Daniel Gottlob Türk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daniel Gottlob Türk
Genel bilgiler
Doğum10 Ağustos 1750(1750-08-10)
Ölüm26 Ağustos 1810 (60 yaşında)
MesleklerBestekar
ÇalgılarOrgan

Daniel Gottlob Türk (10 Ağustos 1750 - 26 Ağustos 1813), Klasik dönem Alman besteci, orgcu ve müzik profesörüdür.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Saksonya'nın Claußnitz kentinde doğan Türk, org eğitimini babasının ve daha sonra Johann Adam Hiller'in yanında aldı. Hiller, Türk'ü Almanya'nın Halle kentindeki Halle Üniversitesi'nde ilk profesyonel pozisyonu için tavsiye etti. Halle Üniversitesi 18 Nisan 1779'da Türk'ün müzik teorisi dersleri verme talebini kabul ederek onu üniversitenin "Müzik Direktörü" yaptı. Bu atama Türk'ü Almanya'daki ikinci üniversite müzik direktörü yaptı. Halle'deyken Türk, halen zaman zaman yeniden basılan İbadette Orgcunun Rolü Üzerine adlı risalesini yayınladı.

Türk'ün piyano için hazırladığı birçok dans ve menüet bugün hâlâ popülerdir. 18 sonat yazmıştır. Klasik müzik kanonuna en önemli katkısı, klavye için bir öğretim yöntemi olan Klavierschule'dir.

1783 yılında Johanna Dorothea Rosine Schimmelpfennig ile evlendi ve bu evlilikten iki çocuğu oldu. Öğrencisi Carl Loewe ile birlikte Halle Mason Locası "Zu den drei Degen" ("üç hançer işareti") üyesiydi. 1813 yılında hastalandı ve karaciğer hastalığından öldü.

Öğretim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak babası tarafından çalmayı öğrenen Türk, daha sonra Dresden'de J.S. Bach'ın öğrencisi Gottfried August Homilius ile çalıştı. Türk, Hermann Uber, Karl Traugott Zeuner, Johann Friedrich Nauer ve Carl Loewe gibi öğrencileriyle kendi başına yetenekli bir öğretmendi.

İşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk'ün teorik ve didaktik çalışmaları arasında yer alan eserler.

    • Von den wichtigsten Pflichten eines Organisten (Leipzig u. Halle 1787, neue Ausgabe von Naue. 1838)
    • Klavierschule oder Anweisung zum Klavierspielen für Lehrer und Lernende mit kritischen Anmerkungen. (Leipzig und Halle 1789)
    • Kurze Anweisung zum Generalbaßspielen (Leipzig 1791; 5. Aufl. von Naue, 1841)
    • Anleitung zu Temperaturberechnungen (Leipzig 1806, 1808 gedruckt)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]