Dewey Readmore Books

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dewey Readmore Books

Dewey Readmore Books (d. tahminen Kasım 1987 - 29 Kasım 2006) dünya çapında ünlü olmuş ve Iowa, Spencer Halk Kütüphanesi'nde yaşamış bir kedidir.[1] 2008 yılında yayımlanan ve Dewey Readmore Books'u konu alan Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World, Vicki Myron tarafından yazılmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dewey, Ocak 1988'de, dondurucu bir kış akşamı, sekiz haftalık erkek bir kediyken birisi tarafından Spencer’daki kütüphanenin kitap iade kutusuna bırakılır.[2] Kütüphanecilerden Vicki Myron ertesi sabah Dewey'i bulur ve onu sahiplenmeye karar verir. Kütüphanenin çalışanları bu küçük kediyi çok sevmeye başlarlar. Çok geçmeden adına Melvil Dewey ve Dewey Onlu Sınıflama Sistemi'nden esinlenilerek "Dewey" konur. Ardından soyadı personel tarafından "Readmore Books" olarak seçilir. Zaman geçe geçe Dewey, kütüphaneyi ziyaret edenler tarafından çok sevilir ve böylece kasabanın maskotu haline gelir.

Onun sevimli kişiliği tüm ABD'ye oradan da dünyaya yayılır. Dünyanın farklı yerlerinden insanlar Dewey'i ziyarete gelirler. Dewey bunların ardından birçok gazetede, birçok televizyon programında ve birçok dergide konuşulmaya başlanır. Onun için bir website bile yapılır. Ayrıca birkaç kitapta ve kartpostalda da yer almıştır.

Dewey 19 yaşına kadar yaşamış, ölmeden son bir yıl içerisinde oluşan sindirim komplikasyonları ve hipertiroid hastalığı'na mağruz kalmıştır. Ölümünden önce veteriner, Dewey'in midesinde bir tümör bulur. Ancak tümör tedavi edilemez ve Dewey 29 Kasım 2006 tarihinde hayatını kaybeder. Bu olayın ardından 250'nin üzerinde gazete ve haber programında "Dewey öldü" haberi yayımlanır.[3] Dewey'in cesedi kütüphane gerekçesiyle yakılır ve külleri yerel bir cenaze evi tarafından bağışlanan bir anıt taşın içerisine gömülür.

Kişiliği ve karakteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dewey: The Small Town Library Cat Who Touched the World kitabında Dewey turuncu renkli erkek bir kedi olarak anlatılmıştır. Kitapta, Dewey'in kedi otunu, lastik bantları, Noel ağaçlarını, tam yağlı yoğurdu, kırmızı yünü ve kutuları çok sevdiği yazmaktadır. Kitap raflarının tepelerine tırmanıp uyumayı, kitap okuyanlar okudukları kitaba daldıklarında aniden kucaklarına atlamayı ve kitap arabası ile gezintilere çıkmayı da çok sevmektedir. Bir kedi olarak, kütüphane sekreteri Kim'in daktilosunun hayranıydı. Ayrıca Vicki Myron'un kızı Jodi Marie'yi çok seviyordu.

Dewey Fancy Feast markası dışında bir kedi maması yememiştir. Ayrıca deniz ürünleri olan herhangi bir tür kedi mamasından nefret etmiştir.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

25 yıldır Spencer Halk Kütüphanesi'nin müdürü olmuş Dewey'in sahibi Vicki Myron, Dewey'in ölümünden sonra emekli oldu. Eylül 2008'de, Dewey ile birlikte geçirdiği anıları ve Dewey'in maceralarını anlatan Dewey: The Small Town Library Cat Who Touched the World kitabını yayımladı. Kitap New York Times Çok satanlar listesine girmeyi başardı. Yetişkinler için ikinci Dewey kitabı, Dewey's Nine Lives, Ekim 2010'da piyasaya çıktı. Ardından Myron, Dewey's Christmas at the Library gibi Dewey kitapları yazmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dewey the Library Cat 23 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'s bio in Spencer Public Library
  2. ^ Nastasi, Alison (23 Temmuz 2012). "Famous and Fabulous Library Cats". Flavorwire. 3 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  3. ^ "Library Cat Gets $1.25-Million Book Deal". American Libraries. 38 (5). American Library Association. Mayıs 2007. s. 18. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 

Konuyla ilgili eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vicki Myron (author) with Bret Witter (contributor), Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World (New York: Grand Central Publishing, 2008), ISBN 978-0-446-40741-0
  • Vicki Myron (author) with Bret Witter, Dewey's Nine Lives (New York: Dutton, 2010), ISBN 978-0-525-95186-5