Cormons Mütarekesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cormòns Mütarekesi,12 Ağustos 1866 tarihinde Cormons'da İtalya Krallığı (General Kont Agostino Petitti Bagliani di Roreto) ile Avusturya İmparatorluğu (General Baron Karl Möring) arasında imzalanmış ve Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nı sona erdiren Viyana Antlaşması'nın başlangıcı olmuştur.

21 Temmuz 1866'da, Königgrätz Muharebesi'nde Avusturya ordusunu kesin bir yenilgiye uğratan muzaffer Prusya, Nikolsburg Mütarekesi'ni (İtalyan müttefiklerine danışmadan[1]) imzaladı. Aynı günlerde İtalyan Donanması Lissa Muharebesi'nde yenilgiye uğradı. Buna karşılık İtalyan Kraliyet Ordusu, birçok Avusturya birliğinin kuzey cephesine yeniden konuşlandırılmasından yararlanıyordu. Garibaldi'nin düzenli birliklerle takviye edilmiş gönüllüleri Trentino'yu işgal ederek arazi kazandı ve Bezzecca'da bir zafer elde etti; General Enrico Cialdini komutasındaki ana İtalyan ordusu Udine'ye ulaşırken, General Alfonso La Marmora komutasındaki ikinci bir ordu Quadrilatero kalesindeki Avusturya kuvvetlerini abluka altına aldı.[2]

Nikolsburg mütarekesinden sonra İtalyan Genelkurmayı, Trentino'dan (Habsburg İmparatorluğu'na hak iddia etmeyecek kadar bağlıydı) çekilme emri verdi. Garibaldi telgrafla meşhur olan bir cümleyle cevap verdi: Obbedisco ("İtaat ediyorum").[3]

Kısa bir süre sonra Prusya ve Avusturya, Prag Barışı'nı imzalarken, İtalya ve Avusturya arasındaki kesin barış ancak 3 Ekim 1866'da III. Napolyon'un aracılığı ile Viyana Antlaşması ile onaylandı.[4] Avusturya İmparatorluğu, İtalya Krallığı'nı resmen tanıdı ve Veneto'yu (Mantova Eyaleti, Veneto vadisi ve batı Friuli'yi kapsayan) Fransa'ya, o da İtalya'ya bıraktı. Bu, Lombardiya-Venedik Krallığı'nın nihai feshini temsil ediyordu, çünkü Lombardiya anakarası (Mantova eyaleti hariç) 1859'da Zürih Antlaşması ile Sardinya-Piedmont'a bırakılmıştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Prusya kurmayları, İtalya'yı savaşa devam etmeye zorladı ve Otto von Bismarck, Kral I. William gibi Avusturya'nın tamamen yenilgiye uğratılmasına kadar savaşı sürdürmek isteyenlere karşı kendini savunmak zorunda kaldı.
  2. ^ Wawro, 1997, pp.276-281
  3. ^ Ancak Nikolsburg'da imzalanan mütarekenin ilk maddesi İtalya'ya toprak kazanımı sağlamıştır. Söz konusu belge 15 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Wawro, 1997, p.281

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wawro, Geoffrey (1997). The Austro-Prussian War: Austria's war with Prussia and Italy in 1866. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-62951-5.