Calutron Girls

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A long corridor with many consoles with dials and switches, attended by women seated on high stools.
Calutron Girls, Ed Westcott tarafından Y-12'deki kalutron kontrol panellerinde fotoğraflandı. Ön planda oturan kadın Gladys Owens, elli yıl sonra tesisin halka açık bir turunda bu fotoğrafı görene kadar neyle uğraştığını bilmiyordu.[1]

Calutron Kızları, 1945'te Oak Ridge, Tennessee'deki II.Dünya Savaşı çabalarına katılan, çoğu lise mezunu olan bir grup genç kadındı.[2]

O sırada bilmelerine izin verilmese de, uranyum izotoplarını ayıran bir kütle spektrometrisi olan kalutron için kadranları ve sayaçları izliyorlardı.[3] Zenginleştirilmiş uranyum ilk atom bombasını yapmak için kullanıldı.

Calutron Girls, Y-12 Ulusal Güvenlik Kompleksi'nde eğitildi ve çalıştırıldı.[4] Savaş zamanı işçi kıtlığı, Tennessee Eastman Corporation'ı Y-12 fabrikasında çalışmak üzere kadınları işe almaya zorladı.

Birkaç Calutron Kızından biri olan Gladys Owens'a göre, tesisteki bir yönetici onlara şöyle demişti: "Size gerekli olanı nasıl yapacağınızı öğretebiliriz, ancak ne yaptığınızı söyleyemeyiz. Size sadece şunu söyleyebilirim ki düşmanlarımız bizi yenerse, Tanrı bize merhamet etsin!"

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]