Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Perge'de bulunmuş MS 2. yüzyıla ait lahit. Lahidin kapağında bulunan Eski Yunanca yazıda "Domitias Julianus ve hayat arkadaşı C. Domitias Philiskas'ın lahdidir" yazısı yer alır.[1] Anadolu sütunlu lahitlerinden olup Antalya Müzesi'nde sergilenmektedir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lahdin uzunluğu 256 cm, eni 120 cm.dir.[2]

Betimlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapağı kline (yatak) şeklinde tasarlanmış olup yatağın üzerinde karı ve koca uzanmış şekilde tasvir edilmiştir. Erkek bir elini karısının omzuna koymuş, diğer elinde ise bir rulo tutmaktadır. Bu rulo adamın bilim ve sanata önem verdiğini göstermektedir. Kline dört ayaklı bir yatak ve şilteden oluşmuştur. Baş taraftaki Eros heykeli çiftin mutlu bir evlilik yaptığını vurgulamaktadır. Klinenin yan tarafları geyik başlı, kanatlı, balık kuyruklu bir yaratık ve çift kuyruklu yunuslarla süslüdür. Arka köşelerini ise Pan başları süslemektedir.[2]

Lahtin ön dar yüzünde ortada bir kapı işlenmiş, kapının sol ve sağında iki kişi yer almakta ve kapının önündeki sunakta bir sunu sahnesi işlenmiştir. Sol taraftaki kadının yanında kurban edilmeyi bekleyen bir boğa bulunmakta. Bu kompozisyondaki kapı yer altı tanrısı Hades’e, yani diğer dünyaya giden yolu sembolize etmekte ve ölen kişilere yapılan bir veda töreni canlandırılmaktadır.[1]

Birinci uzun yüzde solda oturan bir kadın elinde bir kâğıt rulo tutmaktadır. Aynı şekilde diğer köşede elinde rulo tutan bir erkek oturmaktadır. Ortada iki kadın ve bir erkek ayakta durmaktadır. Bu yüzdeki figürlerde mezarın sahibi olan çiftin sanata, bilgiye verdikleri değer vurgulanmıştır.

Arka dar yüzde yine sütunlar arasında elinde kâğıt rulo tutan iki erkek ve ortada bir kadın figürü yer almaktadır.

İkinci uzun yüzde sandalyede oturan bir kadın, ayakta elinde rulo tutan bir erkek, ayakta yas tutar vaziyette bir kadin figürü yer almaktadır.

Her iki uzun yüzde yer alan oturan kadın figürü eliyle “gestus” dostluk işareti yaparak tüm geride kalanlara iyi dileklerini iletmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Antalya Rehberler Odası Dergisi 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., sayı 3, Ocak/Mart 2011 (4 Mayıs 2012'de erişildi)
  2. ^ a b Müze yazı metninden aktaran www.definegizemi.com 28 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (4 Mayıs 2012'de erişildi)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lahide ait birkaç görüntü