Carlota Perez

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carlota Perez
2015 yılında Perez
Doğum20 Eylül 1939 (84 yaşında)
Caracas, Venezuela
MilliyetVenezuelalı, Britanyalı
Vatandaşlık Venezuela
 Birleşik Krallık
MeslekEkonomist, Akademisyen
ÖdüllerGümüş Kondratieff Madalyası
Resmî sitecarlotaperez.org
Akademik geçmişi
EtkilendikleriJoseph Schumpeter
Christopher Freeman
Akademik çalışmaları
Disiplinİnovasyon Ekonomisi
GelenekNeo-Schumpeterci
KurumuTallinn Teknoloji Üniversitesi
Londra Üniversitesi Akademisi
Sussex Üniversitesi

Carlota Perez (d. 20 Eylül 1939; Caracas[1]), teknoloji ve sosyo-ekonomik kalkınma konusunda uzmanlaşmış İngiliz-Venezuelalı ekonomist ve akademisyendir.[2] Schumpeter'in Kondratieff dalgaları üzerine çalışmasının daha da geliştirilmiş hali olan Tekno-Ekonomik Paradigma Değişimleri kavramını ve büyük dalgalanmalar teorisini araştırmaktadır.

2012'de Uluslararası N. D. Kondratieff Vakfı tarafından Gümüş Kondratieff Madalyası ile ödüllendirildi[3] ve 2021'de Utrecht Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi. 2013'ten 2016'ya kadar Londra Ekonomi Okulu'nda profesördü.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Perez, şu anda Londra Üniversitesi Akademisi'nin İnovasyon ve Kamu Araçları Enstitüsünde Fahri Profesördür.[4] Aynı zamanda Sussex Üniversitesi'nin de Fahri Profesörü[5] ve Tallinn Üniversitesi'nin yardımcı profesörüdür.[5] Düzenli olarak dünyadaki diğer üniversitelerde misafir dersler vermektedir.

Kariyerine 1970'lerin ortasında patlak veren enerji krizinin yapısal nedenlerini incelediği Venezuela Merkez Üniversitesi'nde başladı ve ardından Kuzey-Güney Diyaloğu'nun (1975) teknoloji yönleriyle ilgili olarak, Dış Ticaret Enstitüsü'nde kamu hizmetinde çalıştı. Sanayi Bakanlığı'nda Kurucu Teknoloji Direktörü olarak (1980–1983), ilk risk sermayesi ajansı olan FINTEC'i kurdu. Venezuela'daki büyük kamu ve özel şirketlerin çoğuna, özellikle de ulusal petrol şirketi PDVSA'nın Araştırma ve geliştirme iştiraki INTEVEP'e danışmanlık yaptı.

Uluslararası danışman olarak OECD, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, UNESCO, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, And Paktı ve Dünya Bankası dahil olmak üzere çeşitli çok taraflı kuruluşlarda çalıştı. Ayrıca birçok ülkede büyük şirketler (IBM, Ericsson, Telefónica, Cisco, Sogeti, ING Bank dahil), endüstri birlikleri, bakanlıklar ve endüstri konseyleri, Bilim ve Teknoloji, Ar-Ge enstitüleri ve kalkınma bankaları için danışmanlık yapmıştır. Avrupa Birliği'nin Lizbon Stratejisinin çeşitli unsurları onun çalışmalarına dayanıyordu ve 2015'te Avrupa Komisyonu'nun Yeşil Büyüme ve İşler için Horizon 2020 Uzman Grubu Başkanıydı.[6]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Techno-Economic Paradigms: Essays in Honour of Carlota Perez, Anthem Press, 2009, p. 395.
  2. ^ "About - Carlota Perez". 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  3. ^ "The International N. D. Kondratieff Foundation". 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  4. ^ "Staff profile at the Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP), University College London". 25 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  5. ^ a b "Staff profile at the Science Policy Research Unit (SPRU), University of Sussex". 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  6. ^ "Report of the European Commission Expert Group on Green Growth and Jobs". 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]