Buldhana

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buldhana (İngilizce : Buldhana), Hindistan'ın Maharashtra eyaletindeki Buldhana bölgesinin ilçe merkezi ve belediye merkezidir .

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 Hindistan Nüfus Sayımı'nda Buldana'nın nüfusu 67.431'dir. Erkekler nüfusun %52'sini, kadınlar ise %48'ini oluşturmaktadır. Buldana'nın ortalama okuryazarlık oranı %82 olup, ulusal ortalamanın üzerinde %59,5'tir: erkek okuryazarlığı %82 ve kadın okuryazarlığı %72'dir. Nüfusun %13'ü altı yaşın altındadır.[1]

Diller, kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Marathi, Buldhana'da en çok konuşulan dildir. Marathi, şehir nüfusunun %98'inden fazlasının konuştuğu ilk dildir. Marathi, İngilizce ve Hintçe orta okullarda öğretilen zorunlu derslerdir. Nüfusun %1'i Hintçe konuşuyor. Buldana'daki tüm Hintçe konuşanlar, ticari durumu nedeniyle akıcı bir şekilde konuşabilir.

Sailani Baba Urs festivali, yerel topluluk tarafından dini uyumun sembolü olarak kabul edilen Buldhana olarak her yıl kutlanır.[2]

Toplu taşıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Malkapur Buldhana, iki şehri Motala üzerinden birbirine bağlayan bir devlet otoyoludur. Yol, Buldhana yakınlarındaki bir geçitte sona eriyor.

Şehrin bir Maharashtra devlet karayolu otobüs durağı var . Buldhana, Malkapur, Chikhali, Mehkar, Khamgaon, Shegaon, Jalgaon-Jamod'da devlet ulaşım otobüsü depoları bulunmaktadır. Buldhana, Khamgaon, Nandura ve Malkapur kasabası üzerinden Ulusal Karayolu 753A ile Ulusal Karayolu 6'ya bağlanır. Malkapur, Khamgaon Terminali; Shegaon ve Nandura yakınlarında tren istasyonu tesisleri bulunmaktadır.

En yakın havaalanı, şehirden yaklaşık 150 km uzaklıktaki Aurangabad'dadır . Uzakta rahatlık var.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ According to Census of India 2011: Data from the 2011 Census, including cities, villages and towns (Provisional) " . Census Commission of India. Archived from the original on 2004-06-16 . Retrieved 2008-11-01 .
  2. ^ "Sailani Baba". 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022.