Edmund Spenser

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edmund Spenser

Edmund Spenser (d. ? 1552- ö. 13 Ocak 1599) Kraliçe I. Elizabeth döneminin düşünce yapısını yansıtan şiirleriyle İngilizce şiir dilini önemli ölçüde zenginleştiren bir İngiliz şairdir.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yoksul bir ailenin çocuğu olan Spenser, Londra'da doğmuştur. Merchant Taylors Okulu'nda Latince, İbranice, Yunanca ve müzik öğrenimi görür. Daha sonra gittiği Cambridge Üniversitesi'nde okurken, okul giderlerini karşılayamadığı için bir yandan da çeşitli işlerde çalışır. Cambridge'de aldığı eğitim, Eski Yunan ve Roma klasiklerinin yanı sıra, eski ve çağdaş İtalyan, Fransız ve İngiliz edebiyatını da tanımasını sağlar. 1579'da The Shepherdes Calendar (Çoban Takvimi) adlı şiir kitabı yayımlanır. Bu yapıtında Spenser yaşam ve aşk konusundaki düşüncelerini dile getirir.

Spenser daha sonra İrlanda'ya gider ve İngiltere'deyken başladığı destan şiiri Faerie Queene'i (Periler Kraliçesi) İrlanda'da yazmayı sürdürür. 1591'te yayımladıgı, saray yaşamı üzerine bir yergi olan hayvan öyküsü Prosopopoia or Mother Hubberd's Tale (Prosopopoia ya da Hubberd Ana'nın Öyküsü) toplatılır.

Spenser yeniden İrlanda'ya döner ve ikinci evliliğini Elizabeth Boyle ile 1594'te gerçekleştirir. Epithalamion (1594) ve Amoretti (1595) başlıklı derlemelerde yer alan sonelerinde evlilikle sonuçlanan mutlu aşkını dile getirir. 1596'da, Sir Philip Sidney'in ölümü üzerine, Astrophel olarak bilinen bir ağıt yazar.

1595'te Faerie Queene'in üç cildi daha yayımlanır. İrlanda Ayaklanması'nda Kilcolman'daki şatosu yanar, bunun üzerine Spenser Cork'a yönetici olarak atanır ve İrlanda'daki durum konusunda bilgi vermek için gittiği Londra'da ölür.