Bundesautobahn 37

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bundesautobahn 37
logo
[[Dosya:|290px|logo]]
Tip Otoyol
Başlangıç Burgdorf (Hannover Bölgesi)
Bitiş Sehnde
Uzunluk 14 km
Geçtiği Yerler Aşağı Saksonya
Harita
Harita


A 37 ile A 7 (ön) ve A 2'nin (arka) kesiştiği kabşaklar, sağda Altwarmbüchener Gölü
A 37-yol planı; mavi: günümüzde açık olan yol, turuncu: 1976'da planlanan yol

Bundesautobahn 37 (kısaltma: BAB 37 veya A 37, Türkçe: Federal Otoban 37) Hannover şehrine ve Hannover fuar merkezine hizmet eden iki bölümden oluşan bir otoyoldur. Yolun kuzey kesimi Burgdorf ve Hannover-Misburg arasında yer alır ve Altwarmbüchener Moor'dan geçtiği için halk arasında Moorautobahn olarak anılır. Fuar alanı - Hannover-Güney Üçgen Kavşağı arasında kalan kısma Messestutzen denir. Otoyolun her iki kesimde her iki yönde de iki şerit vardır.

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İki bölüm birbirine Messeschnellweg (fuar ekspres yolu) ile bağlanır. Kuzeydeki 5 Hannover- Misburg ve Seelhorst Kavşağı arasındaki kısım Bundesstraße 3'ün, güneydeki Seelhorst Kavşağıve 11 Hannover-Messegelände kavşağı arasındaki Bundesstrasse 6'nın bir parçasıdır.

Güney kesimi, fuar bağlantısı, B 6'nın kuzey kısmından (ve dolaylı olarak B 3) ile A 7'nin güney kısmına doğrudan geçiş sağlar. Yolun aksi istikametinde, yani A 7'den B 6'ya geçişte bağlantı rampaları yoktur. Öte yandan, A 7 ve B 6 arasındaki karşılıklı geçiş Bundesstraße 443 ile sağlanır.

Planlama geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1974 tarihli orijinal planda A 37'nin Bergen'in güneyindeki B 3'ün kuzey uç noktasından başlayarak Celle ve Hannover üzerinden Hildesheim'a uzanması öngörülüyordu.[1] 30 Haziran 1971'de kabul edilen 1971 ile 1985 yılları arasında yapılacak federal yolların planında Bergen ile Hildesheim arasında federal bir otoyolun inşası öngörülmüyordu ancak aşağıdaki yollar projeye dahildi:

Sokağın adı Bölüm İş Aciliyet seviyesi
B3 Bergen'in güneyi - Celle'nin kuzeybatısı mevcut rotayı kullanarak dört şeride genişletme III
B3 / B214 Celle baypas dört şeritli yeni yol I
B3 (B188) Celle'nin güneyi - Burgdorf'un batısı dört şeritli yeni yol II
B3 (A7) Burgdorf'un batısı - Hannover/Kirchhorst kavşağı dört şeritli yeni yol I
B3 Hannover/Kirchhorst kavşağı - Hannover-Buchholz kavşağı altı şeritli yeni yol I
B3 Hannover-Buchholz kavşağı - Hannover Weidetor altı şeritli yeni yol devam eden proje
B3 (Bundesstrasse 65) Hannover Weidetor - Seelhorst kavşağı iki şeritli mevcut güzergahı kullanan altı şeritli yeni yol II
B6 (A376) Seelhorst kavşağı- Hanover fuar alanı üçgen kavşak altı şeritli yeni yol I
B6 (B1) Hannover fuar alanı - Hildesheim-Berliner Straße mevcut rotayı kullanarak dört şeride genişletme II

Federal otoban ağının yeniden yapılanması ve 1 Ocak 1975'te yürürlüğe giren yeni numaralandırılmayla yeni yapılan ve bakımı yapılan federal anayolların belli kesimleri federal otoban seviyesine çıkarıldı ve bu yollar "A37" Bergen - Celle - Hannover - Hildesheim adı altında birleştirildi.[2] Ancak bu adlandırma yalnızca bir buçuk yıl uygulandı. Ocak 1976'da Bergen ve Hildesheim arasında planlana yol ağ haritalarında A 37 olarak gösterilse de,[3] 1971 ile 1985 arasında otoban ağında yapılacak değişiklik planın 5 Ağustos 1976'da güncellenmesiyle bu yolların durumu değişti.[4] Celle üzerinden Bergen'den Burgdorf'a kadar giden kesim (B 188) A 37 planlamasından çıkarıldı. Bunun yanı sıra Bergen ve Celle'nin kuzeybatısı arasındaki dört şeride genişleme tamamen ortadan kalktı. Bunun yerine Celle yakınlarındaki Groß Hehlen'e aciliyet sevisi Ib olan bir baypas yol yapılması eklendi. Celle baypasının yeni yapılacak dört şeritli A 32'nin bir parçası olması düşünülmüştü ancak yol aciliyet seviyesi Ia ile iki şeritli olacak şekilde yapılacak. Eksik şeritler bir sonraki planlamada tamamlanacaktı. Bu baypasın güneydoğu yönündeki devamı yalnızca yeni bir iki şeritli federal yol olarak planladı ancak bu yol da acil durum seviyesi Ia'ya dahil edildi. Celle'nin güneyinden Bergen'in batısına kadar olan bölüm gerek görülürse B 3n olarak iki şeritte şeklinde yapılacaktı. İhtiyaç planı kapsamında A 37 için aşağıdaki projeler belirlenmişti:

