Dize (bilgisayar bilimi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dizeler örn. Biyoenformatik'te azotlu bazdan oluşan DNA ipliklerini tarif etmek içindir.

Bilgisayar programlamada, dize geleneksel olarak karakterlerin değişmez ya da bir tür değişken olarak bir dizidir. İkincisi, elemanlarının mutasyona uğramasına ve uzunluğunun değiştirilmesine (oluşturulduktan sonra) izin verebilir veya sabitlenebilir. Bir dize genellikle veri tipi olarak kabul edilir ve genellikle bayt (veya kelime) dizi veri yapısı olarak uygulanır. Bazı karakterleri, genellikle karakterleri, bir dizi karakter kodlaması kullanarak saklar. Dize ayrıca daha genel dizileri veya diğer dizileri (veya liste) veri türlerini ve yapılarını gösterebilir.

Kullanılan programlama diline ve kullanılan kesin veri türüne bağlı olarak, dize olarak bildirilen bir değişken bellekte depolamanın önceden belirlenmiş bir maksimum uzunluk için statik olarak tahsis edilmesine neden olabilir veya buna izin vermek için dinamik ayırma kullanabilir değişken sayıda eleman tutmak içindir.

Bir dize kaynak kodu içinde tam anlamıyla göründüğünde, bir dize hazır bilgisi veya anonim bir dize olarak bilinir.[1]

Biçimsel dil kuramında, matematiksel mantık ve teorik bilgisayar biliminde kullanılan bir dize, alfabe adı verilen kümeden seçilen sınırlı bir sembol dizisidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Introduction To Java - MFC 158 G". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. Dize değişmezlerine (veya sabitlerine) ‘anonim dizeler’ denir