Campanula latifolia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Campanula latifolia
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Takım: Asterales
Familya: Campanulaceae
Cins: Campanula
Tür: C. latifolia
İkili adlandırma
Campanula latifolia
L., Sp. Pl.: 165 (1753).
Alt türler

Campanula latifolia (Geniş yapraklı çan çiçeği), Campanulaceae (çan çiçeğigiller) familyasından bir Campanula (çan çiçeği) türüdür. Avrupa ve Batı Asya'ya özgüdür ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

Campanula latifolia 60 ila 120 santimetre uzunluğunda, küme oluşturan çok yıllık bir otsu bitkidir. Çiçeklenme dönemi Temmuz'dan Eylül'e kadardır.[1]

Campanula latifolia subsp. latifolia ve Campanula latifolia subsp. megrelica adında iki alt türü vardır. Kafkasya'ya endemik olan Campanula latifolia subsp. megrelica, adını bölgenin otoktan halkı Megrellerden almıştır.

Dağılımı ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Campanula latifolianın yaşam alanı Avrupa'dan ve Keşmir'e kadar uzanır.[2] Doğal yaşam alanı geniş yapraklı ormanlık alanlar, koruluklar, parklar ve orman kenarlarıdır.[1]

Campanula latifolia'nın yer aldığı SSCB posta pulu, 1988

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Giant Bellflower: Campanula latifolia". NatureGate. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2013. 
  2. ^ "Campanula latifolia". Missouri Botanical Garden. 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]