Birmanya halk dini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nat Mahagiri
Bir nata sunulmuş yiyecek.
Natların (ruhların) sembolü olan bir hindistan cevizi

Burma halk dini Myanmar'daki (Burma) animistik ve çok tanrılı bir dindir . İnanç Burma'daki farklı bölge ve köylerde küçük farklılıklar gösterse de genel olarak aynıdır.

Burma halk dininde nat, insanları ve dünyayı koruyan bir insana benzeyen bir ruh veya tanrıdır. İnsanlar öldüğünde, nat olabilirler (benzer bir inanç için Kami'ye bakınız). Bir insan öldükten sonra bir nat (ruh) olabilir. Nat olanların çoğu zaman korkunç ve şiddetli bir ölümü olur, bu da natların intikamcı doğalarını açıklar. Natların ayrıca kaplanlar veya timsahlar gibi hayvanlara sahip olma kabiliyetine sahip olduğuna inanılıyor. Bu ruhlar yani natlar doğada ağaçlar ve kayalar gibi şeylerde de bulunabilir. Natların çoğu inanları tarafından saldırgan ve sinirli olarak görülüyor. Natlar kendilerine sakinleştirici ve yiyecek sunulmasını isterler.

Özellikle bir pagoda bileşiminin veya kutsal bir alanın belirli bir yerinde bulunan, eski gizli hazineyi koruduğu söylenen, Oukdazaung adı verilen özel bir nat vardır. Kurban Oukdazaung tarafından yakalanırsa, onun yerini alır ve Ouktazaung serbestçe dolaşabilir, ancak yalnızca yirmi yıl boyunca onun hazinesine geri dönmesi gerekir. Bir köy, geleneksel olarak köyünün koruyucusu olan bir ruha da sahip olacaktır; buna Bo Bo Gyi denir.

Tarihi ve kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Burma halk dinin kökenleri tam olarak bilinmesede kral Anawarahata dönemine kadar çok yaygındı. Fakat kral Anawarahata yerel halk dininden oek haz etmiyordu ve bu dini ortadan kaldırmaya çalıştı ama insanlar dinlerinden vazgeçmediler ve natlara inanmaya devam ettiler bunu üzerine iyice hiddetlenen kral tüm nat heykel ve resimlerinin yok edilmesini emretti ama bu insanları dinlerinden döndüremedi ve insanlar hindistan cevizlerini sembol olarak kullanarak onlara tapıyorlardı (zaten normal bir nat heykelinde nat'a sunulan sunumu ve nat'ın kendisini temsil eden bir hindistancevizi vardır) . Bunun üzerine insanları dininden döndüremeyeceğini anlayan kral sadece Budizmi teşvik etmekle ve ülkesine Budist misyonerler getirmekle yetindi. Her ne kadar sonradan Budizm ülkenin hakim dini konumuna gelse de bugün hala Myanmar halk dinine inanan insanlar mevcut.