Bylot Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bylot Adası

Bylot Adası, Kanada'ya bağlı bir adadır. Ada, Sirmilik Millî Parkı'nın bir parçası olarak Nunavut Bölgesi'ndeki Baffin Adası'nın kuzey ucunun hemen karşısında yer alır. Baffin Körfezi ve Lancaster Boğazı'nın okyanus akıntıları adanın kuzeydoğu tarafında buluşuyor. Ada sahip olduğu 11.067  km² alan ile Kanada'nın en büyük 17. adası[1] ve dünyanın en büyük 71. adasıdır.

Adada, 4000 yıldan daha uzun bir süre önce Dorset kültürü ve Thule kültürünün üyeleri ile bu kültürün halefleri Inuit halkları tarafından yerleşim sağlandı. 17. yüzyılda, adaya adını veren William Baffin ve Robert Bylot, Lancaster Boğazı'na ilerledi. Adaya ilk iniş, 1818'de Possession Körfezi'nde Britanya bayrağını çeken ve Büyük Britanya için araziyi ele geçiren John Ross yönetiminde yapıldı. 1872'ye kadar Possession Körfezi'nin Baffin Adası'na ait olmadığı kabul edilmese de söz konusu yıl körfezin Baffin Adası'na ait olmadığı anlaşıldı. 1906'da Bylot Adası, Kaptan Joseph Elzéar Bernier tarafından Kanada topraklarının bir parçası ilan edildi. 1910'dan sonraki birkaç yıl boyunca Graham Moore Burnu yakınlarındaki Button Point'ta, kalıntıları hâlâ görülebilen bir ticaret merkezi oluşturuldu. Adada günümüzde kalıcı olarak yerleşim bulunmamaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Statistics Canada: Area of major sea islands, by region". 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2022.