Criminal Case

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Criminal Case
GeliştiriciPretty Simple
PlatformlarFacebook (Adobe Flash), iOS, Android
ÇıkışFacebook
15 Kasım 2012
iOS
28 Ağustos 2014
Android
15 Nisan 2015
TürBulmaca
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Criminal Case, Pretty Simple tarafından geliştirilen bir Facebook oyunu. Gizli nesne bulma türündeki oyunda amaç, karmaşık nesneler arasında belirtilen nesneleri bularak oyunda ilerlemektir. Oyunun çıkış tarihi 15 Kasım 2012'dir. Aylık ortalama 10 milyon kullanıcısı vardır. 9 Aralık 2013'te aylık ortalama 46 milyon kullanıcısı olan Candy Crush Saga'yı geçerek 2013 Facebook Yılın Oyunu unvanını almıştır.[1][2]

Konsept[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncunun cinayetleri çözebilmesi için suç yerlerinde istenilen nesneleri bulması gerekir. Suç yerlerinde kazanılan puanlar yıldız kazandırır. Bu yıldızlar analiz, otopsi, sorgu ve tutuklama için gereklidir. Başarı arttıkça terfi edilir. Ayrıca bu oyunda cinayetler çözülür. Polisiye tarzı bir oyundur. Oyunda yıldız kazanmak için enerji ile suç mahallinde araştırma yapılır. 3 şehir vardır. Bunlar Grimsborough, Pacific Bay ve yeni çıkan dünya vakaları. 1. şehirde kurucu olan Crimson Order şehri ele geçirmek için Delsin Peota adlı şahısı öldürür. 3. bölümde katilin Milton Grimmes olduğu anlaşılınca Jones ve oyuncu Crimson Order lideri kılığına girerek Serena, Howard Johnson, Alden Greene isimli kişileri tutuklayıp Pasifik Bay'e geçer. Pasific Bay'de iki partneri Frank Knight ve Amy Young ile tanışır. Kuklacı ve Uyurgezer denilen seri katilleri adalete teslim eder. Ruslar ve Çinliler arasındaki çekişmeyi sona erdirir. Utopianlar ve İnner Kaosu adlı tarikatları sona erdirir. Tesla'yı yok edip dünya vakalarına geçer. Dünya Turu'nda; Dünya'nın çeşitli yerlerindeki suçlarla ve SOMBRA adlı örgütle savaşmıştır. 4. sezonda geçmiş anlatılmış ve kullanıcı Concordia isimli bir şehirde mücadelesini sürdürmüştür. 5. sezonda Grimsborough'a geri dönmüştür. 6. sezonda zamanda yolculuk yapmış ve çeşitli tarihteki suçları çözmüştür. 7. sezonda doğaüstü olayları çözmüştür. 8. sezonda Paris'e gitmiştir.[3][4][5]

Popülerlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Facebook kullanıcılarının %40'ı Criminal Case oynamaktadır.[6]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda en önemli karakter oyuncunun kendisi olsa da; bunun haricinde başka karakterler de vardır. Kurbanlar, katiller ve şüpheliler oyunda önemli yer tutsa da oyuncu haricindeki ana karakterler, oyuncunun ekip arkadaşlarıdır. Her sezonda oyuncunun farklı ekip arkadaşları vardır ve vakaları çözmede ona yardım ederler.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Sezon - Grimsborough[değiştir | kaynağı değiştir]

Grimsborough, Criminal Case'in 1. Sezonunun geçtiği bir şehirdir ve 6 bölgeye ayrılmıştır. Oyunun ilk 56 vakası bu şehirde geçmektedir.

Grimsborough'nun emniyeti Grimsborough Emniyet Müdürlüğü (GBEM) tarafından sağlanmaktadır.

