Eduard Bloch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eduard Bloch
Dr. Bloch Linz'deki kliniğinde, y. 1938

Eduard Bloch (30 Ocak 1872 - 1 Haziran 1945) Linz'de (Avusturya) çalışan bir tıp uzmanıydı. Bloch, 1907'ye kadar Adolf Hitler'in ailesinin doktoruydu. Bloch Avusturyalı bir Yahudi olduğu için, Hitler daha sonra Naziler'in Avusturya'yı ilhak etmesinden sonra Bloch'a özel koruma sağladı.[1]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bloch, Frauenberg'de (bugün Hluboká nad Vltavou, Çek Cumhuriyeti) doğdu. Prag'da tıp okudu ve ardından Avusturya ordusunda sağlık görevlisi olarak görev yaptı. 1899'dan 1901'de terhis olana kadar Linz'de görev yaptı ve bu noktada orada özel bir doktor muayenehanesi açtı. Çalışmaları, ailesiyle birlikte yaşadığı 12 Landstrasse'deki barok tarzı evde idi. Linz'in gelecekteki belediye başkanı Ernst Koref'e göre, Bloch, özellikle alt ve yoksul sosyal sınıflar arasında büyük saygı görüyordu. Genelde gecenin herhangi bir saatinde hastaları çağırmaya istekli olduğu biliniyordu. Bloch, göze çarpan geniş kenarlı bir şapka giyerek arabasıyla ziyarete giderdi. O zamanlar Linz'deki çoğu Yahudi gibi, Bloch ailesi de asimile edildi.

Hitler'in aile doktoru[değiştir | kaynağı değiştir]

1904'te Adolf Hitler ciddi bir şekilde hastalandı ve ciddi bir akciğer rahatsızlığı nedeniyle yatalak oldu. Bu nedenle okulunu bırakıp eve dönmesine izin verildi. Bununla birlikte, Hitler'in dosyalarını kontrol ettikten sonra Bloch, yalnızca küçük rahatsızlıklar, soğuk algınlığı veya bademcik iltihabı için tedavi ettiğini ve Hitler'in ne sağlam ne de hasta olduğunu iddia etti. Hitler'in değil akciğer hastalığı, herhangi bir hastalığı olmadığını da belirtti.[2]

1907'de Hitler'in annesi Klara Hitler'e meme kanseri teşhisi kondu. Klara, o sırada tipik olarak kullanılan ve Bloch tarafından uygulanan kötü kokulu ve ağrılı bir korozif tedavi olan iyodoform ile günlük ilaç tedavisinin dahil olduğu yoğun ıstırabın ardından 21 Aralık'ta öldü. Hitler ailesinin kötü ekonomik durumu nedeniyle Bloch, bazen hiçbir ücret almayan indirimli fiyatlar uyguladı. O zamanlar 18 yaşındaki Hitler, bunun için ona "sonsuz minnettar" duydu. 1908'de Hitler'in Bloch'a bir kartpostal yazarak minnettarlığını ve saygısını gösterdi. Örneğin, Bloch'un kızı Gertrude'ye (Trude) göre (Avusturya'da 1903 doğumlu, ABD'de 1992'de öldü) büyük bir duvar resminin zamanla kaybolduğu el yapımı hediyelerle ifade etti. 1937'de bile Hitler, Bloch'un iyiliğini sordu ve ona "Edeljude" ("asil Yahudi") dedi. Görünüşe göre Bloch'un Hitler ailesine özel bir düşkünlüğü vardı ve bu onun hayatını kurtarmış olabilir.

Göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya'nın Mart 1938'de Avusturya'yı ilhak etmesinden (Anschluss) sonra, Avusturyalı Yahudi]]ler için hayat zorlaştı. Bloch'un tıbbi muayenehanesinin 1 Ekim 1938'de kapatılmasının ardından, kızı ve damadı Bloch'un genç meslektaşı Dr. Franz Kren (1893'te Avusturya'da doğdu, 1976'da ABD'de öldü) yurt dışına göç etti.

