Britanya Virjin Adaları başbakanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Britanya Virjin Adaları başbakanı
Premier of the Virgin Islands
Başbakanlık forsu
Görevdeki
Natalio Wheatley

5 Mayıs 2022 tarihinden beri
Oluşum14 Nisan 1967
Açılışı yapanHamilton Lavity Stoutt
Websitesiwww.bvi.org.uk

Britanya Virjin Adaları başbakanı,[1] Britanya Virjin Adaları hükûmetinin başkanıdır. Adalar topluluğu, bir Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesi konumunda olup, başbakan, Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth adına Britanya hükûmdarı adına vali tarafından atanmaktadır. 2007 yılına kadar, hükûmet başkanı Virjin Adaları şef bakanı olarak adlandırılıyordu, ancak 2007'de yapılan bir anayasa değişikliği ile makamın adı 'başbakan' olarak değiştirildi.

Adaların mevcut başbakanı Natalio Wheatley olup, bur görevi 5 Mayıs 2022 tarihinden bu yana yürütmektedir.[2]

Başbakanlık tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1967 anayasasının kabul edilmesinden bu yana, yalnızca altı farklı kişi (tümü erkek) başbakan veya şef bakan olarak görev yaptı ve Cyril Romney dışında her biri en az iki tam dönem görev yaptı. Ayrıca, her biri muhalefet lideri olarak da görev yaptı.

H. Lavity Stoutt, tüm başbakanlar içinde genel seçimlerini 5 seçim ile en fazla kazanan kişi olurken, Orlando Smith üç seçim kazandı. Stoutt, Smith ve Willard Wheatley iki ardışık tam dönem görev yapan tek liderlerdir (Ralph T. O'Neal ayrıca iki ardışık dönem görev yaptı, ancak bunlardan ilki Stoutt'un ölümünden sonra bir dönemin kalan kısmıydı).

Britanya Virjin Adaları başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bölge genel olarak 'Britanya Virjin Adaları' olarak bilise de resmî olarak kısaca 'Virjin Adaları' ismi kullanılabilmektedir.
  2. ^ "Dr Wheatley sworn in as Premier! New cross-party gov't also installed". BVINews. 5 Mayıs 2022. 5 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022.