Dişi Kedi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dişi Kedi
YazarColette
TürNovella
Yayım1933
YayımcıVarlık Yayınları

Dişi Kedi (Fransızca: La Chatte), Fransız yazar Colette'in novella türünde bir eseridir.[1] 1933 yılında yayınlanan eser Azra Erhat tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Yazar bu kitapta kadın-erkek ilişkilerini bir kedinin yardımıyla mercek altına alır.[2]

Eserin konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni evli çift Alain ve Camille Paris'te geçici bir süre için bir arkadaşlarının evine taşınır. Alain çok düşkün olduğu kedisi Saha'yı[3] çocukluğunun geçtiği ana evinde bırakmak durumunda kalır. Bir süre sonra Saha'nın mutsuzluğuna dayanamayan Alain onu da apartman dairesine taşır. Camille'nin Alain ve Saha arasındaki yakınlıktan kaynaklanan kıskançlığı öyle bir noktaya gelir ki, bir gün Alain evde yokken Saha'yı 5. kattan aşağıya atar. Saha bu olaydan sağ kurtulsa da Alain ve Camille'nin evliliği ölümcül bir yara alır.[4]

Alain karakterinin Colette'in kendi erkek kardeşine, Saha'nın ise Colette'in sahip olduğu "La Chatte" adlı kül rengi kediye dayandığı söylenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Margaret Wallace (9 Ağustos 1936). "Colette and a Cat". New York Times. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hande Öğüt. "Kediler Kadınlara Bakabilir". Hayvanların Aynasında İnsan. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  3. ^ Ali Gültekin, Fulya Çelik. "ERHAN BENER'İN KEDİ VE ÖLÜM'Ü İLE SIDONIE GABRIELLE COLETTE'NİN DİŞİ KEDİ ADLI ESERLERİNDE İZLEKSEL AÇIDAN KEDİ İMGESİ". Dergi Park. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Özlem Narin Yılmaz. "Colette: Edebiyatın dişi kedisi". Edebiyat Haber. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020.