Edmond Xavier Kapp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edmond Xavier Kapp
Doğum05 Kasım 1890(1890-11-05)
Londra
Ölüm29 Ekim 1978 (87 yaşında)
Vatandaşlıkİngiliz
EğitimCambridge Üniversitesi
MeslekPortre ressamlığı ve karikatürist

Edmond Xavier Kapp (d. 5 Kasım 1890, ö. 29 Ekim 1978), kariyeri boyunca dönemin en ünlü politikacı, sanatçı ve müzisyenlerini resmetmiş olan İngiliz portre ressamı, ressam ve karikatüristtir.

Yaşam ve Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Xavier Kapp, Londra Yahudi Hastanesi'nin başkan yardımcısı olan Alman asıllı bir şarap tüccarının oğlu olarak Londra'da doğdu. Kapp, Dame Alice Owen's Okulu ve ardından Orta Çağ ve Modern Dil Tripos'u için okuduğu Cambridge Christ's Koleji'ne gitti. Cambridgedeyken Granta ve Cambridge Magazine de çok sayıda karikatürü yayımlandı ve 1912'de Fitzwilliam Müzesin de tek kişilik bir sergi açtı. Cambridge'den ayrıldıktan sonra kendi atölyesini kurdu ve karikatürlerini çeşitli haftalık ve aylık dergilere satmakta başarılı oldu.

Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz Ordusun da Kraliyet Sussex Alayı'nda teğmen olarak görev yaptı. Gaza maruz kalmış ve savaşın ilerleyen dönemlerinde Genel Karargâhta istihbarat alanında çalışmıştır. Savaştan sonra kısa bir süre İngiltere de, Paris'te ve Berlin Üniversitesin de eğitim gördü. 1922'de Leicester Galleries de kişisel bir çizim sergisi açtı ve daha sonra İngiltere de ve yurtdışında birkaç düzineden fazla kişisel sergi açtı. 1920'ler boyunca çizim ve karikatürlerinden oluşan birkaç cilt yayınladı. Britanya Müzesi ve Ulusal Portre Galerisi için Milletler Cemiyeti'ndeki diplomatların bir dizi litografisini üretti.

1922'den 1930'a kadar yazar ve siyasi aktivist Yvonne Helene Mayer (1903-1999) ile evliydi. 1932'de heykeltıraş ve ressam Polia Chentoff ile evlendi ve ertesi yıl öldü.

İkinci Dünya Savaşın da Savaş Sanatçıları Danışma Komitesinden özellikle de Londra Metrosu'na ve Blitz sırasında St. Martin's-in-the-Fields mahzenine sığınan insanları tasvir eden Life under London (Londra'nın altında yaşam) adlı bir dizi için birkaç kısa komisyon aldı. 1946 ve 1947 yıllarında UNESCO tarafından Paris'teki ilk uluslararası kongresindeki delegelerin yirmi portresini yapmakla görevlendirildi.

Yayınlanmış eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Personalities, Twenty-Four Drawings, (Kişilikler, Yirmi Dört Çizim) (1919)
  • Reflections, Twenty-Four Drawings, (Yansımalar, Yirmi Dört Çizim) (1922)
  • Ten Great Lawyers, (On Büyük Avukat) (1924)
  • Twenty-Eight Drawings, (Yirmi Sekiz Çizim) (1925)
  • Pastiche, A Music Room Book, (Pastiş Bir Müzik Odası Kitabı) (1926)
  • The Nations at Genevia, (Genevia'daki Uluslar) (1934–35)