Duran adam eylemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Veresçagin'in Savaşın Yüceltilmesi (1871) adlı tablosu pasifizmin ilk sanatsal betimlemelerinden biri olarak sayılagelmiştir.

Duran adam eylemi, herhangi bir konuda mağduriyetin aktif olmayan durağan bir şekilde sessizce eleştirilmesi amacıyla yapılan pasif direnişsiz barışçıl etkinliktir. Felsefe olarak pasifizm felsefesi temeldir.

Tarihten duran adam eylemlerine örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gandi, Hindistan'ın ve Hint bağımsızlık hareketinin büyük bir politik ve ruhani lideriydi. Onun öncülük ettiği Satyagraha hareketi, Ahimsa (mutlak şiddetsizlik) ilkelerini güçlü bir şekilde temel alan kitlesel sivil itaatsizlik aracılığıyla tiranlığa karşı bir direniş olarak Hindistan'ın bağımsızlığa kavuşmasına yol açmanın yanı sıra, tüm dünya çapında temel hak ve özgürlükler uğrundaki hareketlere ilham verdi.
  • 1989 Meçhul Asi
  • 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları Taksim'de 17 Haziran günü Erdem Gündüz'ün, Gezi Parkı'na müdahalesini protesto etmek için başlattığı eylem. Taksim Meydanı’nın ortasında yüzünü AKM’ye dönerek “duran” Gündüz’ün bu protestosu kısa sürede sosyal medyada duyuldu ve destek buldu. Gecenin ilerleyen saatlerinde Erdem Gündüz ayrıldı. İlerleyen saatlerde polis bazı duran insanları yaya trafiğini engellediği gerekçesiyle gözaltına alındı. İlerleyen günlerde değişik yerlerde yeni duran insanlar da ortaya çıktı.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2014.