Chūichi Nagumo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Chuichi Nagumo sayfasından yönlendirildi)
Chuichi Nagumo
Oramiral Chuichi Nagumo
Doğum25 Mart 1887
Yamagata, Japonya
Ölüm6 Temmuz 1944 (57 yaşında)
Saipan Adası, Kuzey Mariana Adaları
Bağlılığı Japonya
Branşı Japon İmparatorluk Donanması
Hizmet yılları1908-1944
RütbesiOramiral
BirimiTüm birimler
KomutasıUçak Gemisi Vurucu Gücü
1. Hava filosu
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
Pearl Harbor Saldırısı
Doğu Solomonlar Muharebesi
Santa Cruz Adaları Muharebesi
Hint Okyanusu Baskını
Darwin Saldırısı
Midway Muharebesi
Saipan Muharebesi (ölü)
ÖdülleriYükselen Güneş Nişanı Altın ve Gümüş Yıldız 2. Sınıf,
Yükselen Güneş Nişanı Altın şeritli boğaz kordonlu,
Kutsal Hazine Nişanı yüksek kordonu,
Altın Çaylak Nişanı (3. sınıf)

Chūichi Nagumo (Japonca: 南雲 忠一, Nagumo Chūichi, 25 Mart 1887, Yamagata, Japonya - 6 Temmuz 1944, Saipan Adası, Kuzey Mariana Adaları), Japon İmparatorluk Donanmasında Oramiral ve çok kısa bir süre Japon İmparatorluk Donanması 1. Hava Filosu komutanlığı yaptı. Ayrıca donanma içinde sınırsız büyüme ve dünyanın en güçlü donanması oluşturma isteği içindeki filo hizipinin de bir üyesiydi.

Darwin bombardımanı ve Pearl Harbor saldırısı (Uçak gemisi vurucu gücü bölümünde) filo komutanıydı ve bir grup askeri cephede de görev aldı. Midway Savaşında yenilgiye uğradılar ve sonrasında Saipan'da kendini vurarak intihar etti. Torpido saldırılarında uzmanlaşmıştı.

İlk Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nagumo, 1887'de Kuzey Japonya'nın Yamagata Eyaleti, Yonezawa şehrinde doğdu. 1908'de IJN Akademisi'nin 36. sınıfından 191 öğrenci arasından 8. olarak mezun oldu. Bir subay olarak, Soya ve Niitaka korumalı kruvazörlerde ve zırhlı kruvazör Nisshin'de görev yaptı. 1910'da sancaklığa terfi ettikten sonra Asama kruvazörüne atandı.

Torpido ve deniz topçu okullarına gittikten sonra, teğmenliğe terfi etti ve Aki savaş gemisinde görev yaptı, ardından muhrip Hatsuyuki tarafından takip edildi. 1914'te teğmenliğe terfi etti ve savaş kruvazörü Kirishima'ya atandı, ardından destroyer Sugi geldi. 15 Aralık 1917'de ilk komutanı olan muhrip Kisaragi olarak atandı.

Nagumo, Deniz Harp Koleji'nden mezun oldu ve 1920'de teğmen komutanlığa terfi etti. Uzmanlık alanı torpido ve muhrip taktikleriydi. 1920'den 1921'e kadar muhrip Momi'nin kaptanıydı, ancak kısa süre sonra IJN Genelkurmay Başkanlığı tarafından çeşitli görevlerle kıyı görevine gönderildi. 1924'te komutan oldu. 1925'ten 1926'ya kadar Nagumo, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde deniz savaşı stratejisi, taktikleri ve teçhizatını incelemek için bir Japon misyonuna eşlik etti.

Japonya'ya döndükten sonra, Nagumo, 20 Mart 1926'dan 15 Ekim 1926'ya kadar nehrin savaş teknesi Saga'nın kaptanlığına, ardından 15 Ekim 1926'dan 15 Kasım 1927'ye kadar Uji gemisine atandı. Daha sonra 1927'den itibaren IJN Akademisi'nde eğitmen olarak görev yaptı. Nagumo, Kasım 1929'da kaptanlığa terfi etti ve hafif kruvazör Naka'nın komutasını üstlendi ve 1930'dan 1931'e kadar 11. Muhrip Bölümünün komutanı oldu. 1931'den 1933'e kadar idari görevlerde bulunduktan sonra, 1933'ten 1934'e kadar ağır kruvazör Takao'nun ve 1934'ten 1935'e kadar Yamashiro zırhlısının komutasını üstlendi. 1 Kasım 1935'te Tuğamiralliğe terfi etti.

Arka amiral olarak Nagumo, Çin'deki Japon İmparatorluk Ordusu hareketlerini Sarı Deniz'den desteklemek için 8. Kruvazör Tümenine komuta etti. Militarist Filo Grubu'nun önde gelen bir subayı olarak, kariyerinde siyasi güçlerden de bir destek aldı.

