Dikişçi Lise

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dikişçi Lise
Sanatçı Pierre-Auguste Renoir
Yıl 1867-1868
Tür Yağlıboya
Boyutlar 56 cm × 46 cm (22 in × 18 in)
Konum Dallas Museum of Art, Teksas, ABD

Dikişçi Lise (İngilizceLise Sewing), Fransız ressam Pierre Auguste Renoir'ın 1867-1868 yıllarında, Fontainebleau döneminde tuval üzerine yaptığı yağlı boya tablodur.Eser şu anda Teksas'taki Dallas Museum of Art koleksiyonunda sergilenmektedir.

Lise Tréhot ile Tanışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Lise Tréhot (14 Mart 1848 – 12 Mart 1922), 1866'dan 1872'ye kadar sanatçı Pierre-Auguste Renoir için poz veren Fransız sanat modeliydi. Pierre-Auguste Renoir, Jules Le Coeur ve Alfred Sisley ile birlikte 1866 baharında Fontainebleau Ormanı'nda resim yaparken Lise Tréhot ile tanıştı. O yıl ile 1872'nin başları arasında, onu takıntılı bir şekilde resmetti ve bu durum çoğu uzmana göre onların sevgili olduğunu düşündürdü. 1872'de Tréhot Renoir'u terk ederek genç bir mimar olan Georges Brière de l'Isle ile evlendi. Söylentiler, onun Renoir'u bir daha hiç görmediğini söyler.

Tablonun Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Reves Koleksiyonu'ndaki iki Tréhot portresi arasında "Dikiş Yapan Lise" daha erken olanıdır. Her iki portreyi ve hayatta kalan tüm aile belgelerini inceleyen Douglas Cooper, edebi ve stilistik kanıtlardan yola çıkarak, bu tablonun başka bir eserle birlikte (Barnes Koleksiyonu, Merion, Pennsylvania) 1866'da Renoir'un Tréhot ile tanıştıktan kısa bir süre sonra yapıldığı sonucuna vardı (Cooper 1959). Cooper'ın argümanları haklı olsa da tamamen ikna edici değildir ve tablo stilistik olarak daha yakından karşılaştırılabilecek bir çalışma ile daha uyumlu olabilir; bu da Berlin'deki Nationalgalerie'de 1868 yılında imzalanan "Lise" veya "The Gypsy Girl" adlı bir eserdir.

Tablonun Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Dikiş Yapan Lise" kesin anlamda bir portre değildir. Daha ziyade, Renoir Tréhot'u dikiş yapan bir kadının geleneksel bir tablosu için bir model olarak kullandı. Tabloda güncel moda göndermeleri, bu temsili Manet'in çağdaş tablolarıyla ilişkilendirirken, arka planın geniş bir şekilde ele alınması ve palet bıçağının kısıtlı kullanımı, sıklıkla Courbet'nin 1860'ların ortalarındaki tablolarıyla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma etkileyicidir; Renoir, Courbet gibi, moda veya görünümün ressamı değil, et ve kanın ressamıydı ve konunun kendini meşgul eden ve evli olarak tasvir edilmesi, muhtemelen erkek izleyiciye, bu ahlaki ve dolayısıyla ulaşılamaz kadının güzelliğini hayranlıkla izleme zevkini daha da artırır.

Bu muhteşem tablonun en ilginç yönü belki de onun provenansıdır; tablo, sahibi olan Lise Tréhot tarafından tüm hayatı boyunca saklanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Google Art & Culture, https://artsandculture.google.com/asset/lise-sewing/wAEc72K8yIbbmw 28 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

2.Useum Beta,https://useum.org/artwork/Lise-Sewing-Pierre-Auguste-Renoir-1867-1 28 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.