El Salvador Köylü Ayaklanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
El Salvador Köylü Ayaklanması

Ayaklanmanın meydana geldiği bölgeler
Tarih22 Ocak 1932 - 11 Temmuz 1932
Bölge
Sonuç Devrimcilerin yenilgisi
Taraflar
Komünist köylüler El Salvador
Komutanlar ve liderler
Feliciano Ama
Francisco Sánchez
Maximiliano Hernández Martínez
José Tomás Calderón
Osmín Aguirre Salinas
Salvador Ochoa
Saturnino Cortez
Kayıplar
25.000 ölü [1]

El Salvador Köylü Ayaklanması, El Salvador'un batı kısmında meydana gelen ayaklanmadır. Komünistlerin liderliğindeki köylüler tarafından başlatılan ayaklanmayı darbe yapan askerler katliamlar ile kısa bir süre içinde bastırdı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1920'lerden 1930'lu yıllara büyüyerek devam eden siyasi sınıf (arazi sahipleri ve köylüler) ve geniş toplumsal eşitsizliğin neden ekonomik dar boğaz köylülerin durumunu güçleştirmişti. Ekonomik kiriz özellikle de kahve ürtetimine vurmuştu. Bu eşitsizliğin üzerine 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı eklenince var olan kötü ekonomik koşullar ayyuka çıkmıştı.

Darbe[değiştir | kaynağı değiştir]

1931 yılına gelince durum daha da kötüleşmişti. Huzursuzluk sadece halkta değil subaylar arasında yaygındı. Aralık 1931 yılında kahve fiyatlarının çöküşü ile, ordunun memnuniyetsizliği zirve yaptı. Başkan Yardımcısı Maximiliano Hernández Martínez liderliğindeki bir grup genç subay darbe yaptı. Başkan Araujo ülkeden kaçtı ve Martínez iktidara geldi.

Ayaklanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Martínez, hükûmeti devirmiş olsa da, halktaki hoşnutsuzluk devam etti. Birkaç hafta sonra, komünistler, Martínez'e karşı ülkede köylü isyanı için hazırlıklarda bulundu. Ancak devlet komünistler'in bu hazırlıklarda bulunduğunu öğrendi ve elebaşlarının çoğu tutuklandı.

Her ne kadar ayaklanma hazırlığında bulunanlar tutuklansada 1932 yılında komünistler Farabundo Martí í'nin çalışmaları sonucunda Pipil ve Kızılderililerin yoğun olduğu El Salvador'un batı kesiminde ayaklanma çıkarmayı başardı. Üç gün içinde, pek çok kentte kontrolü alarak ülkenin kasaba ve köylerde birçok ikmal hatlarına ve askeri garnizona saldırılar başlatmışlardır. Ancak El Salvador'a bağlı askerler, üstün eğitim ve teknoloji ile, isyancıları yenmek için sadece birkaç gün yeterli gibi gözüküyordu. Ancak öyle olmadı. İsyancılar askerlere büyük bir güçle karşılık verdi. Bunun üzeriene devlet 10.000 ila 40.000 köylüyü misilleme amacıyla öldürdü. Bu olaylar direnişçilerin direncini kırıdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]