Elizabeth Gaskell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elizabeth Gaskell
Elizabeth Gaskell'in 1832 yılından bir minyatürü
Doğum29 Eylül 1810
Chelsea, Londra
Ölüm12 Kasım 1865
Hampshire
Takma adMrs. Gaskell
MeslekYazar
Milliyetİngiltere İngiliz
DönemVictoria devri
TürRoman
KonuSanayi dönemi İngiltere

Elizabeth Cleghorn Gaskell (29 Eylül 1810 - 12 Kasım 1865), Victoria devri İngiliz roman yazarı.[1]

29 Eylül 1810 tarihinde İngiltere'nin başkenti Londra'nın Chelsea şehrinde Hazine yetkilisi ve gazeteci William Stevenson'un ve eşi Elizabeth Hollanda'nın kızı olarak doğdu. Bayan Stevenson 29 Ekim 1811'de öldü ve böylece 13 aylıkken Elizabeth bebek Cheshire'daki Knutsford'a gönderildi ve çocukluğunu daha sonra annesinin kızkardeşi Hannah Lumb ile geçirdi. Elizabeth dört yaşındayken babası yeniden evlendi ve üvey annesi Catherine Thomson, İskoç minyatür sanatçısı William John Thomson'un kız kardeşiydi.

1832'de ünlü Elizabeth portresini çizdi. Manchester papazı William Gaskell ile evlendikten sonra, çoğunlukla kısaca Mrs. (Bayan) Gaskell olarak tanındı. Eşinin işi sayesinde toplumun farklı kesimlerini tanıma ve özellikle fakirlikleri görme şansı yakaladı. Bu evlilikten kızları Marianne, Julia, Margaret Emily (Meta), Florence ve tek oğulları olan William dünyaya geldi, bu çocuk dokuz aylıkken kızıl hastalığından öldü. Ayrıca toplumun her bir kesimine hitap eden bir dil kullandığı için, eserlerinin saygın ve dışlanmış kişiler arasında iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Romanlarında özellikle Manchester'daki endüstriyel hayatı ve toplumu yazdı. Ayrıca bir de Charlotte Brontë biyografisi kaleme aldı. Charles Dickens'ın da desteklediği Gaskell'ın yazıları dergilerde yayınlandı. Yaşadığı dönemde kadın yazarlara çok nadir rastlanmaktaydı ama Gaskell kendisine İngiliz edebiyat dünyasında bir yer edindi. Yirminci yüzyılın başlarında, yazısı eski moda ve taşra biçiminde ortaya çıktı, ancak bugün Elizabeth Gaskell en çok kabul gören İngiliz Victoria romancılarından biri olarak yerini aldı. 12 Kasım 1865'te ölmüştür.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eşler ve Kızlar (1865)
  • Kuzey ve Güney (1855)
  • Cranford (1853)
  • Ruth (1853)
  • Mary Barton (1848)
  • Charlotte Brontë Biyografisi (1857)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bate, Jonathan (2010). English literature: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199569267.