Briyoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Briyoloji (Antik Yunanca'da yosun anlamına gelen bryon kelimesinden türetilmiştir ve basitçe yosun bilimi anlamına gelir), briyofitlerin (yosunlar, ciğer otları ve boynuz otları) bilimsel çalışmalarıyla ilgili botanik dalıdır. Briyologlar, briyofitleri gözlemlemek, kaydetmek, sınıflandırmak ve/veya araştırmakla aktif olarak ilgilenen bilim insanlarıdır.[1] Briyofitler ve likenler aynı alemde sınıflandırılmasa da, iki organizmanın benzer görünümü ve ekolojik nişi nedeniyle alan genellikle likenoloji ile birlikte incelenir.

Kıvır küreli adı ile bilinen Bartramia pomiformis taksonu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Briyofitler ilk olarak Oxford Üniversitesi'nde botanijk profesörü olan Johann Jacob Dillenius (1687-1747)'un 1717 yılında yayımladığı Reproduction of the ferns and mosses eserde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ancak briyolojinin bilimsel miladı, Johann Hedwig'in 1792 yılında yayımladığı yosunların üreme sistemini netleştiren ve taksonomik durumlarını düzenleyen Fundamentum historiae naturalist muscorum adlı eserdir.

Araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Araştırma alanları, briyofit taksonomisini, biyoindikatör olarak briyofitleri, DNA dizilimi ile briyofitlerin diğer canlı türleriyle ilişkilerini kapsar. Bunun yanı sıra, bilim insanları Cryptothallus gibi parazitik briyofit ile Colura zoophaga ve Pleurozia gibi potansiyel etçil ciğer otlarını keşfettiler.

Briyoloji araştırma merkezleri arasında dikkat çekenler, Almanya'daki Bonn Üniversitesi, Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi ve New York Botanik Bahçesi'dir.

Dergi[değiştir | kaynağı değiştir]

The Bryologist, 1898'de yayın hayatına başlayan bilimsel bir dergidir ve yosunların, boynuz otlarının, ciğer otlarının ve likenlerin biyolojisinin tüm yönleriyle ilgili makaleler ve ayrıca kitap incelemeleri içerir. Dergi, The American Bryological and Likenological Society tarafından yayınlanmaktadır.[2][3]

Önemli briyologlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bryology at the New York Botanical Garden". New York Botanical Garden. 22 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2011. 
  2. ^ "The Bryologist on JSTOR". www.jstor.org (İngilizce). 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2022. 
  3. ^ "The Bryologist". bioone.org. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]