Yolun adı Bölüm İş Aciliyet seviyesi
A7 Burgdorf'un batısı - Hannover/Kirchhorst kavşağı dört şeritli yeni yol In
A2 Hannover/Kirchhorst kavşağı - Hannover-Buchholz kavşağı dört şeritli yeni yol Ia
A2 Hanover-Buchholz kavşağı- Hannover Misburg dört şeritli yeni yol devam eden proje
A376 Hannover Weidetor - Hannover fuar alanı kavşağı mevcut rotayı kullanarak dört şeride genişleme Ib
Hanover fuar alanı üçgen kavşağı mevcut rotayı kullanarak dört şeride genişletme Ib

1971 ile 1985 arasında otoban ağında yapılacak değişikliklerin planı 25 Ağustos 1980'den bir kere daha güncellendi.[5] Bu sırada A 37'nin Burgdorf ile Hanover-Misburg arasındaki ve Hanover-Weidetor ile Hanover fuar alanı üçgen kavşağı arasındaki bölümlerde çalışmalar başlamıştı. Güncellenen planda Hannover fuar alanı - Hildesheim arasındaki bölüm A 37'den çıkarıldı. 1970'lerde A 30 Minden - Stadthagen - Hannover olarak yeniden adlandırılması planlanan A 376'ın da planlardan çıkarılmasıyla Hannover - Hildesheim arasındaki kesim yeniden A 37'ye tahsis edildi Bu arada esasen orijinal A 37 planında olan aşağıdaki federal yolların inşası ve genişletilmesi projelerinin yapımına başlandı:

Yolun adı Bölüm İş Aciliyet seviyesi
B3 Groß Hehlen - Celle - Otze'nin kuzeybatısı iki şeritli yeni yol I
B3 Otze'nin kuzeybatısı - Burgdorf'un batısı iki şeritli yeni yol
B6 Hannover fuar alanı - Hildesheim dört şeride genişleme II

Ana yolların genişletilmesine ilişkin planın 21 Nisan 1986'daki üçüncü güncellemesinde[6] A 37'yi etkileyen yeni değişiklikler yapılmadı. Esasen orijinal A 37 planlamasına karşılık gelen aşağıdaki federal ana yol inşaatı ve genişletme projeleri, ihtiyaç planında kaldı:

Yolun adı Bölüm İş Not
B3 Groß Hehlen baypas iki şeritli yeni yol ihtiyaç duyulursa
B3 Celle baypas iki şeritli yeni yol devam eden proje
B3 Celle - Burgdorf'un batısı iki şeride genişleme ihtiyaç duyulursa

Ana yolların genişletilmesine ilişkin planı güncelleyen 15 Kasım 1993 tarihli değişiklikle[7] A 37 için yeni inşaat planları getirilmedi. Esasen orijinal A 37 planlamasında bulunan aşağıdaki federal yol inşaatı ve genişletme projeleri plan kapsamına alındı:

Yolun adı Bölüm İş Aciliyet seviyesi
B3 Bergen'in güneyi - Celle'nin kuzeybatısı mevcut rotayı kullanarak dört şeride genişleme III
B3/B214 Celle baypas dört şeritli yeni yol I
B3 (B188) Celle'nin güneyi - Burgdorf'un batısı dört şeritli yeni yol II
B3 (A7) Burgdorf'un batısın - Hannover/Kirchhorst kavşağı dört şeritli yeni yol I
B3 Hannover/Kirchhorst kavşağı - Hannover-Buchholz kavşağı altı şeritli yeni yol I
B3 Hannover-Buchholz kavşağı- Hannover Weidetor altı şeritli yeni yol devam eden proje
B3 (Bundesstrasse 65). Hannover Weidetor - Seelhorst kavşağı iki şeritli mevcut güzergahı kullanan altı şeritli yeni yol II
B6 (A376) Seelhorst kavşağı- Hanover fuar alan kavşağı altı şeritli yeni yol I
B6 (B1) Hannover fuar alanı - Hildesheim-Berliner Strasse mevcut rotayı kullanarak dört şeride genişleme II

