Elwoodii Çamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğal yaşam aralığı
Lawson Yalancı Servisi yaprakları
Yalancı Servi kozalakları

Elwoodii Çamı veya Elwoodii yalancı servisi (Chamaecyparis lawsoniana Elwoodii), Servigller(Cupressaceae) familyasından Chamaecyparis cinsinden kozalaklı bodur bir ağaç türüdür.[1] 4-6 metre boya 2 metre genişliğe kadar büyüyebilir.[2]

Beyaz Chamaecyparis lawsoniana elwoodii

Oregon ve kuzeybatı Kaliforniya'ya özgüdür ve deniz seviyesinden 4.900 fit (1.500 m) yüksekliğe kadar Klamath Dağları'nın vadilerinde, genellikle akarsular boyunca büyür. Büyük yaprak dökmeyen bir ağaç olan Yalancı servinin bazı türleri 60 metre ve daha fazla uzunluğa kadar büyüyebilir. Kabuk gümüş-kahverengi, dikey olarak oluklu ve tabanın yakınında 15–25 cm kalınlığındadır.Yapraklar, tüylü bir görünüme sahip dantelli, düz spreyler halinde düzenlenmiştir. Yaprakları genellikle mavi-yeşil renklidir alt tarafında dar beyaz çizgiler vardır. Yaklaşık 600 yaşına kadar yaşayabilirler. Kalın kabuk, orman yangınlarına karşı direnç sağlar ve çeşitli topraklarda bozulmuş arazide iyi bir şekilde yenilenir. Sürekli neme ihtiyaç duyar, gölgeye dayanıklıdır. Chamaecyparis lawsonana, iyi drene edilmiş fakat nemli topraklarda, tam güneşte oldukça korunaklı bir konumda en iyi şekilde gelişir.[3]

Kültivarları[değiştir | kaynağı değiştir]

Parklara ve bahçelere dikim için farklı taç şekline, büyüme oranlarına ve yaprak rengine sahip yüzlerce adlandırılmış çeşit seçilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chamaecyparis lawsoniana 'ELLWOODII' - Havlis.cz". www.havlis.cz. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' (Lawson Cypress)". Gardenia.net (İngilizce). 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Chamaecyparis lawsoniana". Van den Berk Nurseries. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023.