Eliyahu Winograd

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eliyahu Winograd

Eliyahu Winograd (İbraniceאליהו וינוגרד) (d. Aralık 1926 – ö. 13 Ocak 2018),Tel Aviv, İsrail'de bulunan Bölge Mahkemesi Hakimliği ve eski İsrail Yüksek Yargı Başkanlığını'da yapan hakim ve hukukçudur. 11 Eylül 2006 ile 30 Nisan 2007 tarihleri arasında 2006 İsrail-Lübnan ihtilafı sırasında İsrail'in yaşadığı başarısızlıkları araştırmak üzere Winograd Komisyonu başkanlığına getirildi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eliyahu Winograd 1926'da Tel Aviv'de doğdu. Kudüs İbrani Üniversitesi'nden mezun oldu. 1972'de hakim olarak göreve atandı daha sonra Tel Aviv Bölge Mahkemesinin başkanlığına getirildi. Ayrıca İsrail Yargıtay yargıcı olarak kısa bir süre görev yaptı. 1996'da emekli oldu. Ayrıca hakem ve arabulucu olarak, belediye kanunuyla uğraşmaya başladı ve çok sayıda kamu komisyonuna başkanlık etti. Son dönemlerinde Gideon Fisher & Co. adlı hukuk firmasının ortağıydı.[1] Kendisi 13 Ocak 2017'de 91 yaşında ölmüştür.[2]

Adli Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite öğrencileri ve eğitim ücretleri çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite öğrencilerinin öğretim ücretlerini değerlendirmek için Kamu Komisyonu'na başkanlık etti; komisyon, öğrenim ücretlerinin kademeli olarak yüzde elli oranında azaltılmasını önerdi; hükûmetin bu zamana kadar başaramadığı tavsiyeleri gündeme getirdi.

Emekli Sandığı Anlaşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Emekli Sandığı Anlaşması ile ilgilenen Kamu Komisyonuna başkanlık etti; daha sonra bekleyen başka görevler yüzünden istifa etti; profesyonellik ve emeklilik fonlarını kurtarma planına katkısı nedeniyle Maliye Bakanı tarafından teşekkür edildi.

Hava Kuvvetleri Uçak Kazası Davası[değiştir | kaynağı değiştir]

İsrail Hava Kuvvetleri uçak kazasını araştırmak ve kurtarmak için açılan Soruşturma Komisyonu'na başkanlık etti; komisyon bulgularını o zamanki İsrail Savunma Bakanı Yitzhak Mordechai'ye sundu.

Aluf Yitzhak Mordechai'nin rütbe sorunu davası[değiştir | kaynağı değiştir]

Aluf (ret.) Yitzhak Mordechai askeri rütbesiyle ilgilenen Kamu Komisyonu Başkanlığı; komisyon, Mordechai'nin cinsel suistimal suçundan hüküm giymesine rağmen görevini sürdüreceğine karar verdi.

Ron Arad'un durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2002'de IDF tarafından kurulan Kamu Komisyonuna başkanlık ederek, olayların zincirini ve yakalanan IDF askeri Ron Arad hakkında mevcut bilgileri incelemek; komisyon Arad'ın hayatta kaldığı iddiasını değiştirmek için hiçbir sebep bulunmadığı sonucuna vardı.[3]

Etiyopya'daki kan bağışları Davası[değiştir | kaynağı değiştir]

Komisyonda Etiyopya toplumundaki kan bağışlarını inceleme başkan yardımcısı olarak; Magen David Adom'a Etiyopyalı Yahudilerin kan bağışlarını durdurmasını emretti.

Askeri Sansürün Yetkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Askeri Sayımcıların otoritesini gözden geçirmek için henüz yayımlanmayan raporlar üzerine çalışan Teftiş Probe Başkanlığına başkanlık etti.

Winograd Komisyonu (2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Winograd 2006 Lübnan Savaşı'nı araştırmak üzere toplanan Winograd Komisyonu'na başkanlık etti.

Komisyonun İkinci Lübnan Savaşı'nı soruşturan kısmi raporu 30 Nisan 2007 Pazartesi günü yayınlandı. Raporda, Başbakan Ehud Olmert'in savaşın başlangıcında yargılama, sorumluluk ve ihtiyati davranmada "ciddi arıza" yapıldığı suçlamasında bulunuldu. Raporda, Olmert, Temmuz 2006'da kapsamlı bir plana ihtiyaç duymadan ülkeyi savaşa götürmek konusunda acele davrandığını söyledi. Raporda, başbakan "hükümetinin ve ordunun operasyonlarının kararları için yüce ve kapsamlı sorumluluk taşıyor" denilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İsrail Yargısı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dr. Eliyahu Winograd on Gideon Fisher & Co's website". 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  3. ^ "Ynetnews - Ron Arad. Published 25-02-2008". 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]