Chilcheollyang Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Chilcheollyang Muharebesi, 28 Ağustos 1597 gününün gecesinde yaşanan bir deniz savaşıdır. Japon Donanması ile Joseon Donanması arasında gerçekleşti. Japon Donanmasının galibiyeti ile sonuçlandı. Joseon filosu neredeyse yok olmuştu.

Arka Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaştan önce, Joseon donanmasının lideri Yi-Sun Sin bir Japon komplosu nedeniyle görevden alınmış ve hakkında idam kararı verilmişti. Sin'e göre daha az deneyimli olan Won Gyun göreve atanmıştı. Won Gyun yaklaşık 200 gemiden oluşan yeni bir filo kurdu ve Busan'a doğru yola çıktı.

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Joseon filosu 20 Ağustos 1597'de Busan'a yakın bir adaya vardı. Gün batımı sırasında 500-1000 kişilik bir Japon filosu adeta yağmur gibi üstlerine gelmeye başladılar. Won Gyun hemen savaş emri verdi. Japonlar Korelilerin peşlerine düşmesine izin vermek için hemen geri çekildiler. Uzun süre Koreliler ve Japonlar birbirleriyle atıştıktan sonra Japonlar tekrardan daha sert bir şekilde saldırdılar ve 30 gemiyi yok ettiler. Böylece Kore filosu dağılmış oldu.

Won ve adamları hızlı bir şekilde oradan uzaklaştılar ve Gadeok'a çıktılar. Shimazu Yoshihiro komutasındaki 3000 kişilik Japon ordusundan kaçmak için pusuya düşürüldükleri yerde su bulmaya çalıştılar. Adaya varana kadar 400 adam ve birkaç gemi daha kaybettiler.

Won hızlı bir şekilde Gadeok adasının kuzey ve batısı arasında kalan (günümüzde Geoje ve Chilchon şehirlerinin bulunduğu yerler) boğaza çekildi. Won Gyun daha sonra hiddetlenerek amiral gemiye döndü ve odasına kapanarak kimseyle konuşmak istemedi. Filo 1 hafta boyunce boğazda kaldı.

Japonya'nın önde gelen komutanları toplanarak 22 Ağustos'ta bir plan hazırladılar. Shimazu Yoshihiro 2000 adamını Geoje'ye gizlice taşıdı ve kuzeybatıya, tamda Joseon filosuna dik gelecek şekilde gece vakti yerleştirdi. 28 Ağustos gecesi şafağa bağlayan saatte Japonlar 500 gemi ile aniden saldırmaya başladılar. Joseon filosu 1 haftalık sakinliğin vermiş olduğu rahatlık nedeniyle saldırıya hazırlıksız yakalandılar ve çok geçmeden Joseon filosu tamamen yok olmuştu. Won Gyun yüzerek ana karaya çıktı ve bir ağacın altında saklandı. Onu bulan Japonlar kafasını keserek öldürdüler.

Yi-Sun Sin'in yol arkadaşı olan ve savaşta görev alan Yi Eokgi'de savaşın kaybedileceğini anlayınca kendini denizde boğarak intihar etti.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş başlamadan dakikalar önce Bae Seol 12 gemi ile bir koya saklandı ve kurtulmayı başardı. Seol arkasında iz bırakmamak için savaş sırasında gemiden inerek Hansando'daki tüm kampları ateşe verdi. Savaş sonrasında Joseon filosundan kalan son 12 gemi ile batıya doğru yol aldı.