Din değiştirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Din değiştirme, belirli bir dini mezhep ile tanımlanan bir dizi inancın diğerlerini dışlayarak benimsenmesidir. Dolayısıyla "din değiştirme", bir mezhebe bağlılığın terk edilmesini ve bir başka mezhebe bağlanmayı tarif edebilir. Bu, aynı din içinde bir mezhepten diğerine, örneğin Protestan Hristiyanlıktan Roma Katolikliğine veya Sünni İslam'dan Şii İslam'a olabilir.[1] Bazı durumlarda, din değiştirme "dini kimliğin dönüşümüne işaret eder ve özel ritüellerle sembolize edilir".[2]

İnsanlar, inançlardaki bir değişiklik nedeniyle özgür seçimle aktif din değiştirme,[3] ikincil din değiştirme, ölüm döşeğinde din değiştirme, rahatlık için din değiştirme, evlilik için din değiştirme ve zorunlu din değiştirme gibi çeşitli nedenlerle farklı bir dine geçebilirler.

Proselitizm, başka bir din veya inanç sisteminden bir kişiyi ikna yoluyla farklı bir dine geçirme eylemidir. Mürted, bir din veya mezhep mensupları tarafından o din veya mezhepten ayrılan kişiler için kullanılan bir terimdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stark, Rodney and Roger Finke. "Acts of Faith: Explaining the Human Side of Religion." University of California Press, 2000. p.114. 978-0-520-22202-1
  2. ^ "When There Is No Conversion: Spiritualists and Personal Religious Change". Anthropologica. 49 (1): 149-162.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Falkenberg, Steve. "Psychological Explanations of Religious Socialization." Religious Conversion. Eastern Kentucky University. August 31, 2009.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]