III 7,382 24,219 Siachen Karakurum 35°35′59″K 77°02′53″D / 35.59972°K 77.04806°D / 35.59972; 77.04806 520 Teram Kangri I 1979 1 (0)
74 Sherpi Kangri 7,380 24,213 Saltoro Karakurum 35°27′58″K 76°46′53″D / 35.46611°K 76.78139°D / 35.46611; 76.78139 1,000 Ghent Kangri 1976 1 (1)
75 Labuche Kang 7,367 24,170 Labuche Himalaya 28°18′15″K 86°21′03″D / 28.30417°K 86.35083°D / 28.30417; 86.35083 1,957 Cho Oyu 1987 1 (0)
76 Kirat Chuli 7,362 24,153 Kangchenjunga Himalaya 27°47′13″K 88°11′40″D / 27.78694°K 88.19444°D / 27.78694; 88.19444 1,168 Kangchenjunga 1939 1 (6)
Abi Gamin 7,355 24,131 Garhwal Himalaya 30°55′57″K 79°36′09″D / 30.9325°K 79.6025°D / 30.9325; 79.6025 217 Kamet 1950 17 (2)
77 Nangpai Gosum 7,350 24,114 Mahalangur Himalaya 28°04′20″K 86°36′52″D / 28.07222°K 86.61444°D / 28.07222; 86.61444 500 Cho Oyu 1996 3 (1)
Gimmigela (The Twins) 7,350 24,114 Kangchenjunga Himalaya 27°44′24″K 88°09′28″D / 27.74°K 88.15778°D / 27.74; 88.15778 432 Kangchenjunga 1994 3 (1)
78 Saraghrar 7,349 24,111 Hindu Kush 36°32′51″K 72°06′54″D / 36.5475°K 72.115°D / 36.5475; 72.115 1,979 Noshaq 1959 2 (3)
79 Chamlang 7,321 24,019 Mahalangur Himalaya 27°46′30″K 86°58′47″D / 27.775°K 86.97972°D / 27.775; 86.97972 1,240 Lhotse 1961 7 (1)
80 Jomolhari[10] 7,315 24,000 Jomolhari Himalaya 27°49′37″K 89°16′28″D / 27.82694°K 89.27444°D / 27.82694; 89.27444 2,065 Gangkhar Puensum 1937 4 (0)
81 Chongtar 7,315 23,999 Baltoro Karakurum 35°54′46″K 76°25′47″D / 35.91278°K 76.42972°D / 35.91278; 76.42972 1,300 Skil Brum 1994 1 (1)
82 Baltoro Kangri 7,312 23,990 Masherbrum Karakurum 35°38′21″K 76°40′24″D / 35.63917°K 76.67333°D / 35.63917; 76.67333 1,200 Chogolisa 1976 1 (0)
83 Siguang Ri 7,309 23,980 Mahalangur Himalaya 28°08′49″K 86°41′06″D / 28.14694°K 86.685°D / 28.14694; 86.685 650 Cho Oyu 1989 2 (1)
84 The Crown 7,295 23,934 Yengisogat Karakoram 36°06′22″K 76°12′26″D / 36.10611°K 76.20722°D / 36.10611; 76.20722 1,919 Skil Brum (K2) 1993 1 (3)
85 Gyala Peri 7,294 23,930 Assam Himalaya 29°48′47″K 94°58′03″D / 29.81306°K 94.9675°D / 29.81306; 94.9675 2,942 Mount Everest 1986 1 (0)
86 Porong Ri 7,292 23,924 Langtang Himalaya 28°23′22″K 85°43′17″D / 28.38944°K 85.72139°D / 28.38944; 85.72139 520 Shisha Pangma 1982 5 (0)
87 Baintha Brakk (The Ogre) 7,285 23,901 Panmah Karakurum 35°56′51″K 75°45′12″D / 35.9475°K 75.75333°D / 35.9475; 75.75333 1,891 Kanjut Sar 1977 3 (13)
88 Yutmaru Sar 7,283 23,894 Hispar Karakurum 36°13′40″K 75°22′05″D / 36.22778°K 75.36806°D / 36.22778; 75.36806 620 Yukshin Gardan Sar 1980 1 (1)
89 Baltistan Peak (K6) 7,282 23,891 Masherbrum Karakurum 35°25′06″K 76°33′08″D / 35.41833°K 76.55222°D / 35.41833; 76.55222 1,962 Chogolisa 1970 1 (3)
90 Kangpenqing 7,281 23,888 Baiku Himalaya 28°33′03″K 85°32′44″D / 28.55083°K 85.54556°D / 28.55083; 85.54556 1,340 Shisha Pangma 1982 1 (1)
91 Muztagh Tower 7,276 23,871 Baltoro Karakurum 35°49′38″K 76°21′39″D / 35.82722°K 76.36083°D / 35.82722; 76.36083 1,710 Skil Brum 1956 4 (2)
92 Mana 7,272 23,858 Garhwal Himalaya 30°52′51″K 79°36′56″D / 30.88083°K 79.61556°D / 30.88083; 79.61556 730 Kamet 1937 7 (3)
Dhaulagiri VI 7,268 23,845 Dhaulagiri Himalaya 28°42′29″K 83°16′21″D / 28.70806°K 83.2725°D / 28.70806; 83.2725 485 Dhaulagiri IV 1970 5 (0)
93 Diran 7,266 23,839 Rakaposhi-Haramosh Dağları Karakurum 36°07′19″K 74°39′40″D / 36.12194°K 74.66111°D / 36.12194; 74.66111 1,325 Malubiting 1968 12 (8)
94 Labuche Kang III / East[11] 7,250 23,786 Labuche Himalaya 28°18′01″K 86°23′03″D / 28.30028°K 86.38417°D / 28.30028; 86.38417 570 Labuche Kang unclimbed 0 (0)
95 Putha Hiunchuli 7,246 23,773 Dhaulagiri Himalaya 28°44′50″K 83°08′55″D / 28.74722°K 83.14861°D / 28.74722; 83.14861 1,151 Churen Himal 1954 11 (5)
96 Apsarasas Kangri 7,245 23,770 Siachen Karakurum 35°32′20″K 77°08′59″D / 35.53889°K 77.14972°D / 35.53889; 77.14972 635 Teram Kangri I 1976 2 (0)
97 Mukut Parbat 7,242 23,760 Garhwal Himalaya 30°57′01″K 79°34′07″D / 30.95028°K 79.56861°D / 30.95028; 79.56861 840 Kamet 1951 2 (1)
98 Rimo III 7,233 23,730 Rimo Karakurum 35°22′29″K 77°21′42″D / 35.37472°K 77.36167°D / 35.37472; 77.36167 615 Rimo I 1985 1 (0)
