Blosxom

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Blosxom, Rael Dornfest tarafından Perl'de yazılmış ücretsiz bir blog programıdır (ve basit içerik yönetim sistemidir ). Çoğu blog yazılımının aksine, bir veritabanı yönetim sistemi yerine önceden var olan dosya sistemini kullanır.

Blosxom'un tasarımı minimalisttir. Tek bir Perl betiği olarak bulunur ve tüm yapılandırma bu betiği düzenleyerek yapılır. Tüm blog girişleri, bir başlık, isteğe bağlı başlıklar veya meta bilgilerden (belirli eklentiler kullanılıyor ise) ve boş bir satırın ardından posta gövdesinden oluşan düz metin dosyaları olarak saklanır. Flavour adı verilen şablon dosyaları oluşturularak yeni temalar eklenebilir. Blosxom, bir CGI betiği olarak çalışabilir veya statik HTML dosyaları üretebilir. Varsayılan olarak, Blosxom son gönderileri göstermeyi, içerik sınıflandırması yapmayı, tarihe göre içerik alımını (ve buna dayalı olarak kalıcı bağlantı oluşturmayı) ve RSS beslemelerini destekler. Onlarca mevcut eklenti ile genişletilebilir.

Blosxom çeşitli programlama dillerinde türevlerinin çıkmasına ilham olmuştur PyBlosxom (Python), Blojsom (Java), Clojsom (Clojure), Blosxonomy (Ruby), Blosxom.PHP (PHP), Hobix (Ruby).

Blosxom ve türevleri, web tabanlı bir arayüz yerine bir metin düzenleyici ile blog gönderileri yazmayı tercih eden kişiler tarafından kullanılma eğilimindedir. Ancak, bir Blosxom web günlüğüne web ara üzü tabanlı gönderi yapmak için eklentiler de vardır. Disqus,[1] IntenseDebate ve benzeri hizmetler gibi harici geri bildirim sistemlerini destekleyen eklentiler de vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Install Disqus Feedback System (Plugin)". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021.