Bluesky Social

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bluesky Social
Kuruluş2021
Önemli kişiler
SahibiBluesky, PBLLC
Web sitesiblueskyweb.org

Bluesky, merkezî olmayan bir sosyal ağ protokolü (atproto) ve buna bağlı bir sosyal ağ hizmeti geliştirmeye yönelik bir girişimdir.

Başlangıçta Twitter, Inc. tarafından kurulan şirket,[1] ilk çalışanlarını 2021 yılında işe aldı. Bağımsız ve kamu yararına çalışan şirket olarak kuruldu.[2] Jay Graber şu anda şirketin CEO'su olarak görev yaparken Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey de yönetim kurulunda yer alıyor.[3]

Web tarayıcısı veya iOS ve Android'e kurulabilen bir uygulama aracılığıyla erişilebilen kendi sosyal ağı Bluesky Social'ı işletmektedir. Şu anda beta sürümünde olan hizmete yalnızca davetiye ile üye olunabiliyor ancak ileri bir tarihte hizmetin tüm kullanıcılara açılacağı belirtildi.[4]

Şu anda tek merkezi bsky.app adresinde bulunan uygulamanın nihai hedefi federe ve dağıtık sosyal ağlar sistemi sağlamaktır. Bu sebeple oluşturduğu atproto adındaki dağıtık sosyal ağ protokolü ile uygulamalar sadece staging.bsky.app adresinde kabul edilmektedir. Beta süreci tamamlandıktan sonra, production hali de protokolü sağlayan diğer sosyal medya uygulamaları ile etkileşimi kabul edecektir.

Geliştirilen protokolün en öne çıkan özelliklerinden birisi ise özelleştirilmiş akışlar oluşturulabiliyor olmasıdır. Diğer kullanıcılar tarafından oluşturulabilen özelleştirilmiş akışlar sayesinde kullanıcılar belli konularda içerik üreten kullanıcıları takip etmese de akışı takip ederek ilgilendikleri konuyu takip edebiliyorlar.

Bluesky üzerinde yapılan paylaşımlara "skeet" denmesi kararlaştırılmıştır ancak ilerleyen günlerde alternatif bir kelimeyle değiştirilme ihtimali bulunmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bluesky invites become a hot commodity as demand for the Twitter alternative outstrips access". TechCrunch (İngilizce). 2 Mayıs 2023. 5 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Division of Corporations - Filing". Government of Delaware (İngilizce). 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. Company Name: BLUESKY, PBLLC, File Number: 6282898, Filing State: Delaware (DE), Filing Date: October 4, 2021 
  3. ^ "Frequently Asked Questions - Bluesky". blueskyweb. 4 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Jack Dorsey-backed Twitter alternative Bluesky hits the App Store as an invite-only app". TechCrunch. 28 Şubat 2023. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)