Dibromoklorometan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dibromoklorometan, CHBr2Cl formülüne sahip, renksiz ila sarı arası, hoş kokulu[1] ağır ve yanıcı olmayan bir trihalometandır.[2][3]

Dibromoklorometan eskiden alev geciktirici olarak ve kimyasal üretiminde ara madde olarak kullanılıyordu. Günümüzde yalnızca laboratuvar reaktifi olarak kullanılmaktadır. Dibromoklorometan aynı zamanda ham su kaynağındaki klorun doğal organik madde ve bromür iyonlarıyla reaksiyonundan oluşan bir dezenfeksiyon yan ürünüdür. Sonuç olarak, klorlu içme suyunda yaygın olarak bulunur.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BROMOFORM AND DIBROMOCHLOROMETHANE" (PDF). atsdr.cdc.gov. 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Haziran 2017. 
  2. ^ "Dibromochloromethane". Sigma Aldrich. sigmaaldrich.com. Erişim tarihi: 7 Haziran 2017. 
  3. ^ "Public Health Statement for Bromoform and Dibromochloromethane". atsdr.cdc.gov. 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2017. 
  4. ^ "Public Health Goals for Trihalomethanes in Drinking Water" (PDF). oehha.ca.gov. s. 93. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ağustos 2023.