99 Langtang Lirung 7,227 23,711 Langtang Himalaya 28°15′20″K 85°31′02″D / 28.25556°K 85.51722°D / 28.25556; 85.51722 1,525 Shisha Pangma 1978 14 (13)
100 Karjiang 7,221 23,691 Kula Kangri Himalaya 28°15′31″K 90°38′43″D / 28.25861°K 90.64528°D / 28.25861; 90.64528 880 Kula Kangri unclimbed 0 (2)
101 Annapurna Dakshin 7,219 23,684 Annapurna Himalaya 28°31′04″K 83°48′27″D / 28.51778°K 83.8075°D / 28.51778; 83.8075 775 Annapurna 1964 10 (16)
102 Khartaphu 7,213 23,665 Mahalangur Himalaya 28°03′45″K 86°58′39″D / 28.0625°K 86.9775°D / 28.0625; 86.9775 712 Mount Everest 1935 1 (0)
103 Tongshanjiabu[12] 7,207 23,645 Lunana Himalaya 28°11′12″K 89°57′27″D / 28.18667°K 89.9575°D / 28.18667; 89.9575 1,757 Gangkar Puensum unclimbed 0 (0)
104 Malangutti Sar 7,207 23,645 Hispar Karakurum 36°21′51″K 75°08′52″D / 36.36417°K 75.14778°D / 36.36417; 75.14778 515 Distaghil Sar 1985 1 (0)
105 Noijin Kangsang / Norin Kang 7,206 23,642 Nagarze Himalaya 28°56′48″K 90°10′42″D / 28.94667°K 90.17833°D / 28.94667; 90.17833 2,160 Tongshanjiabu 1986 4 (1)
106 Langtang Ri 7,205 23,638 Langtang Himalaya 28°22′53″K 85°41′01″D / 28.38139°K 85.68361°D / 28.38139; 85.68361 650 Porong Ri 1981 4 (0)
107 Kangphu Kang 7,204 23,635 Lunana Himalayalar 28°09′18″K 90°03′45″D / 28.155°K 90.0625°D / 28.155; 90.0625 1,200 Tongshanjiabu 2002 1 (0)
108 Singhi Kangri 7,202 23,629 Siachen Karakurum 35°35′56″K 76°58′58″D / 35.59889°K 76.98278°D / 35.59889; 76.98278 790 Teram Kangri III 1976 2 (0)
109 Lupghar Sar 7,200 23,622 Hispar, Karakurum 36°20′54″K 75°01′33″D / 36.34833°K 75.02583°D / 36.34833; 75.02583 730 Momhil Sar 1979 1 (0)

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ For Nepal, the heights indicated on the Nepal Topographic Maps are followed. For China and the Baltoro Karakoram, the heights are those of "The Maps of Snow Mountains in China". For the Hispar Karakoram the heights on a Russian 1:100,000 topo map [1] seem to be more accurate than the customarily quoted heights probably based on US army maps from the 50s [2]. Elsewhere, unless otherwise indicated, heights are those in Jill Neate's "High Asia".
  2. ^ The region is beautifully covered by Terraserver.com and Google Maps Satellite imagery. Coordinates were established by comparing topographical maps with these satellite images.
  3. ^ The prominence data were extracted from a combination of maps and computer aided analysis of NASA's 3" SRTM data. Prominences over 1,450 m were copied from this website.
  4. ^ Here defined as the first higher mountain beyond the key saddle with at least 500 m prominence itself.
  5. ^ The number of ascents and failed attempts up to 2004 is extracted from the Alpine Club Himalayan index. These are the number of expeditions (not individuals) that announced their ascent or attempt in a journal. They are probably quite accurate for the rarely climbed peaks (though omissions were noted), but greatly underestimate the number of ascending parties on the easier and/or more popular mountains, like most eight-thousanders. For instance, Mt Everest has been scaled 2,251 times by individuals up to 2004 [3].
  6. ^ Given the large differences between multiple "final" measurements of Mt Everest, the traditional 8,848 m is listed. For more information, see Mount Everest#Measurement.
  7. ^ Everest IS parent to K2 by the definition of topographic prominence. See also, the discussion page.
  8. ^ The highest (Eastern) summit of Saser Kangri II has not yet been climbed or attempted. The lower West peak, 2.5 km away, has been climbed in 1984 and twice since.
  9. ^ According to the 1996 Himalayan Journal (pp.29-36), the highest point of the Kabru massif (the North summit) was climbed by an Indian Army team in May 1994
  10. ^ Jomolhari may be considerably lower than the official 7,315 m, which corresponds to exactly 24,000 ft [4].
  11. ^ The height is unknown, but over 7,200 meters on both Chinese and Russian maps of the area.
  12. ^ The name and information about this summit was extracted from the May 2003 edition of Japanese Alpine News.