Bougival'da Dans

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pierre Auguste Renoir'in Bougival'de Dans portresi

Bougival'de Dans ( Fransızca : La danse à Bougival[1] ) , şu anda ABD , Massachusetts ,Boston'daki Güzel Sanatlar Müzesi koleksiyonunda bulunan Fransız sanatçı Pierre-Auguste Renoir'in 1883 tarihli tuval üzerine yağlı boya tablosudur.[2]  "Müzenin en sevilen eserlerinden biri" olarak tanımlanan Paul Durand-Ruel tarafından yaptırılan koleksiyondaki üç eserden biridir. Renoir'ın yanı sıra birçok İzlenimci tarafından kullanılan bir site olan, Paris'in merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktaki Fransız Bougival köyündeki bir sahneyi tasvir ediyor.

Resim, canlı bir kafe müdavimleri sahnesiyle çevrili iki dansçıyı tasvir ediyor. Resmin gerçek konuları tartışmalıdır, ancak hareket halinde oldukları hissini iletmesi ve izleyiciye gerçekten orada olduklarını hissettirmesi ile tanınır. Renoir çoğunlukla pastel renkler kullandı, ancak her iki deneğin de şapkalarına daha canlı bir renk tonu ekledi. Bunun ait olduğu daha büyük resim grubu, Renoir'ın Empresyonizm'deki son baskını olarak tanımlanıyor ve sanatsal yeteneğinin önceki çalışmalarından gelişimini gösteriyor.

Konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Dans resimlerinde olduğu gibi, tablonun figürlerini kimin modellediği konusunda pek çok tartışma var . Yaygın görüş, Renoir'ın iki arkadaşı Suzanne Valadon ve Paul Lhote'u tasvir ettiği yönünde.[3][4] Dance in the Country'de de yer aldığı söyleniyor . Bununla birlikte, Morgan Kütüphanesi ve Müze müdürü Colin Bailey , adamın, Renoir'ın babasının restoranının önündeki Tekne Gezisi Partisi Öğle Yemeği adlı önceki tablosunda yer alan Hippolyte-Alphonse Fournaise tarafından modellenmiş olabileceğine inanıyor .[4]

Valadon daha çok modellerden biri olarak kabul edilir. Aslen bir trapez sanatçısı, oyunculuk kariyerine bir sakatlık son verdikten sonra bir sanatçının modeli oldu; ancak, en iyi kendisi başarılı bir ressam olarak hatırlanır.[4] Bazı tarihçiler, Renoir'in konusunun Valadon ve Renoir'in eşi Aline Charigot'nun özelliklerini birleştirdiğine inanıyor . Daha genel olarak Dance in the City'de Suzanne Valadon'ın, Dance in the Country'de ise Aline Charigot'nun model olduğu kabul edilir .[5] Bu teori doğruysa, Bougival'de Dans'ta kadını oluşturmak için iki modelin bütünleşmesi seriyi özlü bir şekilde birbirine bağlar.

Derleme ve Stil[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmin birçok adı var. Renoir ilk kez 1883'te "La danse à la campagne" olarak bahsetti.[4] Fransa'nın Bougival köyünden bir sahne olduğu varsayılıyor, ancak bu gerçek, Paul Lhote tarafından yazılan ve Renoir'ın son derece benzer bir sahneyi tasvir ettiği bir hikâye nedeniyle tartışılıyor, ancak hikâye Montmartre'de geçiyor.[4] Renoir, kariyerinin ilk bölümünü İtalya'da sanatta klasik geleneği öğrenerek geçirdi. Oradayken, resimlerde insanları öne çıkarmak için ışığın kullanımına giderek daha fazla ilgi duymaya başladı. Çeşitli meyve ve sebzeler üzerinde deneyler yaptı, ardından konularını aydınlatmak için ön plandaki ışığı ve arka plandaki karanlığı kullanarak bedenleri boyamaya geçti.[1] Bu yaklaşımın yönleri şu şekilde görülebilir:Bougival'da dans edin . Resimdeki figürler, Anne Distel'in yazdığı gibi, "Renoir'ın bir figür ressamı olarak becerisini gösteren iddialı işler üretme konusundaki periyodik arzusunu yansıtan" modellerin neredeyse gerçek boyutlu temsilleridir.

Sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim geniş çapta sergilendi, ilk olarak boyandıktan kısa bir süre sonra Londra'da gösterildi. Tablonun zamanında gelmediği serginin açılışında Colin Bailey, " Londra'nın önde gelen sanat  Akademi , bu 'büyük ve cüretkar şaheserin' yokluğuna üzülüyordu." 1886 baharında New York'un yanında, bir kez daha büyük övgüler aldı. 1892'de Paris'te gösterildi, ardından 1894'te Félix François Depeaux'ya satıldı ve satış sırasında Paul Durand-Ruel'e sonunda onu Musée de Rouen'e vereceğine söz verdi, bu Depeaux'nun paraya ihtiyacı olduğu için asla gerçekleşmeyen bir şeydi.

Sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Röntgen analizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Renoir'ın bu eseri nasıl yarattığını ve yol boyunca fikrini nerede değiştirmiş olabileceğini anlamak için son yıllarda tablo üzerinde analizler yapıldı. Bu analiz, resimdeki orijinal kadın tasvirinin, Renoir'in sonunda karar verdiğinden çok farklı olduğunu göstermiştir. Özellikle, son resimdekinden farklı bir şapka takıyordu ve Renoir'ın karısı Aline Charigot tarafından modellendiği söylenen Country in Dance tablosundaki kadına çok daha benziyordu.[4] Renoir, Bernheim kardeşlere yazdığı bir mektupta, "Dansçımı başlangıçta beyaz bir ceketle boyamıştım. Fikrimi değiştirip maviye boyadım. Bu değişikliği yapmadan önce bir ay beklemeliydim" demişti. Renoir tarafından yapılan bu değişikliklerin analizi, sanat tarihçilerinin sanatçıların çalıştığı bağlamı daha iyi anlamalarını sağlayan teknolojik gelişmeler olmadan mümkün olmazdı. Modeldeki belirgin değişikliği not etmek ilginçtir ve Renoir'ın ceketin rengini değiştirmekten duyduğu pişmanlık, Renoir'ın bu işi planlamak için önemli miktarda zaman harcamadığına dair daha fazla kanıt sağlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Renoir, Pierre-Auguste. Benezit Dictionary of Artists. Oxford University Press. 31 Ekim 2011. 
  2. ^ "Dance at Bougival". MFA Boston. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "MFA Expands Loans of Well Known Works". The Boston Globe. 2 Ağustos 2014. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2014. 
  4. ^ a b c d e f "Renoir, Impressionism, and full-length painting". Choice Reviews Online. 49 (11): 49-6076-49-6076. 1 Temmuz 2012. doi:10.5860/choice.49-6076. ISSN 0009-4978. 
  5. ^ Renoir. Abbeville Press Publishers. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2023.