Devir hızı oranları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Devir hızı oranları, firmaların stok ve alacak verileri kullanılarak yapılan bir finansal tablo analizidir. Firma etkinliği ve yoğunluğu hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Firma ve ya işletmenin pazarlama faaliyeti ve tahsilat faaliyetleri planlamasında önemli rol oynamaktadır. Stok devir hızı ve alacak devir hızı formülleri ile bulunabilir.

Stok devir hızı[değiştir | kaynağı değiştir]

Firmada yer alan stokların ne kadar süre içerisinde yenilendiğini ve ya elden çıkarıldığını gösterir. Stok maliyetleri planlamasında önemli bir kalemdir. Pazarlama faaliyetinin ne derecede iyi yönetildiğini gösterir.

Stok devir hızı formülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir.[1]

Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir. Çıkan sonuç üzerinden sabit bir analiz yapılamaz. Ürün, rekabet, sektör ortalaması gibi değerler ile karşılaştırıldığına sağlıklı sonuçlar elde edilecektir.

Alacak devir hızı[değiştir | kaynağı değiştir]

Firmanın satışlarından doğan alacakların ne kadar süre içerisinde tahsil edildiğini gösteren finansal tablo analizidir. Firmanın tahsil kabiliyetini ve satış yaptığı firmaların ödeme gücünün sağlık durumunu ölçmek için kullanılabilecek iyi bir araçtır.

Alacak devir hızı formülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Alacak Devir Hızı = Satışlar / Alacaklar

Çıkan sonuç ortalama gün üzerinden bilgi sağlamaktadır. Sonucu değerlendirebilecek sabit bir gün değeri bulunmamaktadır. Firma sektör, piyasa vb. koşullar göz önüne alınarak değerlendirilmesi sağlıklı bir analiz yöntemi sağlayacaktır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Delbig (7 Haziran 2021). "Stok Devir Hızı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ? Tüyolar". Blog | Delbig. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  2. ^ Pehlivan, Saim (20 Aralık 2017). "Devir Hızı Oranları Nedir? Hesaplama Formülleri". SP Finans. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020.