Bohemya hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bohemya hükümdarları listesi, Bohemya Krallığı hükümdarlarının listesidir. 1198 yılında I. Ottokar ile başlatılan krallık dönemi 1918 yılına kadar sürmüştür. Krallık öncesi dönemde Bohemya dükleri hüküm sürmüştür.

Dükler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bohemya Dükleri
Přemyslid hanedanı
Resim İsim       Tarih       Açıklama
Bořivoj I.jpg
I. Borivoj c. 870–888/9
Spitygniew I.jpg
I. Spytihněv 894–915 I. Bořivoj'nun oğlu
KnizeVratislav1.jpg
I. Vratislaus
(Vratislav)
915–921 I. Spytihněv'in kardeşi
SvVaclavOcko.jpg
I. Wenceslaus

(Václav)

921–935 I. Vratislaus'un oğlu aynı zamanda Aziz Wenceslaus olarak da bilinir ve Çeklerin ulusal azizidir
Boleslav-I-Bohemian.jpg
I. Boleslaus
(Boleslav I. Ukrutný)
935–972 I. Wenceslaus'un kardeşi
Boleslav-II-Bohemian.jpg
II. Boleslaus
(Boleslav II. Pobožný)
972–999 I. Boleslaus'un oğlu
Bolesław III Rudy.jpg
III. Boleslaus
(Boleslav III. Ryšavý)
999–1002 II. Boleslaus'un oğlu
Vladivoj 1002–1003 Piast hanedanından
Bolesław III Rudy.jpg
Boleslaus III 1003 İkinci kez tahta geçer
Boleslaus I.jpg
I. Boleslaus Chrabrý
(Boleslav Chrabrý)
1003–1004 Piast hanedanından
Jaroměř-Jaromír.jpg
Jaromir 1004–1012 III. Boleslaus'un kardeşi
Oldrzych.jpg
Oldřich 1012–1033 Jaromír'in kardeşi
Jaroměř-Jaromír.jpg
Jaromír 1033–1034 İkinci kez
Oldrzych.jpg
Oldřich 1034 İkinci kez
Břetislav I.-Chrudim2.jpg
I. Bretislaus (Břetislav I.) 1034–1055 Oldřich'in oğlu
Spytihnev2vesvatovitskeapo.jpg
II. Spytihněv 1055–1061 I. Bretislaus'un oğlu
W vratislav ii 198 320.jpeg
II. Vratislaus
(Vratislav II.)
1061–1092 II. Spytihněv'in kardeşi 1085-1092 arası kral
Konrad1.jpg
I. Konrád
(Konrád I. Brněnský)
1092 II. Vratislavus'un kardeşi
Brzetysław II.jpg
II. Bretislaus
(Břetislav II.)
1092–1100 I. Konrád'ın yeğeni, II. Vratislav'ın oğlu
Borzywój II.jpg
II. Bořivoj 1101–1107 II. Bretislaus'un kardeşi
Świętopełk Ołomuniecki.jpg
Svatopluk
(Svatopluk Olomoucký)
1107–1109 II. Bořivoj'un kuzeni
VladislavI.JPG
I. Vladislaus (Vladislav I.) 1109–1117 Brother of II. Bořivoj'un kardeşi
Borzywój II.jpg
II. Bořivoj 1117–1120 İkinci kez
VladislavI.JPG
I. Vladislaus 1120–1125 İkinci kez
Sobiesław I.jpg
I. Soběslav 1125–1140 I. Vladislaus'un kardeşi
II. Vladislaus
(Vladislav II.)
