Chamamé

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arjantin, Corrientes'teki Fiesta Nacional del Chamamé Festivali'nde Chamamé dansı yapan genç bir çift.

Chamamé (Guarani: parti, düzensizlik) Kuzeydoğu Arjantin ve Arjantin Mezopotamyası'ndan bir halk müziği türüdür. Chamamé, 2018'de Arjantin tarafından aday gösterilmesinin ardından 2020'de UNESCO'nun Somut Olmayan kültürel miras listesine dahil edildi.

Chamamé aynı zamanda Güney Amerika'nın Paraguay, Uruguay ve Brezilya gibi sınır bölgelerinde, özellikle Brezilya'nın güney Bölgesi'nde (Rio Grande do Sul, Santa Catarina ve Paraná) ve Mato Grosso do Sul'da takdir edilen geleneksel bir müzik tarzıdır.

Bölgedeki Cizvit indirimleri, 18. yüzyılın sonlarında Cizvitlerin İspanyol Krallığı tarafından kovulmasına kadar süren kültürel büyümeyi teşvik etti. Corrientes, Yapeyú bölgesinde birçok kişinin orijinal Chamamé'nin doğum yeri olarak gösterdiği bir müzik kültürü merkeziydi. İspanyol gitarı, ardından keman ve akordeon gibi enstrümanlarla daha fazla karıştırma sonunda şu anda "Chamame" olarak bilinen şeyle sonuçlandı. 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan Chamamé kayıtları var ve 'Chamamé' terimi 1931'de zaten kullanılıyordu; bundan önce bu tür müzik genellikle Corrientes Polka olarak anılıyordu.

20. yüzyılda Avrupalı göçmenler aslen İskoç olan Chamamé'yi getirdiler ve onu İspanyol gitarı ve bölgeden Avrupa akordeonuyla karıştırdılar.

Dikkate değer chamamé figürleri arasında Teresa Parodi, Tránsito Cocomarola ve Chango Spasiuk yer alıyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Music of Argentina
  • Schottische
  • Jenkka

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Music in Spanish