Borden Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Borden Adası

Borden Adası, Kanada'ya bağlı olan ada. Ada, Kraliçe Elizabeth Adaları'nın bir parçasıdır ve Kanada Arktik Adaları'nın batısında yer alır. Adanın daha büyük olan batı kısmı Kuzeybatı Toprakları'na aittir, sadece küçük bir doğu kısmı Kanada'nın Nunavut topraklarına aittir.

Yerleşimin olmadığı ada 2.794 km² büyüklüğe sahiptir. Kıyı şeridi nispeten düzdür, adanın içi engebelidir ve yaklaşık 150 m'ye kadar yükselti mevcuttur. Kuzey-batı kıyısı Arktik Okyanusu ile sınır komşusudur. Kuzeydoğusunda Ellef Ringnes Adası, güneybatısında Brock Adası ve güneyinde ise Wilkins Boğazı ile ayrıldığı Mackenzie Kral Adası yer alır. Adanın en batı noktası olan Mackay Burnu açıklarında, en büyüğü Jenness Adası olan yaklaşık 25 kayalık adacık vardır.

Ada, Haziran 1915'te Vilhjálmur Stefánsson tarafından keşfedildi. Stefánsson adaya, 1911-1920 arası Kanada Başbakanı olarak görev yapan ve Stefansson'un keşif gezisini destekleyen Robert Borden ismini verdi.[1] Başlangıçta Mackenzie King Adası ile bir ada olarak kabul edilse de 1947'de ada üzerinde uçan Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri, her iki adanın Wilkins Boğazı ile ayrıldığını tespit etmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ William James Mills: Exploring Polar Frontiers – A Historical Encyclopedia, Bd. 1, ABC-CLIO, 2003, ISBN 1-57607-422-6, S. 95 (englisch)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Borden Adası - Adalar Ansiklopedisi www.oceandots.com (İngilizce)