Dağlar ve Rüzgâr

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dağlar ve Rüzgâr, Sabahattin Ali'nin 1933 yılında yayımlanan şiir kitabıdır. Kitap, şairin hapishanede geçirdiği günleri anlatmaktadır. Şiirlerde, şair, hapishanenin kasvetli atmosferini, yalnızlığını, umutsuzluğunu ve zamanla olan mücadelesini dile getirmektedir.[1]

İçerik ve şiir yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, 15 şiirden oluşmaktadır. Şiirler, dörtlüklerden oluşmaktadır. Şiirlerde, şair, sade ve anlaşılır bir dil kullanmış, realist bir üslupla yazılmıştır.

Dağlar ve Rüzgar, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Şiirler, şairin hapishanedeki duygularını ve düşüncelerini en güzel şekilde yansıtmaktadır. Şiirler, aynı zamanda, dönemin toplumsal ve siyasi koşullarını da yansıtmaktadır.[2]

Kitabın en ünlü şiirlerinden biri Geçmiyor Günler'dir. Bu şiirde, şair, hapishanede geçirdiği günlerin bir türlü geçmediğini, günlerin su gibi akmadığını dile getirmektedir.

Diğer önemli şiirler arasında Seni Düşünüyorum, Hasret, Gönül Yarası ve Sevgilim sayılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SABAHATTIN ALI". Encyclopédie de l’Islam. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  2. ^ ERGÜL, Selim Temo; DİNÇ, Mehmet (29 Nisan 2015). "Sabahattin Ali ve Nûredîn Zaza'nın Öykülerinde Otorite ve İsyan / Authority and Rebellion in Short Stories of Sabahattin Ali and Nûredîn Zaza". MUKADDİME. 5 (2). doi:10.19059/mukaddime.36181. ISSN 1309-6087.