Blogosfer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Blogosfer, tüm bloglar ve onların kendi aralarındaki bağlantıları için kullanılan bir sözcüktür. Bu kavram, blogların, bağlantılı bir topluluk (veya bağlı topluluklar kümesi) olarak veya her yazarın kendi fikrini özgürce ifade edebildiği bir sosyal ağ olarak var olduğunu ima etmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kavram, 10 Eylül 1999 tarihinde, Brad L. Graham tarafından bir şaka olarak ortaya atılmıştır.[1] 2002 yılında ise William Quick tarafından yeniden kullanılmış[2] ve kimi çevrimiçi topluluklar tarafından benimsenmiştir. Kavram, daha eski olan logosferi(Yunanca kelime anlamına gelen logos ve dünya anlamına gelen sfer birleşimi), yani kelimeler dünyası sözcüğünü andırmaktadır.

Kavramın bu mizahi yapısına rağmen, CNN, BBC ve National Public Radio (NPR)'nun Morning Edition, Day To Day ve All Things Considered programları, bu kavramı kamunun düşüncesini anlatırken kullanmışlardır. Son yıllarda, birçok medya kuruluşu da blogosferi kamu görüşü olarak kabul etmiştir. Bunun yanı sıra blogosfer, akademik ya da akademik olmayan yazılarda da küreselleşme, gibi birçok konuya karşı direnişin yükselişi ya da düşüşü hakkında da kanıt olarak kabul edilmiş[3] ve ayrıca blogosferdeki etkin blog yazarlarını[4] ve "tanıdık yabancıları"[5][6] belirlemek için kullanılmışlardır.

Takip[değiştir | kaynağı değiştir]

Technorati, BlogPulse, Tailrank ve BlogScope gibi siteler, blog yazarları arasındaki bağlantıyı takip eden web siteleridir. Bu siteler, blog yazarlarının tartıştığı konuların göstergesi olarak da kabul edilebilecek olan bağlantıların da avantajını da kullanarak, siteden siteye devam eden tartışma konularını ya da buların parçalarını takip edebilirler. Bu sayede araştırmacılar, bir internet memlinin de blogosferde yayılma hızını ölçerek hangi sitelerin kısa zamanda çok fazla dikkat çekme alanında önemli olduğunu belirleyebilirler.[7]

Ayrıca, belli bir tarza, kültüre, konuya ya da jeopolitik konuma ilişkin daha özel blogosferleri de takip etmeye yarayan siteler de mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The BradLands: Must See http://". 8 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2011. 
  2. ^ DailyPundit.com (via Internet Archive)
  3. ^ Blogosphere: The new political arena 13 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Michael Keren, 2006.
  4. ^ Nitin Agarwal, Huan Liu, Lei Tang, and Philip Yu. "Identifying Influential Bloggers in a Community", First International Conference on Web Search and Data Mining (WSDM08), February 11-12, Stanford, California.
  5. ^ Nitin Agarwal, Huan Liu, John Salerno, and Philip Yu. "Searching for 'Familiar Strangers' on Blogosphere: Problems and Challenges", NSF Symposium on Next-Generation Data Mining and Cyber-enabled Discovery and Innovation. October 10-12, Baltimore, MD.
  6. ^ Nitin Agarwal, Huan Liu, Sudheendra Murthy, Arunabha Sen, and Xufei Wang. "A Social Identity Approach to Identify Familiar Strangers in a Social Network", 3rd Int'l AAAI Conference on Weblogs and Social Media, May 17 - 20, 2009, San Jose, California.
  7. ^ Investigating the Impact of the Blogosphere: Using PageRank to Determine the Distribution of Attention 27 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kirchhoff, Bruns & Nicolai, 2007.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]