Cut-the-Knot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cut-the-Knot (CTK)
SahipWolfram Research, Inc. (İşletme)
OluşturanAlexander Bogomolny ve diğer katkıda bulunanlar
URLcut-the-knot.org
Ticari?Evet
Site türüÖzel şirket
KayıtGörüntüleme için gerekli değil
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
İçerik lisansıTüm hakları saklıdır
Başlama tarihiOcak 1996 (28 yıl önce) (1996-01)
Geçerli durumAktif

Cut-the-Knot (CTK), Bogomolny'nin 1996'dan 2018'e kadar sürdürdüğü ücretsiz, reklamlarla finanse edilen bir eğitim sitesiydi. Matematikte çeşitli konuların halk tarafından anlaşılacak biçimde açıklanmasına odaklanmıştı. Site öğretmenler, çocuklar ve ebeveynler ile matematiği merak eden herkes için eğitim, ilgiyi teşvik etme ve merak uyandırma amacıyla tasarlanmıştır.[1] Adı, Büyük İskender'in Gordian düğümüne yaptığı çözüm efsanesine bir göndermedir.

Tarihçesi ve günümüzdeki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Alexander Bogomolny, 1996 yılında başlayarak 6 Temmuz 2018'deki son güncellemesine kadar interneti matematik dostu hale getirmek amacıyla cut-the-knot.org web sayfasında binlerce resim, program ve sayfa oluşturdu.

Aynı zamanlarda, Eric W. Weisstein şimdi MathWorld olarak bilinen çalışmayı başlattı, Ed Pegg ise mathpuzzle.com'u kurdu. İnternetin Google'dan önceki o günlerinde, iyi matematik içeriği bulmak zordu. Yeni bir şeyler araştırırken, diğer matematik sitelerinden birine zaten eklenmiş materyalin bir kopyasını bulmak her zaman için bir hayal kırıklığı oldu ve Alex Cut-the-Knot ile araştırmacılara çok zaman kazandırdı. O zamandan beri hem Eric hem de Ed Pegg, matematiğin bir şirket olarak çalışılmasını ve web'de iyi temsil edilmesini sağlamak isteyen Wolfram Research tarafından işe alındı.

Alex, Cut-the-Knot sitesi içeriğini çeşitli etkileşimli matematik ve bulmacalarla sürdürdü, ancak zamanla çeşitli insanlardan gelen katkıların sayısı önemli ölçüde arttı. Hatalar kadar genel sorumluluk da Alex'e aitti, ancak William McWorter, Scott E. Brodie, Nathan Bowler, Stuart Anderson, Hubert Shutrick, Grégoire Nicollier, Leonard Giugiuc, orijinal katkıları olmasaydı, site doğal olarak muhtemelen aynen tanındığı şeklinde olamazdı.

Site, bir amazon.com mağazası aracılığıyla reklam ve satışlarla desteklenen herkese açık bir girişim olarak yaşamına devam etti.

Alex, 7 Temmuz 2018'de vefat etti. Arkadaşı Nassim Taleb üzücü haberi duyurdu: Hayatta tanıştığınız azizlerden biriydi: Aldığından çok daha fazlasını verdi. Alex'in ailesi ve arkadaşları, Wolfram Vakfı'ndan sitenin sürekli bakımı ve güncellemeleri için bir vekilharç olarak hizmet etmesini istedi.

Eklentilerin (ve Java desteğinin) tüm tarayıcılar tarafından yakın zamanda terk edilmesi nedeniyle, bu sitedeki artık işlevsel olmayan etkileşimli örnekler, mümkün olduğunda ücretsiz bir topluluk kaynağı olan Wolfram Gösterileri Projesi (Wolfram Demonstrations Project)'nin bulut tabanlı Wolfram Dili sürümleriyle değiştirilecek yani eklenti gerektirmez hale dönüştürülecektir. Alex'in orijinal Java kodu ise GitHub'da arşivlenecektir.

Gönderimler işlenmeye ve uygulanmaya devam edecek olsa da, sitede başka hiçbir önemli değişiklik planlanmamaktadır. Cut the Knot, Alex'in hayatındaki işiydi ve onun hayal ettiği gibi kalmayı hak etmektedir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alexander Bogomolny, creator of Cut the Knot, has died". 9 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2018. 

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]