Ortada Chūichi Nagumo ile 1943'te Nagumo ailesi

1937'den 1938'e kadar Torpido Okulu'nun komutanıydı ve 1938'den 1939'a kadar 3. Kruvazör Bölümü'nün komutanıydı. Nagumo, 15 Kasım 1939'da koramiralliğe terfi etti. Kasım 1940'tan Nisan 1941'e kadar Nagumo, Deniz Harp Okulu'nun komutanıydı.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Nisan 1941'de Nagumo, büyük ölçüde kıdemi nedeniyle IJN'nin ana uçak gemisi savaş grubu olan Birinci Hava Filosu'nun başkomutanlığına atandı. Birçok çağdaş ve tarihçi, deniz havacılığına aşinalığı olmadığı için bu komuta uygunluğundan şüphe etti.

Bu zamana kadar, fiziksel ve zihinsel olarak gözle görülür şekilde yaşlanmıştı. Fiziksel olarak artritten muzdaripti, muhtemelen kendoka olarak gençlik günlerinden. Zihinsel olarak, dahil olduğu her operasyonun taktik planları üzerinde dikkatlice çalışan ihtiyatlı bir subay haline gelmişti.

Nagumo, İlk Hava Filosunun komutanı olarak

Amiral Nishizo Tsukahara'nın Nagumo'nun atanması hakkında şüpheleri vardı ve yorum yaptı, "Nagumo eski okulun bir subayıydı, torpido ve yüzey manevraları uzmanıydı ... Deniz havacılığının kapasitesi ve potansiyeli hakkında hiçbir fikri yoktu." [1]

Sınırlı tecrübesine rağmen, Amiral Isoroku Yamamoto'nun Birleşik Devletler Donanma İstasyonu Pearl Harbor'a saldırı planına karşı çıkmasına rağmen, deniz ve hava gücünü birleştirmenin güçlü bir savunucusuydu.[2] Nagumo, Birinci Hava Filosuna komuta ederken Pearl Harbor'a yapılan saldırıyı denetledi, ancak daha sonra akaryakıt depolama ve onarım tesislerini tahrip edebilecek üçüncü bir saldırıyı gerçekleştiremediği için eleştirildi.[3] Bu, Pasifik'teki en önemli ABD deniz üssünü işe yaramaz hale getirebilirdi, özellikle de denizaltı üssünün ve istihbarat istasyonunun kurulumda kullanılması Japonya'nın Pasifik Savaşı'ndaki yenilgisinde kritik faktörlerdi.[4]

Nagumo, Minoru Genda ve Mitsuo Fuchida gibi yetenekli teğmenlerle çevriliydi. Ayrıca, 1942'nin başlarında iyi savaştı, Darwin Bombalaması'nda ve Doğu Filosundaki Hint Okyanusu baskınında bir filo komutanı olarak başarı elde etti, ikincisi bir uçak gemisi, iki kruvazör ve iki muhrip battı ve buna neden oldu. Amiral Sir James Somerville, Doğu Afrika'ya çekilecek.

Midway Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 1942'deki Midway Savaşı, Nagumo'nun mükemmele yakın rekorunu sona erdirdi. Midway Muharebesi sırasında, bir Martin B-26 Çapulcu, uçaksavar ateşi nedeniyle ciddi şekilde hasar gördükten sonra, doğrudan uçak gemisi Akagi'nin köprüsüne doğru uçtu. Uçak, ya intihar saldırısına teşebbüs ediyordu ya da savaş hasarı ya da yaralı ya da öldürülen bir pilot nedeniyle kontrolden çıkmıştı, geminin köprüsüne çarparak, Nagumo ve komuta personelini denize atmadan önce öldürebilirdi. Bu deneyim, Nagumo'nun Midway'e başka bir saldırı başlatma kararlılığına katkıda bulunmuş olabilir ve Yamamoto'nun yedek saldırı gücünü gemi karşıtı operasyonlar için silahlı tutma emrini doğrudan ihlal etmiş olabilir. Akagi'nin bombalanması sırasında Nagumo, etrafındaki patlamalar sırasında taşıyıcıya savrulurken sert darbeler yaşardı. Bombalama sırasında karşılaştığı gürültü ve iki taşıyıcıyı kaybetmesi, onu zafere olan güvenini bile gösterecek durumda bırakmazdı. Nagumo olanların muazzamlığını kavramaya başladığında, bir şok durumuna girmiş gibi görünüyor. Görgü tanıkları, Nagumo'nun geminin pusulasının yanında dikilip, amiral gemisindeki alevlere ve diğer iki taşıyıcıya trans benzeri bir şaşkınlıkla baktığını gördü. Gemiyi terk etmesi istenmesine rağmen, Nagumo hareket etmedi ve Akagi'yi terk etme konusunda isteksizdi, sadece "Henüz zamanı gelmedi," diye mırıldandı. Nagumo'nun genelkurmay başkanı Tuğamiral Ryūnosuke Kusaka, onu kritik hasar görmüş Akagi'den ayrılmaya ikna edebildi. Nagumo, gözlerinde yaşlarla zar zor anlaşılır bir şekilde başını salladı ve gitmeyi kabul etti. Nagumo ve ekibi, köprünün ön camlarından ip ile tahliye edilmeye zorlandı. Bir judo uzmanı olan Nagumo hafifçe indi, Kusaka ise her iki ayak bileğini ağır bir şekilde burktu. İlk Hava Filosu, Pasifik Savaşı'nın dönüm noktası sırasında dört uçak gemisini kaybetti ve uçak gemisi bakım personelinin büyük kayıpları, daha sonraki çatışmalarda IJN'nin performansına zarar verecekti. Dört geminin, uçaklarının ve bakım ekiplerinin kaybı, ayrıca 120 deneyimli pilotun kaybı, Japonya'nın Pasifik'teki stratejik inisiyatifini kaybetmesine neden oldu. Nagumo intihar etmeyi düşündü ama sonunda Kusaka tarafından kendi canına kıymaktan vazgeçildi. Savaşın ardından Nagumo saldırganlığını ve etkinliğini kaybetmiş görünüyordu. Taşıyıcılarının kaybından asla kurtulamadı ve 1944'te oğluna yenilgi hakkında konuşurken gözyaşı döktü.[5][6][7][8]