Federal Ulaşım Altyapı Planı 2003, hala A 37 için herhangi bir yeni yol projesi içermiyor. Esasen orijinal A 37 planlamasına karşılık gelen aşağıdaki federal yol inşaatı ve genişletme projeleri bu plana dahil edildi:

Yolun adı Bölüm İş Yorum Durum
B3 Groß Hehlen baypası iki şeritli yeni yol acil ihtiyaç Planlama
B3 Celle baypası kuzey kısmı iki şeritli yeni yol acil ihtiyaç Planlama
B3 Celle baypası orta kısım dört şeritli yeni yol acil ihtiyaç Planlama onay aşamasında: Yüksek İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazların ne zaman sonuçlanacağı belli değil
B3 Celle baypası güney kısmı iki şeritli yeni yol acil ihtiyaç Tamamlandı
B3 Celle'nin güneyi - Ehlershausen iki şeritli yeni yol acil ihtiyaç Tamamlandı

Tamamlanan bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'lerde Messeschnellweg (fuar ekspres yolu), Hannover'e doğudan teğet olacak şekilde (B 3/B 6) inşa edildi. (1950: Pferdeturm - fuar alanı, 1952: fuar alanı - Sarstedt). 1960'lardan itibaren otobanların yapımına başlamasıyla otobanlara göre tasarlanmamış kavşaklarda şerit genişletme çalışmaları başladı. 1998'de son önlem olarak at kulesi geçişinin yerini bir kavşak aldı. 1960'ların ilk yarısında, Hannover fuar alanı üçgen kavşağından Hannover-Güney üçgen kavşağına olan bağlantı yolu 1975 ile 1980 arasında A 376 adıyla trafiğe açıldı. Başlangıçta A 37'nin bir parçası olması amaçlanan bölümlerin aşağıdaki tarihlerde trafiğe açıldı:

Yıl Bölüm km Not
1981 Hannover/Kirchhorst kavşağı- Hannover-Misburg 5,7 B3 adıyla, ayrılmış dört şerit
1982 Burgdorf çıkışı veya Moormühle - Hannover/Kirchhorst kavşağı 4,7 B3 adıyla,ayrılmış dört şerit
1999 Ehlershausen - Burgdorf çıkışı veya Moormühle 12 B3 adıyla, ayrılmış dört şeritli yeni yol ve genişletme
2009 Celle-Ehlershausen'in güneyi 7,4 B3 adıyla, ayrılmış iki şerit
2013 Celle baypası, 2. kesim / güney kesimi 3,2 B3 adıyla, ayrılmış iki şerit

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Struktur und Numerierung der Bundesautobahnen. Vorgesehenes Gesamtnetz" (Almanca). Federal Ulaştırma Bakanlığı Yol Yapım Müdürlüğü. 15 Haziran 1974. 10 Haziran 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2013. 
  2. ^ "Struktur und Numerierung der Bundesautobahnen. Vorgesehenes Gesamtnetz" (Almanca). Federal Ulaştırma Bakanlığı Yol Yapım Müdürlüğü. 15 Haziran 1974. 10 Haziran 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2013. 
  3. ^ "Netz der Bundesautobahnen und Bundesstraßen. Stand 1. Januar 1976" (Almanca). Federal Ulaştırma Bakanlığı Yol Yapım Müdürlüğü. 26 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2013. 
  4. ^ "Gesetz zur Änderung des Gesetzes über den Ausbau der Bundesfernstraßen in den Jahren 1971 bis 1985 - FStrAbÄndG" (PDF). Bundesgesetzblatt, Teil I (Almanca). 98 (1976). Bundesanzeiger Verlag. 5 Ağustos 1976. s. 2093. 
  5. ^ "Zweites Gesetz zur Änderung des Gesetzes über den Ausbau der Bundesfernstraßen in den Jahren 1971 bis 1985 - 2. FStrAbÄndG" (PDF). Bundesgesetzblatt, Teil I (Almanca). 55 (1980). Bundesanzeiger Verlag. 15 Ağustos 1980. s. 1614. 
  6. ^ "Drittes Gesetz zur Änderung des Gesetzes über den Ausbau der Bundesfernstraßen in den Jahren 1971 bis 1985 (3. FStrAbÄndG)" (PDF). Bundesgesetzblatt, Teil I (Almanca). 17 (1986). Bundesanzeiger Verlag. 30 Nisan 1986. s. 557. 
  7. ^ "Viertes Gesetz zur Änderung des Gesetzes über den Ausbau der Bundesfernstraßen in den Jahren 1971 bis 1985 (4. FStrAbÄndG)" (PDF). Bundesgesetzblatt, Teil I (Almanca). 61 (1993). Bundesanzeiger Verlag. 24 Kasım 1993. s. 1877. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]