66 yaşındaki Bloch daha sonra Hitler'e yardımını isteyen bir mektup yazdı ve sonuç olarak Gestapo tarafından özel koruma altına alındı. Linz'de bu statüye sahip tek Yahudi oydu. Bloch, Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmenlik işlemleri tamamlanıncaya kadar karısıyla birlikte evinde kaldı. Yetkililerin herhangi bir müdahalesi olmaksızın, ailelerinin evlerini piyasa değerinden satabildiler; o zamanlar göç eden Yahudilerin sıkıntılı satışları ve Nazi'nin Reich Uçuş Vergisi yoluyla Yahudi varlıklarına el koyması çok sıra dışıydı. Dahası, Bloch'ların 16 Reichsmark eşdeğerini ülke dışına çıkarmalarına izin verildi; Yahudilere izin verilen normal miktar yalnızca 10 Reichsmark'tı.[3]

1940'ta Bloch ABD'ye göç etti ve New York'a, Bronx, 2755, Creston Avenue adresine yerleşti, ancak Avusturya-Macaristan'daki tıp diploması tanınmadığı için artık mesleğini yapamıyordu. Hitler'in ölümünden ancak bir ay sonra, 1945'te 73 yaşında mide kanserinden öldü. New York Elmont'taki Beth David Mezarlığı, Bölüm D, Blok 3'e gömüldü.[4][5]

Röportajlar ve anıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bloch, 1941 ve 1943'te Hitler'in çocukluğu hakkında bilgi edinmek için Stratejik Hizmetler Ofisi (Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın öncülü) ile röportaj yaptı.

Ayrıca, genç Hitler'in son derece olumlu bir resmini yaptığı Collier's Weekly'de, daha sonra "Führer" ile karşılaşma hakkındaki anılarını yayınladı ve kendisinin bir kabadayı olmadığını, düzensiz veya kaba olmadığını söyledi:

Gençken sessiz, iyi huylu ve düzgün giyinmişti. Sıra kendisine gelene kadar sabırla bekleme odasında bekledi, o zaman her 14 veya 15 yaşındaki erkek çocuk gibi, saygı göstergesi olarak eğildi ve her zaman doktora nazikçe teşekkür etti. Linz'in diğer pek çok genci gibi o da kısa önden pantolon ve tüylü yeşil yün bir şapka giydi. Uzun boylu ve solgundu ve yaşından daha yaşlı görünüyordu. Annesinden miras aldığında gözleri iri, melankolik ve düşünceliydi. Bu çocuk büyük ölçüde kendi içinde yaşıyordu. Hangi rüyaları hayal ettiğini bilmiyorum.

Bloch ayrıca Hitler'in en çarpıcı özelliğinin annesine olan sevgisi olduğunu söyledi:

Hitler her zamanki anlamda bir annenin çocuğu olmasa da, daha yakın bir bağlılığa asla tanık olmadım. Aşkları karşılıklıydı. Klara Hitler oğluna hayrandı. Mümkün olduğunca ona kendi yolundan gitmesine izin verdi. Örneğin, suluboya resimlerine ve çizimlerine hayrandı ve babasına karşı sanatsal hırslarını tahmin edebileceği bir bedelle destekledi.

Ancak Bloch, Hitler'in annesine olan sevgisinin patolojik olduğu iddiasını açıkça reddediyor:

Hitler, annesinin ölümü hakkında bilgilendirildiğinde gördüğüm en üzgün adamdı. Hitler'in annesi Klara Hitler'i çok "dindar ve nazik" bir kadın olarak hatırladı. Bloch'a göre, Alois Hitler'in ölümünden sonra ailenin mali kaynakları kıttı. Klara Hitler'in tutumlu yaşadığını ve en küçük savurganlığa bile boyun eğmediğini söyledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cowley, Jason: The search for Dr.Bloch. Granta, 79, October 1st, 2002; retrieved 2007-04-24". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  2. ^ "The Mind of Adolf Hitler", Walter C. Langer, New York 1972 p.127-128
  3. ^ Hamann, Brigitte (2008). Hitlers Edeljude: Das Leben des Armenarztes Eduard Bloch. Munich: Piper Verlag. s. 427. ISBN 9783492258456. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  4. ^ * Lehrer, Steven (2002). Hitler Sites: A City-by-city Guidebook (Austria, Germany, France, United States). McFarland. s. 224. ISBN 0-7864-1045-0. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  5. ^ *Lehrer, Steven (2000). Wannsee House and the Holocaust. McFarland. s. 196. ISBN 978-0-7864-0792-7. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]