2. Sezon - Pacific Bay[değiştir | kaynağı değiştir]

Pasifik Koyu (İng.: Pacific Bay), Criminal Case'in ikinci sezonunun geçtiği şehirdir. Renkli yapısı ve ilginç yerleri ile 9 bölge + 3 ek vaka ile toplam 10 bölgeye ayrılan Pasifik Koyu, ilk olarak 13 Mart 2014 tarihinde yayınlanmıştır. Şehirde toplam 59 vaka bulunmaktadır.

Pasifik Koyu'nun emniyeti Pasifik Koyu Emniyet Müdürlüğü (PKEM) tarafından sağlanmaktadır.

3. Sezon - Dünya Turu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Turu (İng.: "World Edition"), Criminal Case'in 3. Sezonunun adıdır ve Dünya'nın tamamında geçmektedir. Dünya'daki her bir bölge kendi yerel emniyet teşkilatları tarafından idare edilse de bölgelerde yaşanan büyük suçların üstesinden gelmek, Dünya'nın seçkin polislerinden oluşan Büro'nun görevindedir. Dünya, 13 Ağustos 2015 tarihinde çıkmıştır ve 9 bölge ile 56 vakadan oluşmaktadır.

4. Sezon - Geçmişin Gizemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmişin Gizemleri (İng.: Mysteries of the Past) Criminal Case'in 4. Sezonunun adıdır. Oyuncu 4. sezonu 20. yüzyılın başında daha önce yaşanmış olaylara tekrar şahit olarak oynayacaktır. Geçmişin Gizemleri çıkış tarihi 17 Kasım 2016'dır.

5. Sezon - Komplo[değiştir | kaynağı değiştir]

Komplo Criminal Case'in beşinci sezonunun adıdır. Çıkış tarihi 18 Ocak 2018'dir.

Komplo Dünya Turu'ndaki olaylardan bir yıl sonrasında Grimsborough'da geçmektedir ve oyuncu şehre yeniden gelmeden bir yıl önce Grimsborough Ormanı'na düşen gizemli bir nesneden hareketle "karanlık sırlara ve komplolara" odaklanmaktadır.

6. Sezon - Zamanda Yolculuk[değiştir | kaynağı değiştir]

Zamanda Yolculuk Criminal Case'in 6. Sezonunun adıdır. Çıkış tarihi 14 Mart 2019'dur.

Komplo'daki olaylardan 10 yıl sonrasında geçmekte ve dünyanın her yerinden ve bazı zamanlarından olan vakaları içermektedir.

7. Sezon - Doğaüstü Soruşturmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğaüstü Soruşturmalar Criminal Case'in yedinci sezonunun adıdır. Çıkış tarihi 17 Ekim 2019'dur.

2019 yılında geçer ve vampirler, kurt adamlar gibi doğaüstü yaratıkların gizli kalmasına, doğaüstü yaratıklar ile bunlardan haberdar olmayan insanların etkileşimleri sonucu ortaya çıkan sorunlara ve onlarla mücadeleye odaklanır.

8. Sezon - Romantizmin Kenti[değiştir | kaynağı değiştir]

Romantizmin Kenti Criminal Case'in 8. ve son Sezonunun adıdır. Çıkış tarihi 12 Haziran 2020'dir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tach, Dave (9 Aralık 2013). "Facebook crowns Criminal Case the top game of 2013". Polygon. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2014. 
  2. ^ Simple, Pretty. "Explosive Growth for Pretty Simple's Social Game: Criminal Case; Eight-Digit Revenue Forecast in Only 2 Months". www.prnewswire.com (İngilizce). 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2018. 
  3. ^ "Made in France 'Criminal Case' conquers Facebook" (İngilizce). 10 Aralık 2013. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2018. 
  4. ^ "Criminal Case: our path to 4M DAUs" (İngilizce). 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2018. 
  5. ^ "Pretty Simple Games announces Criminal Case for iOS" (İngilizce). 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2018. 
  6. ^ MacGuill, Dan (10 Aralık 2013). "Made in France 'Criminal Case' conquers Facebook". The Local. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2014.