Daha sonra deniz operasyonları, Guadalcanal kampanyası ve Saipan Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Nagumo, Üçüncü Filonun başkomutanı olarak yeniden atandı ve Guadalcanal seferinde uçak gemilerine komuta etti, ancak orada eylemleri büyük ölçüde kararsızdı ve Japonya'nın deniz gücünün çoğunu yavaş yavaş yok etti.[kaynak belirtilmeli]

11 Kasım 1942'de Nagumo, Sasebo Donanma Bölgesi'nin komutasına verildiği Japonya'ya yeniden atandı. 21 Haziran 1943'te Kure Donanma Bölgesine transfer oldu. Ekim 1943'ten Şubat 1944'e kadar Nagumo, o zamanlar büyük ölçüde sadece eğitim görevlerinde bulunan Birinci Filo'nun yeniden başkomutanı oldu. [kaynak belirtilmeli]

Japonya'nın askeri durumu kötüleştikçe, Nagumo, Mariana Adaları'ndaki 14. Hava Filosu ve Orta Pasifik Bölgesi Filosunun kısa ömürlü komutanlığı için 4 Mart 1944'te konuşlandırıldı.

Saipan Muharebesi 15 Haziran 1944'te başladı. Koramiral Jisabur under Ozawa komutasındaki IJN, Japonya'nın üç filo gemisi ve yaklaşık 600 uçak kaybettiği kesin Filipin Denizi Muharebesi'nde ABD 5. Filosu tarafından günler içinde ezildi. Nagumo ve ordusundaki meslektaşı Korgeneral Yoshitsugu Saito, Saipan'ın kontrolünü elinde tutmak için artık tek başınaydı.

Ölüm ve Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Temmuz'da Nagumo, geleneksel seppuku yerine tapınağa giderken kendisini tabancayla öldürdü. Kalıntıları, Saipan'ın Japon komutanı olarak son günlerini geçirdiği mağarada ABD Denizcileri tarafından kurtarıldı. Ölümünden sonra amiralliğe terfi etti ve Altın Uçurtma Nişanı Büyük Kordonu ile ödüllendirildi.[9]

Nagumo'nun mezarı, Kanagawa'daki Engaku-ji'nin Ōbai-in alt tapınağında, 2 Aralık 1944'te yok edici Kişinami'de savaşta öldürülen oğlu Susumu Nagumo'nun mezarının yanında bulunuyor.

Popüler Kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

1970 "Tora! Tora! Tora !" filminde, Nagumo'yu Japon aktör Eijirō Tōno canlandırdı.

1976 yapımı "Midway" filminde Nagumo, Amerikalı aktör James Shigeta tarafından canlandırıldı.

2011 yapımı "Isoroku" filminde Nagumo, Japon aktör Takeo Nakahara tarafından canlandırıldı.

2019 yapımı "Midway" filminde Nagumo, Japon aktör Jun Kunimura tarafından canlandırıldı.

2004'te "Axis and Allies" adlı video oyununda Nagumo, Yamamoto ile birlikte oynanabilir dört Japon komutandan biridir.

Douglas Niles, alternatif tarih romanı MacArthur's War: A Novel of the Invasion of Japan'da (2007) Nagumo'ya yer verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ World War II Database page on Nagumo 4 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Evans, Kaigun, p. 529
  3. ^ Blair, Clay, Jr. Silent Victory (Lippincott, 1975); Willmott, H. P. Barrier and the Javelin (United States Naval Institute Press, 1983); Holmes, W. J. Double-Edged Secrets (United States Naval Institute Press, 1979).
  4. ^ Blair, passim; Holmes, passim.
  5. ^ Lord 1967, ss. 183
  6. ^ Parshall, Jonathan; Tully, Anthony (2005). Shattered Sword: The Untold Story of the Battle of Midway. Dulles, Virginia: Potomac Books. s. 260. ISBN 1-57488-923-0. 
  7. ^ Judge, Sean M. (2018). House, Jonathan M. (Ed.). The Turn of the Tide in the Pacific War. University Press of Kansas. s. 143. 
  8. ^ Parshall and Tully, p. 352
  9. ^ "Breaching the Marianas: The Battle for Saipan". 1 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021.