1140–1172 Nephew of I. Sobeslaus'un yeğeni, I. Vladislaus'un oğlu ve 1158-1172 arası kral
PecetknizeteBedricha.jpg
Bohemyalı Frederick (Bedřich) 1172–1173 II. Vladislaus'un oğlu
II. Soběslav 1173–1178 Frederick'in yeğeni, I. Sobeslaus'un oğlu
PecetknizeteBedricha.jpg
Frederick 1178–1189 İkinci kez
PecetKonradaIIOty.jpg
II. Konrád Otto
(Konrád II. Ota)
1189–1191 I. Konrád'ın soyundan
II. Wenceslaus (Bohemya Dükü)
(Václav II.)
1191–1192 II. Sobeslaus'un kardeşi
PremyslOtakarI Parleruvnahrobek.jpg
I. Ottokar (Přemysl I. Otakar) 1192–1193 II. Vladislaus'un oğlu
III. Bretislaus
(Jindřich Břetislav)
1193–1197 I. Ottokar'ın yeğeni
PecetVladislavaJindricha.jpg
III. Vladislaus
(Vladislav Jindřich)
1197 I. Ottokar'ın kardeşi
PremyslOtakarI Parleruvnahrobek.jpg
I. Ottokar 1197–1198 İkinci kez, 1198 yılında kral olur ve soyu bu ünvanı korur

Krallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bohemya kralları
Přemyslid hanedanı
Resim İsim Tarih Açıklama
PremyslOtakarI Parleruvnahrobek.jpg I. Ottokar
(Přemysl I. Otakar)
1198–1230 Soyuna devredebileceği krallık ünvanı 1212 yılında kesin olarak onaylanır
VaclavGelnhausenovekodexu.jpg I. Wenceslaus
(Václav I.)
1230–1253 I. Ottokar'ın oğlu
Ottokar II Premysl.jpg
II. Ottokar
(Přemysl II. Otakar)
1253–1278 I. Wenceslaus'un. Aynı zamanda Avusturya Arşidükü, Styria, Carinthia ve Carniola Dükü
Codex Manesse Wenzel II. von Böhmen.jpg
II. Wenceslaus
(Václav II.)
1278–1305 II. Ottokar'ın oğlu. Aynı zamanda Krakov Dükü ve Polonya kralı (1300–1305)
Wenzel3.jpg
III. Wenceslaus
(Václav III.)
1305–1306 II. Wenceslaus'un oğlu, taç giymemiştir. Macaristan ve Polonya kralı
Hanedan dışı
JindrichKorutansky pecet1303.jpg
I. Henry
(Jindřich Korutanský)
1306 II. Wenceslaus'un damadı, taç giymemiştir
Rudolf Stepan.jpg
I. Rudolph
(Rudolf I.)
1306–1307 Habsburg hanedanından. II. Wenceslaus'un dul eşi Elisabeth Richeza'nın ikinci eşi. Taç giymemiştir.
JindrichKorutansky pecet1303.jpg
I. Henry 1307–1310 İkinci kez
Lüksemburg hanedanı
John of Luxemburg.PNG
I. John (Bohemya)
(Jan Lucemburský)
1310–1346 II. Wenceslaus'un damadı
Charles IV-John Ocko votive picture-fragment.jpg
IV. Karl
(Karel I.)
1346–1378 Aynı zamanda Kutsal Roma İmparatoru
VaclavIV.jpg
IV. Wenceslaus
(Václav IV.)
1378–1419 IV. Karl'ın oğludur, 1400 yılına kadar Almanların kralı olmuş, bu tarihte devrilse de Bohemya kralı olmaya devam etmiştir
Pisanello 024b.jpg Sigismund
(Zikmund)
1419–1437 IV. Wenceslaus'un kardeşi
Habsburg Hanedanı
Albrecht II. von Habsburg.jpg
II. Albert
(Albrecht Habsburský)
1437–1439
Fetret devri 1440–1453 II. Albert'in tahta çıkması Çek asilzadeler tarafından tanınmaz. Topraklar yerel beyler tarafından kontrol edilmiştir.
