Eldorado Maden Ocağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Eldorado Maden ocağı sayfasından yönlendirildi)
Gümüş ve radyum cevheri çıkaran bir madenci, Eldorado Mine, Port Radium, NT, Kanada
Büyük Ayı Gölü, Deline ve Port Radium, NT, Canada

Eldorado Maden ocağı (İngilizce Eldorado Mine), Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nda Sahtu Bölgesi'nin Büyük Ayı Gölü kıyısındaki Port Radium'da bulunan maden ocağı.

Sahtu topraklarındaki uranyum 1930 yılında Gilbert LaBine tarafından keşfedilmiştir. Sonra 1932 yılında Ontario'daki Eldorado Mining and Refining Limited adlı madencilik şirketi tarafından Eldorado Mine adıyla ilk olarak uraninit (pitchblende) cevherinden radyum ayıklayan maden ocağı olarak işletilmeye başlanmıştır.

Yerel halka etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Manhattan Projesi'ne Kanada'nın katılımı sırasında atom bombası için ihtiyaç duyulan uranyumun buradaki maden ocağından çıkartılmasına karar verilmiş ve kurulan maden ocağında yöredeki Kızılderililerden Sahtuların Deline (Délı̨ne) Kızılderili rezervindeki Sahtugotine (Sahtúgot’ine ᓴᑋᕲᒼᑯᑎᑊᓀ) boyundan yetişkin erkekler çalıştırılmıştır. 1940'lı ve 1950'li yıllarda radyoaktif bilgilendirme yapılmaksızın ve herhangi bir önlem alınmadan yerli Kızılderililere yıllarca sırtta bez çuvallarla radyoaktif cevher taşıttırılmıştır. Burada çalışan erkeklerin çoğu radyasyon zehirlenmesi sonucu ölmüş, yetişkin bir erkek nesli kaybeden köyleri Délı̨ne ise daha sonra «dullar köyü» (village of widows) olarak anılmaya başlanmıştır[1][2][3][4]. Radyasyondan dolayı ölenlerin sayısının açıklanması Kanada Hükûmeti tarafından reddedilmiştir.[5] 1999 yılında Peter Blow tarafından yapılan Village of Widows adlı belgesel filmde Sahtuların maruz kaldıkları radyoaktif dehşet belgelenmiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Canada, Racism, Genocide, and the Bomb 30 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Kim Petersen
  2. ^ "Deline Poisoned? Past area mining linked to cancer". 6 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012. 
  3. ^ "Nuclear Genocide in Canada". 24 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012. 
  4. ^ "The Canadian Encyclopedia : Déline". 8 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012. 
  5. ^ "CDUT Final Report Summary". 14 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012. 
  6. ^ Deline Uranium Team, 2005