Cobar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cobar, Şam Valiliği'nin ilçelerinden biri, Suriye devrimi ve sonrası olan iç savaşı sırasında Suriye ordusu ile özgür Suriye ordusu arasında gerçekleştirilen askeri çatışmalar sonucunda geniş çaplı hatta tamamen diyebilecek kadar yıkıma maruz kaldı, 2018 yılında Suriye ordusu ilçeye ele geçirip şuana kadar askeri yasak bölgesi olarak geçmektedir.

Suriye'nin Şam Valiliği'nin on altı ilçe arasında jobar ilçesinin yerini gösteren bir harita.

İsimlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Jobar, eski dönemlerde adını Peygamberi İlyas'ın saklandığı bir mağaradan almıştır. İçinde küçük bir çukur (su kuyusu) vardı arapçası Job olarak geçer . bölge de yeşil alan ve orman vasfında arapçada bu bölgeye Bar denir, dolayısıyla buraya (Job Barr) adı verildi, iç savaş olana kadar bazı Suriyeli Yahudilerin ve diplomatik ziyaretçilerin (onlarladan Amerika cumhurbaşkanı) uğrak yeri olan mahallede bulunan Yahudi sinagogunun içinde bulunuyor.

Jobarın Halkı[değiştir | kaynağı değiştir]

ilçenin sakinlerinin çoğu Müslüman olup, içerlerinde Hristiyan aileler de bulunuyor aralarında hep saygı ve huzur vardır yanı sırada jobarda Türkmenler yaşamaktadırlar jobar türkmenleri hem türk gelenekliği hem şam gelenekliği yaşamaktadır .

İlçe'nin nüfusu 2008 yılı itibarıyla yaklaşık 300.000 .

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Jobar şamın doğusunda olup hemen eski şam surlarına bakan bir ilçedir hem tuma kapısına hemde babı şerki (doğu kapısı) bölgelerine komşudur . bu konum ona önemli bir konum verip geçmişte çoğu sahabelerin önem verdiği ilçedir içinde Muhammed'in kuzeninin Mezarı, büyük sahabe Halid bin Velid'in kardeşi olan mescidin içinde olduğu gibi, sahabe Muhammed el-Evs'in El-Asiyah mahallesindeki mescidi ve onun mescidlerinden sayılan Amadiye Mescidi'dir ve ilçenin en büyük camisi olan ulu cami ömer döneminde inşa edilmiştir onun için diğer ismi ömeri cami . ve Dünyanın en eski Yahudi sinagogu (Yahudi ibadethanesi) sebebiyle geçmişte Yahudiler için Şam'daki ikinci mekan olarak değerlendirmektedir.

Suriye iç savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 yılında ülke genelinde başlayan protestolar jobarda aynı yılda başlamış. devrim iç savaşa dönüştüğünde jobarın yıkılma noktasına götürdü .2013 yılında özgür suriye ordusu jobarı elke geçirdi 2018 yılı ise geri resimin ordusuna geçti. 5 yıl içersinde iran rusiya destekli suriye ordusu 100larca defa başarısız saldırı gerçekleşti hatta jobara Bermuda Şeytan Üçgeni ismini verildi ona giren geri çıkamaz .

rejimin kararıyla 2018 yılından beri askeri bölgesi olarak ona girmek yasaklanmış