Ladislas the Posthumous 001.jpg Ladislas
(Ladislav Pohrobek)
1453–1457 Aynı zamanda Macaristan kralı
Hanedan dışı
Georg of Podebrady.jpg George Podebrady
(Jiří z Poděbrad)
1457–1471 Çek asil ailesi olan Kunštát ailesi'nden kral seçilir. Varisleri olmasına rağmen krallık onun soyundan devam etmemiştir.
Hunyadi Matyas TK.jpg Matthias I Corvinus
(Matyáš Korvín)
1469–1490 Aynı zamanda Macaristan kralıdır. İsyancı Katolik Çek asilleri tarafından kral seçilse de hiç taç giyemez.
Jagiellonian Hanedanı
Vladislaus II. of Bohemia and Hungary.gif
II. Vladislaus
(Vladislav II. Jagellonský)
1471–1516 1490 sonrasında Macaristan kralı
Hans Krell 001.jpg II. Lajos
(Ludvík Jagellonský)
1516–1526 II. Vladislaus'un oğlu, aynı zamanda Macaristan kralı
Habsburg Hanedanı
Ferdinand I HRR MATEO.jpg I. Ferdinand 1526–1564 Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Maximilian II HRR MATEO.jpg II. Maximilian
(Maxmilián)
1564–1576 Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Joseph Heintz d. Ä. 002.jpg II. Rudolf
(Rudolf II.)
1576–1611 Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Lucas van Valckenborch 003.jpg Matthias
(Matyáš II.)
1611–1619 Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Georg Pachmann 001.jpg II. Ferdinand 1619–1637 Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Gerard van Honthorst 006.jpg V. Frederick Elektör 1619–1620 Wittelsbach Hanedanı üyesidir ve alternatif kral. Bohemya asilleri tarafından Otuz Yıl Savaşı başında kral seçilse de 1620 yılında Beyaz Dağ Muharebesi'nde yenilince kaçar
Frans Luycx 002.jpg III. Ferdinand 1627–1657 II. Ferdinand'ın oğlu. Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Jan van den Hoecke 002.jpg
IV. Ferdinand 1646–1654 III. Ferdinand'ın oğlu. Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Benjamin von Block 001.jpg I. Leopold 1657–1705 IV. Ferdinand'ın kardeşi. Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Joseph I Holy Roman Emperor.png I. Joseph
(Josef I.)
1705–1711 I. Leopold'un oğlu. Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
Johann Gottfried Auerbach 002.JPG VI. Karl
(Karel II.)
1711–1740 I. Joseph'in kardeşi. Aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatoru ve Macaristan kralı
George Desmarées 002.jpg VII. Karl
(Karel Albrecht)
1741–1743 Wittelsbach Hanedanı üyesi, aynı zamanda Kutsal Roma İmparatoru
Maria Theresia of Austria 001.jpg Maria Theresia
(Marie Terezie)
1740–1780 Macaristan kraliçesi
Habsburg Hanedanı
Anton von Maron 006.png II. Joseph
(Josef II.)
1780–1790 Maria Theresa'nın oğlu
Johann Daniel Donat, Emperor Leopold II in the Regalia of the Golden Fleece (1806).png II. Leopold 1790–1792 II. Joseph'in kardeşi
Friedrich von Amerling 003a.jpg II. Franz
(František)
1792–1835 Avusturya imparatoru ve Macaristan kralı
Ferdinand I; Keizer van Oostenrijk.jpg I. Ferdinand 1835–1848 Avusturya imparatoru ve Macaristan kralı. Taç giyen son Bohemya kralıdır. 1848 Devrimleri sırasında devrilmiştir.
Franz joseph1.jpg Franz Joseph
(František Josef I.)
1848–1916 Avusturya imparatoru ve Macaristan kralı
JCKV Karel I.JPG I. Karl (Karel III.) 1916–1918 Franz Joseph'ın büyük yeğendiir. Avusturya imparatoru ve Macaristan kralıdır. I. Dünya Savaşı sırasında hüküm sürmüş, sonrasında devrilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]