Delgi makinesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
IBM 026 Delgi makinesi
1940'larda Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çalışan delgi makinesi operatörleri
1938'de IBM 016 Elektrik Çoğaltıcı Delgi Makinesi'ni kullanarak hidrografik veriyi navigasyon grafiklerine işleyen operatörler.

Delgi makinesi, kağıtlardaki belirli noktalara isabetli şekilde delik açarak delikli kart üretmeye yarayan bir makinedir. Delikli bant üreten makineler de aynı şekilde isimlendirilmektedir.

Jakar tipi dokuma tezgâhlarında "zincir" adı verilen bir şekilde birbirlerine bağlanılarak rulo haline getirilen delikli kartlar, tezgahın belirli bir şekilde dokuma yapması için programlanmasını sağlardı.

Çizelgeleme makineleri, bu makinelerden çıkan delikli kartlardaki veriyi okuyup işliyordu. Delikli kart giriş/çıkışına sahip bilgisayarlar için delikli kartlar veri veya bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen programlardı.

İlk delgi makineleri manueldi. Sonraki delgi makineleri tek ünitede birden fazla özelliği aynı anda barındıran yarı otomatik elektromekanik cihazlardı. Bu cihazlar üzerinde klavye ve boş kartlar ile işlenen delikli kartların bulunduğu hazneler olan küçük masaları andırıyordu. Delikli kartlar delinirken arda kalan kağıt parçaları kağıt kutusu veya bit kovasına boşaltılıyordu.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]